Reakcja odmian pszenicy ozimej na długoterminowe przechowywanie w banku genów

Marian Górski

m.gorski@ihar.edu.pl
Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie (Poland)

Abstrakt

W 1981 roku do długoterminowego przechowywania wprowadzono 1251 odmian pszenicy ozimej. Obecnie w długoterminowym przechowywaniu w Krajowym Centrum Roślinnych Zasobów Genowych jest 5262 obiektów. W latach 1996 i 1998 wykonano kontrolne badania zdolności kiełkowania. Na podstawie uzyskanych wyników określono reakcję 68 odmian pszenicy zwyczajnej na warunki długoterminowego przechowywania. Po 17 latach przechowywania dla 68 odmian nastąpił średni spadek zdolności kiełkowania o 5,7 procent. Najwyższą zdolność kiełkowania 93% stwierdzono u odmiany Weibuls Banco. Wzrost zdolności kiełkowania stwierdzono u 26 odmian. Stabilne w przechowywaniu były 42 odmiany. Odmiana Welke Giersleben ST 4 przez 17 lat zachowała zdolność kiełkowania 90%.


Słowa kluczowe:

indeks wartości przechowalniczej, odmiany, długoterminowe przechowywanie, pszenica ozima, żywotność

Brewbaker J.L. 1970. Genetyka rolnicza. P W R i L Warszawa: 20 — 23.
Google Scholar

Dorywalski J.,Gorzyński A., Rożnowska L., Tucholska H., Wojciechowicz M. 1956. Nasionoznawstwo roślin uprawnych. PWR i L, Warszawa
Google Scholar

Desai B.B.,Kotecha P.M., Salunkhe D.K. 1997. Seeds. Handbook. Marcel Dekker, Inc., New York
Google Scholar

Gabińska K., Narkiewicz-Jodko M., Schneider K. 1991. Wpływ wieloletniego przechowywania na wartość siewną pszenżyta ozimego. Biul. IHAR 180: 43 — 52
Google Scholar

Grzesiuk St. 1967. Fizjologia nasion. P W R i L, Warszawa
Google Scholar

Górecki R., Kulka K., Puchalski J. 1998. Mechanizm starzenia się nasion w aspekcie długiego przechowy-wania. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 463: 191 — 209
Google Scholar

Góral St. 1988. Gromadzenie i opracowywanie zasobów genowych dla hodowli roślin w Polsce. Zesz. Probl. IHAR: 7 — 15.
Google Scholar

Górski M.1993. Zdolność kiełkowania ziarniaków pszenicy jarej w długoterminowym przechowywaniu. Biul. IHAR 188: 255 — 260.
Google Scholar

Górski M. 1995. Żywotność ziarniaków pszenicy ozimej w długoterminowym przechowywaniu. Biul. IHAR 193: 95 — 101.
Google Scholar

Górski M. 1998. Zdolność kiełkowania ziarniaków pszenicy ozimej w długoterminowym przechowywaniu. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 463: 245 — 254.
Google Scholar

Górski M. 1999. Żywotność nasion lnu w długoterminowym przechowywaniu. Biul. IHAR 210: 189 — 192.
Google Scholar

Górski M. 1999 a. Zdolność kiełkowania ziarniaków żyta ozimego w długoterminowym przechowywaniu. Biul. IHAR 212: 109 — 114.
Google Scholar

Górski M. 1999 b. Żywotność orzeszków gryki w długoterminowym przechowywaniu. Biul. Nauk. ART. Olsztyn 4:101 —106.
Google Scholar

Górski M. 2000. Zdolność kiełkowania różnych odmian i rodów pszenżyta ozimego po długoterminowym przechowywaniu. Zesz. Nauk. AR Szczecin 206: 79 — 82.
Google Scholar

Górski M. 2000 a. Żywotność ziarniaków jęczmienia ozimego w długoterminowym przechowywaniu. Biul. IHAR 215: 195 — 199.
Google Scholar

Hawkes J.G. 1978. Zachowanie i wykorzystanie roślinnych zasobów genowych. Biul. IHAR 133: 139 – 145.
Google Scholar

International Seed Testing Association 1985. International Rules for Seed Testing. Seed Sci. Technol. 132 : 299 — 355
Google Scholar

Kulpa D. 1994. Ocena zdolności kiełkowania i wigoru przechowywanego ziarna pszenżyta. Biul. IHAR 190: 53 — 59
Google Scholar

Lityński M. 1978. Badania nad przechowywaniem nasion w latach 1951-1975. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 202: 7 — 50.
Google Scholar

Lonc W. 1984. Wpływ warunków przechowywania ziarna siewnego pszenicy ozimej, żyta i jęczmienia jarego na zdolność kiełkowania i plony. Biul. IHAR. 153: 165 — 184.
Google Scholar

Narkiewicz-Jodko M., Schneider J.,1990. Wpływ warunków przechowywania na wartość siewną i zdrowotną ziarna pszenżyta ozimego. Hod. Rośl. Aklim. 32, 5/6: 1 — 23.
Google Scholar

Polska Norma–79/R-65950. 1979. Metody Badania Nasion. Wyd. Norm., Warszawa
Google Scholar

Ruebenbauer T.,Muller H. 1985. Ogólna hodowla roślin PWN, Warszawa: 21.
Google Scholar

Zalewski K., Górecki R., Górski M., Witkowski J. 1997. Metabolizm starych nasion. Zmiany fizjologiczne w nasionach roślin strączkowych podczas przechowywania. Biul. IHAR 201. 199 — 210.
Google Scholar

Wiłkojć A. 1978. Uwagi na temat opracowywania prognozy okresu przechowywania nasion. Biul. IHAR 133: 229 — 236.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/28/2001

Cited By / Share

Górski, M. (2001) „Reakcja odmian pszenicy ozimej na długoterminowe przechowywanie w banku genów”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (218/219), s. 185–193. doi: 10.37317/biul-2001-0049.

Autorzy

Marian Górski 
m.gorski@ihar.edu.pl
Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Poland

Statystyki

Abstract views: 0
PDF downloads: 0


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Marian Górski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.