Wykorzystanie nowej puli genowej dla uzyskania form rzepaku ozimego o zmienionych cechach jakościowych

Dr hab. Stanisław Spasibionek

sspas@nico.ihar.poznan.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)

Katarzyna Mikołajczyk


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)

Marcin Matuszczak


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)

Magdalena Walkowiak


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)

Joanna Nowakowska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej (Poland)

Instytucje finansujące

Prace zostały wykonane w ramach badań podstawowych na rzecz postępu biologicznego w produkcji roślinnej na podstawie decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr HOR.hn.802.19.2018, Zadanie 53.

Słowa kluczowe:

rzepak ozimy, kwasy tłuszczowe, markery genetyczne, glukozynolany, zawartość tłuszczu

Hayman B. I. 1954. The theory and analysis of diallel crosses. Genetics 39: 789 — 809.
Mather K., Jinks J. L. 1982. Biometrical Genetics (3rd edn.). Chapman and Hall, London. Google Scholar
Pobierz


Opublikowane
11/30/2019

Cited By / Share

Spasibionek, S. . (2019) „Wykorzystanie nowej puli genowej dla uzyskania form rzepaku ozimego o zmienionych cechach jakościowych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (286), s. 203–206. doi: 10.37317/biul-2019-0046.

Autorzy

Dr hab. Stanisław Spasibionek  
sspas@nico.ihar.poznan.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland

Autorzy

Katarzyna Mikołajczyk 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland

Autorzy

Marcin Matuszczak 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland

Autorzy

Magdalena Walkowiak 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland

Autorzy

Joanna Nowakowska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin ― Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział w Poznaniu Zakład Genetyki i Hodowli Roślin Oleistych, Pracownia Genetyki i Hodowli Jakościowej Poland

Statystyki

Abstract views: 166
PDF downloads: 196


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora