Wartość nasienna odmian buraków cukrowych reprodukowanych w zróżnicowanych warunkach agroekologicznych

Bernard Słoma

whbc@whbc.pl
Wielkopolska Hodowla Buraka Cukrowego w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

Jakość nasion buraków cukrowych nabrała szczególnego znaczenia z chwilą wyhodowania i wprowadzenia do uprawy przemysłowej odmian genetycznie jednokiełkowych, umożliwiających pełną mechanizację uprawy tej rośliny. W krajach Europy Zachodniej stosuje się wysiew nasion „na gotowo” w odstępach 18–20 cm w rzędzie. W Polsce około 95% areału uprawy obsiewane jest również w ten sam sposób. Nasiona muszą odznaczać się wysoką laboratoryjną zdolnością kiełkowania (LZK) i wysoką polową zdolnością wschodów (PZW) w celu otrzymania optymalnej obsady roślin tj. około 90 tys./ha. Warunki klimatyczne Polski (rozkład temperatur i opadów) nie są zbyt korzystne dla produkcji nasion o wysokich parametrach jakościowych. Badania obejmowały trzy odmiany buraka cukrowego reprodukowane w trzech rejonach w Polsce oraz w trzech krajach Europy Południowej. Wartość siewną odmian określono na podstawie laboratoryjnej zdolności kiełkowania oraz polowej zdolności wschodów. Wykazano, że nasiona wszystkich odmian z reprodukcji we Włoszech, Francji i Grecji wyróżniły się wyższą laboratoryjną zdolnością kiełkowania i polową zdolnością wschodów w porównaniu do reprodukowanych w Polsce, z wyjątkiem rejonu Elbląga. Nasiona z tego rejonu nie ustępowały rozmnażanym na południu Europy.


Słowa kluczowe:

burak cukrowy, jakość nasion, laboratoryjna zdolność kiełkowania, polowa zdolność wschodów

Battle J. P., Whittington W. J. 1969. The influence of genetic and environmental factors on the germination of sugar beet seeds. J. Agri. Sci. Cambridge, 73: 329 — 338. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859600019948
Google Scholar

Bornscheuer E. 1975. L’influence des zones climatiques differéntes sur des caractéristiques qualitatives divers des variétiés de betteraves à sucre d’une origine génétique différenciée. 38 Congrès d’hiver de L’IIRB, Rapport 2.4.
Google Scholar

Herzog K. 1973. Möglichkeiten der züchterischen Verbesserung von Samenträger und Saatguteigenschaften bei monokarpen diploiden Zuckerrüben und deren Einfluss auf Leistung und Schossresistenz. Diss., Berlin.
Google Scholar

Inoue K., Yamamoto R. 1997. The growth inhibitors in sugar beet balls. III. Change of growth during maturity. Proc. Crop. Sug. Soc. Japan. 46: 298 — 305. DOI: https://doi.org/10.1626/jcs.46.298
Google Scholar

Jassem M. 1990. Improvement of sugar-beet seed germination and vigour by breeding methods. 53rd Winter Congress of II RB: 155 — 160.
Google Scholar

Jassem M., Sadowski H. 1995. Factors influencing the quality of sugar-beet seed produced in Poland. 58th Congress of II RB: 64 — 70.
Google Scholar

Kawakatsu M., Ogata N., Tanaka M. 1996. Studies on improvement of sugar beet seed qualities. 1. Influences of seed growing conditions on seed qualities. Proc. Jap. Soc. Sug. Beet Technol. Nr. 38: 48 — 56.
Google Scholar

Longden P. C. 1986. Influence of seed crop environment on the quality of sugar beet seed. 49th Winter Congress of II RB: 1 — 17.
Google Scholar

Podlaski S. 1987. Wpływ niektórych cech biologicznych nasienników buraków cukrowych na plon i jakość nasion. Cz. I. Zależność między plonem nasion, a elementami jego struktury. Post. Nauk Rol. Seria A, t. 106, z. 2: 7 — 19.
Google Scholar

Podlaski S. 1987 a. Wpływ niektórych cech biologicznych nasienników buraków cukrowych na plon i jakość nasion. Cz. II. Wpływ tempa wzrostu i rozwoju na plon i jakość nasion. Post. Nauk Rol. Seria A, t. 106, z. 3: 35 — 44.
Google Scholar

Podlaski S., Chrobak Z. 1986. Über den Einfluss des durch die Leitfähigkeit der Wasserextrakte von Zuckerrübenfrüchten gemessenen Keiminhibitorgehaltes auf die Keimfähigkeit und Keimgeschwindig¬keit bei Rüben. Seed Sci. Technol. 14: 631 — 640.
Google Scholar

Sadeghian S. Y., Khodaii H. 1998. Diallel cross analysis of seed germination traits in sugar beet. Euphytica. 103: 2: 259 — 263. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1018365609713
Google Scholar

Sadowski H. 1991. Poprawa jakości nasion buraka cukrowego metodami chemicznymi. Biul. IHAR, 177: 71 — 82.
Google Scholar

Trzebiński J. 1980. Metoda poprawiania polowej zdolności wschodów przez przedsiewne moczenie nasion w roztworach ługu. Biul. IHAR 142: 39.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/28/2002

Cited By / Share

Słoma, B. (2002) „Wartość nasienna odmian buraków cukrowych reprodukowanych w zróżnicowanych warunkach agroekologicznych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (222), s. 165–170. doi: 10.37317/biul-2002-0060.

Autorzy

Bernard Słoma 
whbc@whbc.pl
Wielkopolska Hodowla Buraka Cukrowego w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Bernard Słoma

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.