Wpływ rzutowego i rzędowego nawożenia mocznikiem na wysokość plonu i niektóre cechy jakości bulw ziemniaka
Cezry Trawczyński
c.trawczynski@ihar.ewdu.plZakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie (Poland)
Abstrakt
W latach 1997–1999 w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin przeprowadzono doświadczenie polowe, którego celem było określenie wpływu rzutowego i rzędowego nawożenia mocznikiem na plon bulw i jakość ziemniaków uprawianych w warunkach gleby lekkiej. W badaniach uzyskano istotnie wyższy plon bulw ziemniaków pod wpływem rzędowego nawożenia mocznikiem (średnio o 4,8%) oraz stwierdzono o 3% więcej bulw handlowych w plonie (średnica powyżej 4 cm) w stosunku do rzutowego nawożenia. Pod wpływem rzędowego nawożenia mocznikiem stwierdzono istotnie niższą zawartość azotu ogólnego w bulwach w stosunku do rzutowego nawożenia. Sposób nawożenia nie miał istotnego wpływu na zróżnicowanie procentowej zawartości skrobi, azotanów, suchej masy, fosforu, potasu i magnezu w bulwach oraz na zmianę barwy miąższu bulw po ugotowaniu
Słowa kluczowe:
azot, jakość, nawożenie rzutowe, nawożenie rzędowe, plon, ziemniakBibliografia
Czuba R. 1996. Nawożenie mineralne roślin uprawnych. Zakłady Chemiczne Police S.A.
Google Scholar
Fotyma M., Mercik S. 1995. Chemia rolna. PWN, Warszawa.
Google Scholar
Fotyma M., Fotyma E. 1998. Dobre praktyki w produkcji rolniczej. W: Dobra praktyka rolnicza w nawożeniu. IUNG Puławy, t. 1: 71 — 93.
Google Scholar
Głuska A., Zgórska K. 2000. Charakterystyka zrejonizowanych odmian ziemniaka. (pr. zbior.) Wyd. VI. IHAR, Jadwisin: 21 — 24.
Google Scholar
Gronowicz Z., Mozolewski W., Wojnowska T. 2000. Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. W: Nawożenie rzędowe azotem jako czynnik kształtujący wartość konsumpcyjną ziemniaków. AR, Wrocław: 95 — 96.
Google Scholar
Gronowicz Z. 2000. Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. W: Wpływ techniki nawożenia azotem nowych odmian ziemniaka jadalnego na plon i jego strukturę. AR, Wrocław: 133 — 134.
Google Scholar
Grześkowiak A. 1999. System nawożenia. Anwil, Police.
Google Scholar
Jabłoński K. 1996. Nawożenie ziemniaków. W: Rzędowe nawożenie ziemniaków. Fundacja “Rozwój SGGW”, Warszawa: 72 — 79.
Google Scholar
Marks N. 1996. Proekologiczne metody uprawy i nawożenia ziemniaków. Rocz. AR, Poznań, Rol. 49: 137 — 145.
Google Scholar
Skwarski B., Skwarska O. 1996. Badania procesu dozowania granulowanych nawozów mineralnych kołeczkowymi zespołami wysiewającymi. Probl. Inż. Rol. 4, 1: 37 — 46.
Google Scholar
Trawczyński C., Grześkiewicz H. 2000. Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. W: Wpływ różnych sposobów stosowania nawozów na wysokość plonu i niektóre cechy jakości bulw ziemniaka. AR Wrocław: 93 — 94.
Google Scholar
Vildflush I., Tsyganov A. 1999. Rzędowe lub rzutowe zastosowanie nawozów mineralnych i ich wpływ na żyzność gleby i plonowanie roślin w doświadczeniach wieloletnich. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 465: 233 — 240.
Google Scholar
Wojnowska T., Mozolewski W., Gronowicz Z. 1998. Wpływ techniki nawożenia na plonowanie i jakość ziemniaka spożywczego. Rocz. AR Poznań CCCVII. Rol. 52: 199 — 204.
Google Scholar
Autorzy
Cezry Trawczyńskic.trawczynski@ihar.ewdu.pl
Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie Poland
Statystyki
Abstract views: 5PDF downloads: 3
Licencja
Prawa autorskie (c) 2025 Cezry Trawczyński

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.








