Wpływ nawożenia azotem na aktywność peroksydazy i katalazy w bulwach ziemniaka odmiany Uran
Halina Mioduszewska
biologia@uph.edu.plZakład Genetyki i Fizjologii Roślin, Instytut Biologii, Akademia Podlaska w Siedlcach (Poland)
Abstrakt
Badania polowe mające na celu zbadanie wpływu nadmiernego nawożenia azotem na aktywność peroksydazy i katalazy w bulwach ziemniaka były prowadzone w trzech sezonach wegetacyjnych Aktywność enzymów oznaczano w bulwach ziemniaka odmiany Uran pobranych z poletek w okresie od połowy lipca (kwitnienie i początek tuberyzacji) do końca września (zbiór). Najwyższą aktywność peroksydazy i najniższą katalazy, zarówno w bulwach pochodzących z poletka nawożonego azotem jak i nie nawożonego, notowano w okresie kwitnienia i początku tuberyzacji. W miarę dojrzewania bulw malała aktywność peroksydazy a rosła katalazy zwłaszcza w fazie zasychania naci. Efekt działania nawożenia azotem na aktywność badanych enzymów był istotny w czasie całej wegetacji. Obserwowano średnio o około 43% wyższą aktywność obu enzymów w bulwach pochodzących z poletka nawożonego azotem w dawce 200 kg N·ha-1.
Słowa kluczowe:
bulwy ziemniaka, katalaza, nawożenie azotem, peroksydazaBibliografia
Anonim. 2000. Charakterystyka zrejonizowanych odmian ziemniaka. IHAR, Jadwisin.
Google Scholar
Bergmayer H. U. 1963. Methods of enzymatic analysis. Acad. Press, New York pp: 888.
Google Scholar
De Kock P. C., Hall A., Inkson R. H. E. 1979. A study of peroxidase and catalase distribution in the potato tuber. Ann. Bot. 43: 295 — 298.
DOI: https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.aob.a085638
Google Scholar
Gurgul E., Kołota E., Ściążko D. 1980. Próba określenia zależności między aktywnością niektórych enzymów a poziomem nawożenia azotowego oraz plonem kapusty nawadnianej i nie nawadnianej. Zeszt. Nauk. AR Szczecin, 24, 85: 33 — 42.
Google Scholar
Fotyma M. 1985. Podstawy mineralnego żywienia ziemniaka. W: Biologia ziemniaka. W. Gabriel (red.) PWN, Warszawa:134 — 156.
Google Scholar
Kaczmarczyk S., Koszańska E., Ściążko D., Roy M. 1993. Przebieg niektórych procesów fotosyntetycznych oraz plonowanie pszenicy ozimej i pszenżyta pod wpływem deszczowania i nawożenia azotem. Część II. Aktywność niektórych enzymów oraz plonowanie pszenicy ozimej i pszenżyta. Acta Agrobot. 46: 31 — 38.
Google Scholar
Kumar D., Wareing P. F. 1974. Studies on tuberization of Solanum andigena. II. Growth hormones and tuberization. New Phytol. 73: 833 — 840.
DOI: https://doi.org/10.1111/j.1469-8137.1974.tb01311.x
Google Scholar
Leszczyński W., Lisińska G. 1986. Wpływ nawożenia azotem i terminu sadzenia ziemniaka Atol, Cisa i Reda na zmiany jakości bulw. Bul. Inst. Ziemn. 34: 63 — 70.
Google Scholar
Macur R. E., Mathre D., Olsen R. A.1991. Interaction between iron nutrition and Verticillium wilts resistance in tomato. Plant and Soil 134: 281 — 286.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF00012047
Google Scholar
Mazur T., Ciećko Z., Krefft L., Bieniaszewska J. 1987. Działanie nawożenia azotem na plonowanie i niektóre cechy jakościowe ziemniaków uprawianych w województwie olsztyńskim. W: Agrotechnika ziemniaka i wybrane zagadnienia z przechowalnictwa. I. Ziemn., Bonin: 158 — 160.
Google Scholar
Mioduszewska H., Bielińska-Czarnecka M., Białek K. 1983: Activity of some enzymes in developing potato tubers as compared to endogenous gibberellin activity. Bull. Acad. Polon. Sci., Ser. Sci. Biol. 31: 85 — 90.
Google Scholar
Mioduszewska H., Bielińska-Czarnecka M., Klocek J. 1998. Zmiany aktywności peroksydaz w roślinach ziemniaka hodowanych w kulturach in vitro. Materiały konferencji i obrad sekcji 51 Zjazdu PTB — Gdańsk 98: 334.
Google Scholar
Okuda T., Matsuda Y., Sagisaka S.1991. Abrupt increase in the level of hydrogen peroxide in leaves of winter wheat in caused by cold treatment. Plant Physiol. 97: 1265 — 1267.
DOI: https://doi.org/10.1104/pp.97.3.1265
Google Scholar
Rogozińska I. 1995:Wpływ nawożenia azotowego na bilans azotu i szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych w bulwach ziemniaka. Post. Nauk Rol. 1: 59 — 65.
Google Scholar
Roztropowicz S. 1989. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragm. Agron. 1, 21: 33 — 76.
Google Scholar
Rychter A., Lewak S. 1971. Apple peroxidases. Phytochem. 10: 1609 — 1703.
DOI: https://doi.org/10.1016/S0031-9422(00)97251-0
Google Scholar
Van Hustee R. B., Cairns W.L. 1982: Progress and prospect in use of peroxidase to study cell development. Phytochem. 21: 1843 — 1847.
DOI: https://doi.org/10.1016/0031-9422(82)83001-X
Google Scholar
Viola R., Davies H. V. 1991. Fluoride- induced of starch biosynthesis in developing potato, Solanum tuberosum L., tubers is associated with pyrophosphate accumulation. Plant Physiol. 97: 105 — 110.
DOI: https://doi.org/10.1104/pp.97.2.638
Google Scholar
Autorzy
Halina Mioduszewskabiologia@uph.edu.pl
Zakład Genetyki i Fizjologii Roślin, Instytut Biologii, Akademia Podlaska w Siedlcach Poland
Statystyki
Abstract views: 5PDF downloads: 3
Licencja
Prawa autorskie (c) 2025 Halina Mioduszewska

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.








