Wpływ herbicydów na wartość siewną i zawartość niektórych składników w ziarnie pszenicy ozimej, jęczmienia jarego i pszenżyta jarego

Krzysztof Klimont

k.klimont@ihar.edu.pl
Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Agnieszka Osińska


Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Abstrakt

Badano wpływ trzech herbicydów zastosowanych w następujących dawkach na ha: Aminopielik D — 3 l, Chwastox D — 3 l (jęczmień, pszenżyto) i 5 l pszenica, Granstar 75 DF — 20 g na wartość siewną i zawartość niektórych składników w ziarnie pszenicy ozimej odmiany Almari, jęczmienia jarego odmiany Edgar i pszenżyta jarego odmiany Migo. Określono również pozostałości substancji biologicznie czynnych użytych preparatów w ziarnie. Obiektami kontrolnymi były poletka nieopryskiwane i niepielone. Uzyskane wyniki wskazują, że tylko Granstar 75 DF zastosowany w jęczmieniu i Chwastox D w pszenżycie wpływały na obniżenie energii kiełkowania badanych gatunków zbóż, natomiast żaden z herbicydów nie wpływał na końcową zdolność kiełkowania ziarna. Aminopielik D i Chwastox D istotnie stymulowały wzrost zawartość białka i glutenu w ziarnie pszenicy, Aminopielik D białka i lizyny w ziarnie pszenżyta. Zawartość białka i skrobi w ziarnie jęczmienia była zmienna w latach i zależała od przebiegu pogody w okresie badawczym. Ziarniaki badanych gatunków zbóż pochodzące z kombinacji herbicydowych nie zawierały żadnych pozostałości substancji biologicznie czynnych zastosowanych preparatów.


Słowa kluczowe:

herbicydy, kiełkowanie, pozostałości substancji biologicznie czynnych, skład chemiczny nasion, ziarno

Ashton F., Crafts A. 1973. Mode of action of herbicides. Wiley InterScience Publication, New York.
Google Scholar

Briggs G., 1984. Factors affecting uptake of soil — applied chemicals by plants and other organisms. Soil and Crop Protection Chemicals Monograph No. 27, Proc. of Symp. Wye College, Kent, 11th and 12th July: 35 — 48.
Google Scholar

Czkanikow D., Sokołow M. 1973. Gierbicidnoje diejstwije 2,4 D i drugich galoidfienoksikisłot. Izd. „Nauka”, Moskva.
Google Scholar

Dąbrowski J. 1992. Obraz skażeń pozostałościami pestycydów upraw rolnych w Polsce w latach 1986–1990. Mat. XXXII Sesji Nauk. IOR Cz. I Referaty, Poznań: 186 — 209.
Google Scholar

Domańska H., Kłosińska-Rycerska B. 1973. Kilka uwag dotyczących mechanizmu działania herbicydów w powiązaniu z ich wpływem na przebieg fotosyntezy i przemiany białkowe. Post. Nauk Rol. 3: 36 — 44.
Google Scholar

Domańska H., Łęgowiak Z. 1973. Wpływ stosowania herbicydów w uprawach zbożowych na wartość ziarna. IHAR. II Symp. Biologii Nasion i Nasiennictwa. IHAR, Radzików.
Google Scholar

Dziennik Ustaw Rzeczpospolitej Polskiej. 1994. Nr 104, Warszawa.
Google Scholar

Gabińska K. 1986. Tolerancja odmian pszenicy ozimej na herbicydy. Mat. XXVI Sesji Nauk. IOR Cz. II Postery, Poznań: 47 — 53.
Google Scholar

Grzesiuk S. 1973. Uboczny wpływ pestycydów na wartość biologiczną nasion. Post. Nauk Rol. 3 (140): 45 — 60.
Google Scholar

Kampe W. 1979. Zur Frage der Herbizidrückstände in Böden und im Erntegut von Getreide. Gesunde Pfanzen. 4: 96 — 101.
Google Scholar

Klimont K. 1996. Wpływ herbicydów na wartość siewną nasion soi. Biul. IHAR 198: 127 — 132.
Google Scholar

Klimont K. 1998. Wpływ herbicydów na zawartość białka i tłuszczu w nasionach soi. Biul. IHAR 208: 141 — 148.
Google Scholar

Klimont K., Dul S. 1998. Ocena chwastobójczego działania preparatu Lintur 70 WG oraz jego wpływ na plon i wartość siewną ziarna jęczmienia jarego. Biul. IHAR 207: 93 — 98.
Google Scholar

