Relacje pomiędzy typem konsumpcyjnym (kulinarnym) a cechami morfologii bulw ziemniaka
Leszek Styszko
kancelaria.uczelni@tu.koszalin.plPolitechnika Koszalińska, Katedra Biologii Środowiskowej, Koszalin (Poland)
Tomasz Modzelewski
Politechnika Koszalińska, Katedra Biologii Środowiskowej, Koszalin (Poland)
Juliusz Kamasa
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Słupia Wielka (Poland)
Adam Majewski
Flora Frey Polska Sp. z o.o. Wrocław (Poland)
Abstrakt
Analizowano zależność pomiędzy cechami morfologii bulw ziemniaka (wielkość bulw, barwa skórki, barwa miąższu, kształt bulw, regularność kształtu, głębokość oczek na bulwach, jakość skórki i wygląd ogólny bulw) oraz zawartości skrobi w bulwach a typem konsumpcyjnym bulw gotowanych u 120 odmian i rodów ziemniaka ocenianych w doświadczeniach podstawowych Centralnego Ośrodka Badań Odmian Roślin Uprawnych w latach 1995–2000. Wykonane analizy pozwalają na stwierdzenie, że występuje ujemna zależność pomiędzy ocenami za wielkość bulw, barwę miąższu, regularność kształtu bulw, głębokość oczek na bulwach, jakość skórki i wygląd ogólny bulw a ocenami za typ konsumpcyjny bulw. Zależność pomiędzy zawartością skrobi a typem kulinarnym była zawsze dodatnia i bardzo wysoka.
Słowa kluczowe:
cechy morfologii bulw, typ konsumpcyjny, ziemniakBibliografia
Howard H. W. 1974. Factors influencing the quality of ware potatoes. 1. The genotype. Potato Res., 17: 490 — 511.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF02362167
Google Scholar
Świeżyński K. 1977. Hodowla ziemniaka. W:. Hodowla i nasiennictwo ziemniaka. Gabriel W., Świeżyński K (red.) PWRiL, Warszawa: 9 — 230.
Google Scholar
Teodorczyk A. 1981/1982 a. Zmienność cech ziemniaka jadalnego. Ziemniak: 5 — 23.
Google Scholar
Teodorczyk A. 1981/1982 b. Współzależność cech ziemniaka jadalnego. Ziemniak: 26 — 43.
Google Scholar
Trętowski J. 1976. Studia metodyczne nad oceną cech jakości ziemniaka jadalnego. I. Ziem., Bonin: 114 s.
Google Scholar
Ubysz-Borucka L. 1977. Fenotypowa zmienność ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 191: 281 — 295.
Google Scholar
Werner E. 1971. Synteza materiałów wyjściowych dla hodowli ziemniaków o wysokich walorach kulinarnych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 118: 27 — 48.
Google Scholar
Autorzy
Leszek Styszkokancelaria.uczelni@tu.koszalin.pl
Politechnika Koszalińska, Katedra Biologii Środowiskowej, Koszalin Poland
Autorzy
Tomasz ModzelewskiPolitechnika Koszalińska, Katedra Biologii Środowiskowej, Koszalin Poland
Autorzy
Juliusz KamasaCentralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Słupia Wielka Poland
Autorzy
Adam MajewskiFlora Frey Polska Sp. z o.o. Wrocław Poland
Statystyki
Abstract views: 52PDF downloads: 22
Licencja
Prawa autorskie (c) 2003 Leszek Styszko, Tomasz Modzelewski, Juliusz Kamasa, Adam Majewski

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Leszek Styszko, Hodowla odmian ziemniaka skrobiowego o wysokich parametrach użytkowych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 232 (2004): Wydanie regularne








