Relacje pomiędzy typem konsumpcyjnym (kulinarnym) a cechami morfologii bulw ziemniaka

Leszek Styszko

kancelaria.uczelni@tu.koszalin.pl
Politechnika Koszalińska, Katedra Biologii Środowiskowej, Koszalin (Poland)

Tomasz Modzelewski


Politechnika Koszalińska, Katedra Biologii Środowiskowej, Koszalin (Poland)

Juliusz Kamasa


Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Słupia Wielka (Poland)

Adam Majewski


Flora Frey Polska Sp. z o.o. Wrocław (Poland)

Abstrakt

Analizowano zależność pomiędzy cechami morfologii bulw ziemniaka (wielkość bulw, barwa skórki, barwa miąższu, kształt bulw, regularność kształtu, głębokość oczek na bulwach, jakość skórki i wygląd ogólny bulw) oraz zawartości skrobi w bulwach a typem konsumpcyjnym bulw gotowanych u 120 odmian i rodów ziemniaka ocenianych w doświadczeniach podstawowych Centralnego Ośrodka Badań Odmian Roślin Uprawnych w latach 1995–2000. Wykonane analizy pozwalają na stwierdzenie, że występuje ujemna zależność pomiędzy ocenami za wielkość bulw, barwę miąższu, regularność kształtu bulw, głębokość oczek na bulwach, jakość skórki i wygląd ogólny bulw a ocenami za typ konsumpcyjny bulw. Zależność pomiędzy zawartością skrobi a typem kulinarnym była zawsze dodatnia i bardzo wysoka.


Słowa kluczowe:

cechy morfologii bulw, typ konsumpcyjny, ziemniak

Howard H. W. 1974. Factors influencing the quality of ware potatoes. 1. The genotype. Potato Res., 17: 490 — 511. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02362167
Google Scholar

Świeżyński K. 1977. Hodowla ziemniaka. W:. Hodowla i nasiennictwo ziemniaka. Gabriel W., Świeżyński K (red.) PWRiL, Warszawa: 9 — 230.
Google Scholar

Teodorczyk A. 1981/1982 a. Zmienność cech ziemniaka jadalnego. Ziemniak: 5 — 23.
Google Scholar

Teodorczyk A. 1981/1982 b. Współzależność cech ziemniaka jadalnego. Ziemniak: 26 — 43.
Google Scholar

Trętowski J. 1976. Studia metodyczne nad oceną cech jakości ziemniaka jadalnego. I. Ziem., Bonin: 114 s.
Google Scholar

Ubysz-Borucka L. 1977. Fenotypowa zmienność ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 191: 281 — 295.
Google Scholar

Werner E. 1971. Synteza materiałów wyjściowych dla hodowli ziemniaków o wysokich walorach kulinarnych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 118: 27 — 48.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2003

Cited By / Share

Styszko, L. (2003) „Relacje pomiędzy typem konsumpcyjnym (kulinarnym) a cechami morfologii bulw ziemniaka”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (226/227), s. 533–538. doi: 10.37317/biul-2003-0182.

Autorzy

Leszek Styszko 
kancelaria.uczelni@tu.koszalin.pl
Politechnika Koszalińska, Katedra Biologii Środowiskowej, Koszalin Poland

Autorzy

Tomasz Modzelewski 

Politechnika Koszalińska, Katedra Biologii Środowiskowej, Koszalin Poland

Autorzy

Juliusz Kamasa 

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Słupia Wielka Poland

Autorzy

Adam Majewski 

Flora Frey Polska Sp. z o.o. Wrocław Poland

Statystyki

Abstract views: 52
PDF downloads: 22


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Leszek Styszko, Tomasz Modzelewski, Juliusz Kamasa, Adam Majewski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.