Wpływ chlorku sodu zastosowanego nalistnie na produkcyjność i wartość technologiczną buraka cukrowego
Urszula Prośba-Białczyk
iaipr@upwr.edu.plAkademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)
Marek Mydlarski
Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)
Abstrakt
W badaniach nad nalistnym dokarmianiem chlorkiem sodu, w stężeniach 2, 6 i 12%, zastosowanym w pierwszych dekadach lipca, sierpnia i września, na odmiany Kristall, Atair i PN Mono 4 określano poziom plonów, strukturę masy korzeni, zawartość makroskładników mineralnych oraz niektóre cechy wartości technologicznej surowca. Nalistny oprysk chlorkiem sodu wpływał korzystnie na poziom plonów korzeni i liści buraka cukrowego, strukturę masy korzeni oraz biologiczną i technologiczną wydajność cukru. Stężenia i terminy stosowania chlorku sodu istotnie kształtowały strukturę masy korzeni i ich wartość technologiczną. Stężenie 12% chlorku sodu zwiększało zawartość suchej masy, popiołu i azotu alfa-aminowego, lecz nie wpływało na wzrost koncentracji cukru i jego wydatek. Sód zawarty w korzeniach istotnie dodatnio warunkował ich plon, lecz ujemnie wpływał na zawartość cukru i jego wydatek. Pod wpływem wzrastających dawek chlorku sodu w korzeniach wzrastała koncentracja azotu, potasu i sodu, a zmniejszała się zawartość fosforu i magnezu.
Słowa kluczowe:
burak cukrowy, chlorek sodu, dokarmianie dolistneBibliografia
Allison M. N., Chapman J. L., Garat C. E., Todd A. D. 1997. The potassium, sodium, magnesium, calcium and phosphate nutrition of sugar beet (Beta vulgaris) grown on soils containing incorporated straw. J. Sci. Food Agric. 74/2: 216 — 220.
DOI: https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199706)74:2<216::AID-JSFA791>3.0.CO;2-R
Google Scholar
Baumeister W. 1960. Das Natrium als Pflanzennährstoff. Gustav Fischer Verlag, Stuttgart.
Google Scholar
Dobrzycki J. (red.) 1988. Poradnik Inżyniera „Cukrownictwo”. Praca zbior. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa.
Google Scholar
Durrant M. J., Draycott A. P., Payne P. A. 1974. Some effects of sodium chloride on germination and seedling growth of sugar beet. Annals of Botany. 38/158: 1045 — 1051.
DOI: https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.aob.a084895
Google Scholar
Fotyma M., Mercik S. 1992. Chemia rolna. PWN, Warszawa.
Google Scholar
Genkel P., Bakonova L. 1974. The stimulating effect of small rates of sodium chloride on sugar beet. Fiziologija Rastenii 21, z. 4,: 812 — 818.
Google Scholar
Goh K., Magat S. 1989. Sodium chloride increases the yield of fodder beet (Beta vulgaris L.) in two New Zealand soils. New Zealand Journal of Agricultural Research 32: 133 — 137.
DOI: https://doi.org/10.1080/00288233.1989.10423446
Google Scholar
Kirkby E. A., Armstrong M. J., Milford G. F. 1987. The absorption and physiological role of P and K in sugar beet plant with reference to the function of Na and Mg. 50th. Winter Congress II RB, Bruxelles: 1 — 25.
Google Scholar
Korczewski M., Majewski F. 1934. Względna wartość pokarmowa sodu w porównaniu z potasem. Rocz. Nauk Rol. i Leśnych. t. 31, Poznań: 141 — 166.
Google Scholar
Philips C., Chiy P. 1995. Sodium in agriculture. Chalcombe Publications, United Kingston.
DOI: https://doi.org/10.1017/S1752756200590231
Google Scholar
Prośba-Białczyk U., Mydlarski M. 1999. Wpływ dolistnego stosowania chlorku sodu na plonowanie i wartość technologiczną korzeni buraka cukrowego. Komunikat. Fragm. Agron. 2: 23 — 31.
Google Scholar
Prośba-Białczyk U., Regiec P., Mydlarski M. 2001. Impact of nitrogen fertilisation on the technological value of sugar beet cultivar roots. Agronomy, 4. http://www.ejpau.media. pl/series/ volume4/ issue1/ agronomy/art-03.html
Google Scholar
Warchołowa M. 1971. Wpływ Na i K na transpirację, asymilację pozorną i gromadzenie cukru przez buraki cukrowe. Pam. Puł. 47: 199 — 214.
Google Scholar
Wiśniewski W. 1994. Dynamika wzrostu i pobierania składników pokarmowych przez buraki cukrowe i pastewne z uwzględnieniem ich jakości. Hod. Rośl. Aklim. 38, 1/2: 3 — 41.
Google Scholar
Autorzy
Marek MydlarskiAkademia Rolnicza we Wrocławiu Poland
Statystyki
Abstract views: 6PDF downloads: 3
Licencja
Prawa autorskie (c) 2025 Urszula Prośba-Białczyk, Marek Mydlarski

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.








