Nutrition value of potato and potato products (Review of literature)
Wacław Leszczyński
dziekanat.wbinoz@upwr.edu.plWydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Abstract
Potato is a valuable food product. It is of relatively low caloric value and moderate glycaemic load. Potato contains valuable protein and significant quantities of essential vitamins and mineral compounds, as well as necessary dietary fibre. Anti-nutritive substances are found in potato in very low quantities, mostly, localized in the skin on just under it. Thanks to that, the most of anti-nutritive compounds is removed during culinary treatment. Potato does not accumulate harmful compounds from poisoned environment. Potato food products make easy consumption possible without complicated preparatory operations. Native or processed potato starch and its derivatives are necessary to obtain suitable quality products in nearly all branches of food industry.
Keywords:
potato, nutrition value, glyceamic index, glyeceamic load, anti-nutritive substances, potato food productsReferences
Bethke P. C., Jansky S. H. 2008. The effects of boiling and leaching on the content of potassium and other minerals in potatoes. J. Food Sci. 75 (5), H80-H85.
Google Scholar
Biernat J., Bronkowska M. 2010. Żywieniowa charakterystyka węglowodanów łatwo przyswajalnych zawartych w wyrobach cukierniczych. Przegl. Piek. Cukier. 60 (4): 48 — 51.
Google Scholar
Burrowes J. D., Ramer N.J. 2008. Changes in potassium content of different potato varieties after cooking. J. Ren. Nutr. 18 (6): 530 — 534.
Google Scholar
Foster-Powell K., Holt S.H.A, Brand-Miller J.C. 2002. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am. J. Clin. Nutr. 76: 5 — 56.
Google Scholar
Grudzińska M. 2012. Jak poprawnie przygotować i gotować ziemniaki. Ziemniak Polski 22 (2): 40 — 43.
Google Scholar
Grudzińska M. Zgórska K. 2006. Intensywność ciemnienia enzymatycznego, a zawartość związków fenolowych w różnych częściach bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 585 — 591.
Google Scholar
Kolenda H., Pyryt B. 2002. Jakość kulinarna nowych odmian ziemniaków w zależności od sposobu gotowania bulw. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 375 — 383.
Google Scholar
Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. 2010. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa: 158 ss.
Google Scholar
Leszczyński W. 1994. Ziemniak jako produkt spożywczy. Post. Nauk Rol. 41 (1):15 — 29.
Google Scholar
Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność 7 Supl. 4 (25): 5 — 27.
Google Scholar
Leszczyński W. 2004. Resistant Starch — classification, structure and production. Polish J. Food Nutr. Sci. 13/54 (SI 1): 37 — 48.
Google Scholar
Leszczyński W. 2007. Historia ziemniaka. Ziemniak Polski 17 (4): 3 — 7.
Google Scholar
Leszczyński W. 2012. Znaczenie ziemniaka jako produktu żywnościowego oraz w przetwórstwie przemysłowym. Ziemniak Polski 22 (1): 38 — 43.
Google Scholar
Lisińska G., Leszczyński W. 1989. Potato science and technology. Elsevier Applied Science. London-New York: 391 ss.
Google Scholar
Lubecka-Ziembińska J., Janiak W. 2012. Nowe odmiany ziemniaka. Ziemniak Polski 22 (2): 7 — 10.
Google Scholar
Mozolewski W., Wieczorek J., Sienkiewicz S. 2006. Zawartość kadmu i ołowiu w ziemniakach uprawianych w województwie warmińsko-mazurskim. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 593 — 600.
Google Scholar
Pęksa A. 2003. Białko ziemniaczane — charakterystyka i właściwości. Post. Nauk Rol. 50 (5): 79 — 94
Google Scholar
Pęksa A. 2006. Ocena jakości preparatów białka ziemniaczanego otrzymanych w różnych warunkach technologicznych i ich przydatności w produkcji wyrobów ekstrudowanych. Z.N. AR Wroc. 533: 5 — 101.
Google Scholar
Pęksa A. 2008. Wartość żywieniowa ziemniaka i jego przetworów na tle innych produktów spożywczych. Wieś Jutra 2 (115): 3 — 5.
Google Scholar
Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2011. 2012, GUS Warszawa.
Google Scholar
Rytel E. 2010. Wybrane substancje odżywcze i antyżywieniowe ziemniaka i zmiany ich zawartości podczas przetwarzania na produkty spożywcze. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 557: 43 — 61.
Google Scholar
Rytel E., Lisińska G. 2007. Zmiany zawartości witaminy C w bulwach ziemniaka podczas gotowania i przetwarzania na produkty smażone i suszone. Żywność 6 (55): 186 — 197.
Google Scholar
Tajner-Czopek A. 2011. Wpływ zabiegów technologicznych na właściwości frytek ziemniaczanych i zawartość akrylamidu. Wyd.. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: 86 ss.
Google Scholar
Tajner-Czopek A., Leszczyński W., Lisińska G., Prośba-Białczyk U. 2006. Zawartość glikoalkaloidów w ziemniakach w zależności od terminu zbioru. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 379 — 387.
Google Scholar
Trawczyński C. 2012. Nawożenie azotem nowych odmian ziemniaka uprawianych na glebach lekkich. Ziemniak Polski 22 (2): 11 — 15.
Google Scholar
Wierzbicka A. 2006. Zmienność wybranych cech jakości bulw wczesnych odmian ziemniaka w zależności od nawożenia azotem i terminu zbioru. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511:175 — 187.
Google Scholar
Wroniak J., Mazurczyk W. 2006. Odmianowe różnice zawartości glikoalkaloidów w zależności od przeciętnej masy bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 189 — 195.
Google Scholar
Zgórska K., Grudzińska M. 2004. Zawartość azotanów(V) w bulwach ziemniaka po obróbce wstępnej i termicznej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 500: 475 — 481.
Google Scholar
Authors
Wacław Leszczyńskidziekanat.wbinoz@upwr.edu.pl
Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Statistics
Abstract views: 427PDF downloads: 305
License
Copyright (c) 2012 Wacław Leszczyński
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.