Wykorzystanie nowej puli genowej dla uzyskania form rzepaku ozimego o zmienionych cechach jakościowych



Słowa kluczowe

rzepak ozimy; kwasy tłuszczowe; markery genetyczne; glukozynolany; zawartość tłuszczu

Hayman B. I. 1954. The theory and analysis of diallel crosses. Genetics 39: 789 — 809.
Mather K., Jinks J. L. 1982. Biometrical Genetics (3rd edn.). Chapman and Hall, London.
Pobierz

Opublikowane : 2019-11-30


Spasibionek, S., Mikołajczyk, K., Matuszczak, M., Walkowiak, M. i Nowakowska, J. (2019) „Wykorzystanie nowej puli genowej dla uzyskania form rzepaku ozimego o zmienionych cechach jakościowych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (286), s. 203-206. doi: 10.37317/biul-2019-0046.

Dr hab. Stanisław Spasibionek   sspas@nico.ihar.poznan.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej  Polska
Katarzyna Mikołajczyk 
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej  Polska
Marcin Matuszczak 
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej  Polska
Magdalena Walkowiak 
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej  Polska
Joanna Nowakowska 
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej  Polska