Wpływ rzutowego i rzędowego nawożenia mocznikiem na wysokość plonu i niektóre cechy jakości bulw ziemniaka

Cezry Trawczyński

c.trawczynski@ihar.ewdu.pl
Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie (Poland)

Abstrakt

W latach 1997–1999 w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin przeprowadzono doświadczenie polowe, którego celem było określenie wpływu rzutowego i rzędowego nawożenia mocznikiem na plon bulw i jakość ziemniaków uprawianych w warunkach gleby lekkiej. W badaniach uzyskano istotnie wyższy plon bulw ziemniaków pod wpływem rzędowego nawożenia mocznikiem (średnio o 4,8%) oraz stwierdzono o 3% więcej bulw handlowych w plonie (średnica powyżej 4 cm) w stosunku do rzutowego nawożenia. Pod wpływem rzędowego nawożenia mocznikiem stwierdzono istotnie niższą zawartość azotu ogólnego w bulwach w stosunku do rzutowego nawożenia. Sposób nawożenia nie miał istotnego wpływu na zróżnicowanie procentowej zawartości skrobi, azotanów, suchej masy, fosforu, potasu i magnezu w bulwach oraz na zmianę barwy miąższu bulw po ugotowaniu


Słowa kluczowe:

azot, jakość, nawożenie rzutowe, nawożenie rzędowe, plon, ziemniak

Czuba R. 1996. Nawożenie mineralne roślin uprawnych. Zakłady Chemiczne Police S.A.
Google Scholar

Fotyma M., Mercik S. 1995. Chemia rolna. PWN, Warszawa.
Google Scholar

Fotyma M., Fotyma E. 1998. Dobre praktyki w produkcji rolniczej. W: Dobra praktyka rolnicza w nawożeniu. IUNG Puławy, t. 1: 71 — 93.
Google Scholar

Głuska A., Zgórska K. 2000. Charakterystyka zrejonizowanych odmian ziemniaka. (pr. zbior.) Wyd. VI. IHAR, Jadwisin: 21 — 24.
Google Scholar

Gronowicz Z., Mozolewski W., Wojnowska T. 2000. Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. W: Nawożenie rzędowe azotem jako czynnik kształtujący wartość konsumpcyjną ziemniaków. AR, Wrocław: 95 — 96.
Google Scholar

Gronowicz Z. 2000. Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. W: Wpływ techniki nawożenia azotem nowych odmian ziemniaka jadalnego na plon i jego strukturę. AR, Wrocław: 133 — 134.
Google Scholar

Grześkowiak A. 1999. System nawożenia. Anwil, Police.
Google Scholar

Jabłoński K. 1996. Nawożenie ziemniaków. W: Rzędowe nawożenie ziemniaków. Fundacja “Rozwój SGGW”, Warszawa: 72 — 79.
Google Scholar

Marks N. 1996. Proekologiczne metody uprawy i nawożenia ziemniaków. Rocz. AR, Poznań, Rol. 49: 137 — 145.
Google Scholar

Skwarski B., Skwarska O. 1996. Badania procesu dozowania granulowanych nawozów mineralnych kołeczkowymi zespołami wysiewającymi. Probl. Inż. Rol. 4, 1: 37 — 46.
Google Scholar

Trawczyński C., Grześkiewicz H. 2000. Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. W: Wpływ różnych sposobów stosowania nawozów na wysokość plonu i niektóre cechy jakości bulw ziemniaka. AR Wrocław: 93 — 94.
Google Scholar

Vildflush I., Tsyganov A. 1999. Rzędowe lub rzutowe zastosowanie nawozów mineralnych i ich wpływ na żyzność gleby i plonowanie roślin w doświadczeniach wieloletnich. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 465: 233 — 240.
Google Scholar

Wojnowska T., Mozolewski W., Gronowicz Z. 1998. Wpływ techniki nawożenia na plonowanie i jakość ziemniaka spożywczego. Rocz. AR Poznań CCCVII. Rol. 52: 199 — 204.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/28/2001

Cited By / Share

Trawczyński, C. (2001) „Wpływ rzutowego i rzędowego nawożenia mocznikiem na wysokość plonu i niektóre cechy jakości bulw ziemniaka”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (220), s. 221–226. doi: 10.37317/biul-2001-0023.

Autorzy

Cezry Trawczyński 
c.trawczynski@ihar.ewdu.pl
Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie Poland

Statystyki

Abstract views: 5
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Cezry Trawczyński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.