Wpływ wydzielin korzeni siewek owsa i eksudatów z ziarna na kiełkowanie nasion roślin strączkowych oraz wyciągów z nasion grochu na ziarniaki owsa i jęczmienia

Jerzy Księżak

iung@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Pastewnych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy (Poland)

Abstrakt

Badano wpływ wydzielin korzeniowych siewek owsa na kiełkowanie nasion grochu siewnego, wyki siewnej, łubinu wąskolistnego i żółtego. Oceniano również oddziaływanie eksudatu z ziarna owsa i jęczmienia na nasiona grochu, a także wpływ wyciągu z nasion grochu na ziarniaki tych zbóż. Doświadczenia wykonano w warunkach laboratoryjnych. Silniejsze było oddziaływanie na nasiona roślin strączkowych wydzielin korzeniowych siewek owsa niż eksudatów z jego ziarna. Wydzieliny korzeniowe siewek owsa miały hamujący lub stymulujący wpływ na kiełkowanie nasion grochu, wyki i łubinu wąskolistnego i żółtego, rozwój kiełka oraz korzeni zarodkowych. Po 4 dniach wydzieliny korzeniowe siewek owsa o stężeniu większym oddziaływały hamująco na rozwój korzenia zarodkowego wszystkich gatunków roślin strączkowych, a o mniejszym stężeniu ograniczały masę korzenia grochu, łubinu wąskolistnego i wyki siewnej (wyki także długość). Natomiast po 8 dniach wydzieliny te (niezależnie od stężenia) najsilniej ograniczały rozwój korzenia łubinu wąskolistnego. Po 4 dniach wyciągi z pęczniejących przez 72 godz. ziarniaków owsa oraz po 8 dniach z ziarniaków moczonych przez 24 godz. stymulowały kiełkowanie nasion grochu, nie obserwowano natomiast takiego wpływu roztworów z ziarna jęczmienia. Eksudaty z nasion grochu moczonych 72 godz. wpływały inhibicyjnie na kiełkowanie ziarniaków owsa, silnie ograniczały kiełkowanie ziarniaków jęczmienia oraz rozwój kiełków i korzeni zarodkowych ziarniaków obu gatunków.


Słowa kluczowe:

eksudaty z ziarna, kiełkowanie nasion, wydzieliny korzeniowe

Biały Z., Oleszek W., Lewis J., Fenwick G. 1990. Allelopathic potential of glucosinolates (mustard oil glycosides) and their degradation products against wheat. Plant and Soil 129: 277 — 281. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00032423
Google Scholar

Doboszyński L. 1957. Obserwacje nad wzajemnym wpływem traw i komonicy zwyczajnej (Lotus corniculatus L.) na przebieg kiełkowania. Ekol. Pol. Seria B, z. 1, 3: 63 — 65.
Google Scholar

Falkowski M. 1958. Starzenie się łąk. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 3, 13, 7 — 31.
Google Scholar

Grant E., Sallans W. G. 1964. Influence of plant extracts on germination and growth of eight forage species. Journal of the British Grassland Society 19, 2: 191 — 192. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2494.1964.tb01161.x
Google Scholar

Grodzinsky A. M. 1965. Allelopathy in the life of higher plants. Naukova Dumka, ZSSR, Kiev.
Google Scholar

Grzesiuk S. 1967. Fizjologia nasion. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Grzesiuk S., Kulka K. 1981. Fizjologia i biochemia nasion. PWRiL.
Google Scholar

Guenzi W., McCalla T. 1966. Phenolic acid in oats, wheat, sorghum and corn residues and their phytotoxicity. Agron. J. 58, 303 — 304. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1966.00021962005800030017x
Google Scholar

Harkot W. 1988. Kiełkowanie oraz początkowy wzrost i rozwój tymotki łąkowej w mieszankach z kupkówką pospolitą i życicą trwałą. Zesz. Prob. Nauk Rol. 366: 200 — 207.
Google Scholar