Klimont K. 2000. The effect of herbicides on their active ingredient residues in soybean seeds. Plant Breed. Seed Sci. 44/1: 39 — 43.
Google Scholar

Kostowska B., Sadowski J., Glabiszewski J., Kiepul J. 1991. Wyniki badań lizometrycznych nad przemieszczaniem i wpływem na plon niektórych herbicydów stosowanych w kukurydzy, pszenicy jarej i bobiku. Cz. II. Pozostałości w warunkach przesiąkowych, w glebie i roślinie. Mat. XXXI Sesji Nauk. IOR. Cz. II Postery: 147 — 151.
Google Scholar

Kostowska B., Sadowski J., Nowicka B., Rola H. 1994. Pozostałości herbicydów w ziarnie różnych odmian pszenicy ozimej. Mat. XXXIV Sesji Nauk. IOR Cz. II. Postery: 294 — 305.
Google Scholar

Kozaczenko H., Kasińska M. 1992. Badania nad biologiczną aktywnością kilku nowych herbicydów stosowanych w bobiku. Acta Acad. Agricult Tech. Ort., Agricultura 54: 253 — 260.
Google Scholar

Martin D. A., Miller S. D., Alley H. P. 1989. Winter wheat (Triticum aestivum) response to herbicides applied at three growth stages, Weed Technol. 3 (1): 90 — 94. DOI: https://doi.org/10.1017/S0890037X00031389
Google Scholar

Murawa D., Adomas B. 1992. Reakcja łubinu wąskolistnego na herbicydy i ich wpływ na wartość biologiczną nasion. Mat. XXXII Sesji Nauk. IOR cz. II Postery: 134 — 144.
Google Scholar

Pawłowska I. 1996. Reakcja odmian pszenżyta jarego na wybrane herbicydy. Symp. Nauk. “Hodowla, uprawa i wykorzystanie pszenżyta”. Międzyzdroje: 75.
Google Scholar

Piech M., Maciorowski R. 1996. Reakcja odmian pszenżyta ozimego na herbicydy. Symp. Nauk. “Hodowla, uprawa i wykorzystanie pszenżyta”. Międzyzdroje: 78.
Google Scholar

Płoszyński M., Pawłowska J., Dietrych-Szostak D. 1991. Wpływ herbicydów na plon i zawartość białka w ziarnie pszenżyta jarego uprawianego na różnych kompleksach glebowych. Mat. Sesji Nauk. IOR Cz. II. Postery: 120 — 123.
Google Scholar

Podolska G., Stankowski S. 2001. Plonowanie i jakość pszenicy ozimej w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem. Biul. IHAR 218/219: 127 — 136.
Google Scholar

Polska Norma. 1994. Materiał siewny — metody badania nasion. (PN-R-65950/94) Wyd. PKN, Warszawa.
Google Scholar

Rola J. Hojden. 1967. Wpływ herbicydów na kiełkowanie nasion roślin uprawnych. Ochrona Roślin 3: 3 — 10.
Google Scholar

Romek B., Dzienia S. 1993. Efektywność herbicydów stosowanych w pszenżycie ozimym. Mat. Sympozjum Nauk. Biologia i uprawa pszenżyta. Międzyzdroje: 58.
Google Scholar

Romek B., Dzienia S., Ścieżko D. 1993. Wpływ retardantów wzrostu i nawożenia mineralnego na plon i jakość białka w ziarnie pszenżyta ozimego. Mat. Sympozjum Nauk. Biologia i uprawa pszenżyta. Międzyzdroje: 59.
Google Scholar

Sumisławska J., Kostowska B., Sadowski J., Badowski N. 1990. Rozkład i pozostałości graminicydów stosowanych w uprawie grochu. Mat. XXX Sesji Nauk. IOR Cz. II. Postery: 179 — 183.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2004

Cited By / Share

Klimont, K. i Osińska, A. (2004) „Wpływ herbicydów na wartość siewną i zawartość niektórych składników w ziarnie pszenicy ozimej, jęczmienia jarego i pszenżyta jarego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (233), s. 49–58. doi: 10.37317/biul-2004-0033.

Autorzy

Krzysztof Klimont 
k.klimont@ihar.edu.pl
Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Autorzy

Agnieszka Osińska 

Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 27
PDF downloads: 9


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Krzysztof Klimont, Agnieszka Osińska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>