Produkcja biomasy miskanta cukrowego i spartiny preriowej w zróżnicowanych warunkach glebowych oraz możliwości jej konwersji na energię
Alina Kowalczyk-Juśko
dziekanat.agbioinz@up.lublin.plAkademia Rolnicza w Lublinie, Instytut Nauk Rolniczych w Zamościu (Poland)
Bogdan Kościk
Akademia Rolnicza w Lublinie, Instytut Nauk Rolniczych w Zamościu (Poland)
Abstrakt
Produkcja biomasy na cele energetyczne cieszy się coraz większym zainteresowaniem rolników. Jako rośliny energetyczne mogą być uprawiane zarówno gatunki jednoroczne, jak i wieloletnie. W Europie Zachodniej wprowadzane są do uprawy wieloletnie gatunki szybko rosnących traw o dużym potencjale plonowania. W Instytucie Nauk Rolniczych w Zamościu podjęto badania nad miskantem cukrowym i spartiną preriową. Jak wynika z przeprowadzonych badań, gatunki te dobrze przystosowują się do warunków klimatycznych Polski. Potencjał ich plonowania jest znaczny, nawet przy ekstensywnej uprawie bez nawożenia mineralnego. Spartina preriowa okazuje się gatunkiem bardziej tolerancyjnym na skrajne warunki glebowe. Miskant cukrowy wymaga gleb lepszej jakości, żyznych. Biomasa badanych traw może być wykorzystana do produkcji energii w procesie spalania (po sprasowaniu lub przetworzeniu do postaci brykietów i peletów). Wartość opałowa miskanta wynosi ok. 19 MJ/kg, zaś spartiny 17 MJ/kg. Innym sposobem pozyskiwania energii z biomasy traw jest fermentacja metanowa.
Słowa kluczowe:
biomasa, energia odnawialna, miskant cukrowy, spartina preriowaBibliografia
Jeżowski S. 2003. Rośliny energetyczne — produktywność oraz aspekt ekonomiczny, środowiskowy i socjalny ich wykorzystania jako ekobiopaliwa. Post. Nauk Roln. 3: 61 — 73.
Google Scholar
Kryłowicz A., Chrzanowski K., Usidus J. 2001. Sposób i układ wytwarzania metanu i energii elektrycznej i cieplnej. Zgłoszenie patentowe. Maszynopis, Zamość.
Google Scholar
Majtkowski W. 1997. Gatunek pionierski dla terenów zdegradowanych — Spartina michauxiana Hitchc. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 451: 317 — 323.
Google Scholar
Majtkowski W. 1998. Przydatność wybranych gatunków traw typu C4 do upraw alternatywnych w Polsce. Hod. Roślin Nasien. 2: 41 — 44.
Google Scholar
Nalborczyk E. (red.). 1996. Nowe rośliny uprawne na cele spożywcze, przemysłowe i jako odnawialne źródła energii. SGGW, Warszawa.
Google Scholar
Podleśny J. 1995. Chińska trawa trzcinowata rośliną XXI wieku? Rolnik, 11: 5.
Google Scholar
Szewczyk K. W. 2003. Technologie fermentacji metanowej. Mat. Konf. „Strategia działań na rzecz poprawy stanu środowiska naturalnego”, WKTiR, Krasnobród: 70 — 78.
Google Scholar
Autorzy
Alina Kowalczyk-Juśkodziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Akademia Rolnicza w Lublinie, Instytut Nauk Rolniczych w Zamościu Poland
Autorzy
Bogdan KościkAkademia Rolnicza w Lublinie, Instytut Nauk Rolniczych w Zamościu Poland
Statystyki
Abstract views: 11PDF downloads: 10
Licencja
Prawa autorskie (c) 2004 Alina Kowalczyk-Juśko, Bogdan Kościk

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.