Harkot W., Lipińska H. 1996. Wpływ wydzielin korzeni siewek niektórych gatunków traw i koniczyn na kiełkowanie ich nasion. Mat. konf. „Teoretyczne i praktyczne aspekty allelopatii”. Puławy, K(10): 147 — 153.
Google Scholar

Jaskulski D. 1996. Reakcje kiełkujących zbóż na wydzieliny ziarniaków zbóż w okresie kiełkowania. Mat. konf. nauk. „Biochemiczne interakcje w oddziaływaniach środowiskowych. IUNG Puławy: 139 — 145.
Google Scholar

Jaskulski D. 1997. Przejawy oddziaływań allelopatycznych w agrofitocenozach. Post. Nauk Rol. 4: 3 — 14.
Google Scholar

Jelinowska A. 1967. Badania nad wpływem jęczmienia jako rośliny ochronnej na wsiewaną lucernę. Pam Puł. 26: 119 — 179.
Google Scholar

Narwall S. S. 1994. Allelopathy in crop production. Scientific Publisher, Jodhpur, India.
Google Scholar

Księżak J. 2000. Wzajemny wpływ komponentów mieszanek roślin strączkowych ze zbożami na energię i zdolność kiełkowania. Mat. konf. nauk. „Biochemiczne interakcje w oddziaływaniach środowisko¬wych. IUNG Puławy: 67 — 68.
Google Scholar

Księżak J. 2001. Wzajemne oddziaływanie wydzielin nasion łubinu żółtego i wąskolistnego i ziarniaków zbóż w okresie kiełkowania. Zesz. Nauk. AR Wrocław vol. 426: 183 — 193.
Google Scholar

Newman E. L., Rovira A. D. 1975. Allelopathy among some British grassland species. J. Ecol. 63, 727 — 737. DOI: https://doi.org/10.2307/2258598
Google Scholar

Oleszek W. 1987. Allelopathic effects of volatiles from some Cruciferae species on lettuce. Barnyard grass and wheat growth. Plant and Soil. 102: 271 — 273. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02370715
Google Scholar

Oleszek W. 1995. Allelopatia — rys historyczny, definicje, nazewnictwo. Mat. konf. nauk. „Teoretyczne i praktyczne aspekty allelopatii”. Puławy, K (10): 5 — 16.
Google Scholar

Stevens G., Tang C. S. 1987. Inhibition of crop seedling growth by hydrophobic root exudates of the weed Bidens pilosa. J. Trop. Ecol. 3: 91 — 94. DOI: https://doi.org/10.1017/S0266467400001140
Google Scholar

Takahashi Y. Otani I., Uozumi S., Yoden Y. Igarashi. 1988. Studies on the allelopathic interactions among some grassland species. I. Effect of root exudates from some grass and legume species on the growth of their own species. J. Jap. Soc. Grassl. Sci. 33, 4: 338 — 344.
Google Scholar

Takahashi Y., Uozumi S., Ono S., Yoden Y. 1994. Italian ryegrass response to allelopathic effects of stubble-residues from several tropical grasses. Proceedings of the XV IGC: 382 — 384.
Google Scholar

Tang C. S. 1986. Continuous trapping techniques for the study of allelochemicals from higher plants. In: The science of allelopathy. A. R. Putnam; C. S. Tang (ed.). John Willey and Inc. New York: 113 — 131.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2004

Cited By / Share

Księżak, J. (2004) „Wpływ wydzielin korzeni siewek owsa i eksudatów z ziarna na kiełkowanie nasion roślin strączkowych oraz wyciągów z nasion grochu na ziarniaki owsa i jęczmienia”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (233), s. 139–147. doi: 10.37317/biul-2004-0042.

Autorzy

Jerzy Księżak 
iung@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Pastewnych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy Poland

Statystyki

Abstract views: 13
PDF downloads: 9


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Jerzy Księżak

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.