Influence of cultivar, temperature of storage and weather conditions during vegetation period on storage losses of six potato varieties tested in years 2007–2009
Zbigniew Czerko
z.czerko@ihar.edu.plInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie (Poland)
Abstract
The aim of the study was to assess the storage losses and dates of first sprouting of new potato cultivars (Benek, Bellarosa, Ewelina, Meridian, Miłek, Owacja) in different storage temperatures: 3°C, 5°C, 8°C. Influence of weather factors in vegetation period on date of first sprouting and on storage losses was also evaluated. After six months of storage, natural losses, losses caused by diseases, date of first sprouting and the weight of sprouts were estimated. The average natural losses for cultivars kept in temperature 3°C, and 5°C were on the same level (6.1% and 6.4%). In higher temperature (8°C), natural storage losses (7.2%) were significantly higher than in temperatures of 3°C and 5°C. The average potato losses caused by diseases amounted from 0.2% to 1.23%, only cultivar Benek had more losses than 1.0%. The date of first sprouting depended on cultivar, storage temperature and vegetation conditions. The sprouting of potatoes stored in temperature 8°C depended on cultivars and began from 1st decade of December (Meridian) till 1st decade of February (Bellarosa). Potato storage in 3°C caused delay of the sprouting of about 7 decades in relation to storage in 8°C. Vegetation conditions had an influence on term of sprouting, natural losses and diseases during storage.
Keywords:
diseases, losses, potato, sprouting, storageReferences
Burton W. G., Es van A., Hartmans K. J. 1992. The physics and physiology of storage. In: The Potato Crop, The scientific basis for improvement, Second edition, ed. by Paul Harris (Chapman and Hall), London: 608 — 727.
Google Scholar
Copp L. J., Blenkisop R. W., Yada R. Y., Marangoni A. G. 2000. The relationship between respiration and chip colour during long term storage of potato tubers. Amer. J. of Potato Res. 279 — 287.
Google Scholar
Czerko Z. 2008. Trwałość przechowalnicza wybranych odmian ziemniaka. Ziem. Pol. 3: 24 — 28.
Google Scholar
Czerko Z. 2009. Wpływ odmiany i temperatury przechowywania ziemniaków na wielkość strat masy bulw. Biul. IHAR 254: 159 — 168.
Google Scholar
Czerko Z. 2010. Wpływ wybranych czynników na intensywność kiełkowania ziemniaków podczas przechowywania. Biul. IHAR 257/258: 215 — 223.
Google Scholar
Desjardinis A., Christ E., Mc Cornick S., Secor G. A. 1992. Heritability and other characteristics of thiabendazole-resistance in Fusarium sambucinum from dry rotted potato tubers. Phytopatology 83: 164 — 170.
Google Scholar
Ittersum van M. K. 1992. Dormancy and growth vigour of seed potatoes. Doctoral thesis. Wageningen Agricultural Univesity: 187 ss.
Google Scholar
Kuźniewicz M. 1982. Czynniki warunkujące występowanie chorób w czasie przechowywania ziemniaków oraz możliwości ograniczania ich rozwoju. Praca doktorska. Inst. Ziem. Bonin.
Google Scholar
Langerfeld E. 1979. Prüfung des Resistenzverheltens von Kartoffelsorten Gegenuber Fusarium coeruleum (Lib.) Sacc. Potato Res. 22: 107 — 122.
Google Scholar
Naerstad R. H., Hermanson A., Bjor T. 2007. Effect of cultivar resistance and haulm killing method on tuber infection by Phytophtora infestans. Pot. Res. vol. 50 (2): 157 — 173.
Google Scholar
Perombelon M. C. M. 1970 b. The biology of contamination of the potato tuber by soft rotting Erwinia spp. Proc. Fourth Trien. Conf. EAPR Brest 1969. S: 196 — 197.
Google Scholar
Pett B. 1978. Einfluss der Wundheilung an Kartoffelsorten auf Faulnisinfektion. Nachrichtenbl. F. Pflanzenschutz. DDR 6: 114 — 116.
Google Scholar
Pringle R. T., Robinson K., Wale S., Burnett G. 1991. Comparison of the effect of storage environment on tuber contamination with Ervinaia carotovora. Potato Research, 34: 17 — 28.
Google Scholar
Rastovski A., Buitelaar N., Van Es A., De Haan P. H., Hartmans K. J., Meijers C. P., Van der Schild J. H. W., Sijbring P. H., Sparenberg H., Van Zwol B. H., Van der Zaag D. E. 1981. Storage of potatoes. Centre for Agricultural Publishing and Documentation. Wageningen: 262 ss.
Google Scholar
Reust W., Winiger F. A., Hebeisen T., Dutoit J. P. 2001. Assessment of the physiological vigour of new potato cultivars in Switzerland. Potato Res., 44: 11 — 17.
Google Scholar
Rykaczewska K. 1993. Znaczenie wieku fizjologicznego sadzeniaków w rozwoju i plonowaniu ziemniaka. W: Znaczenie jakości materiału siewnego w produkcji roślinnej. Mat. Konf. Nauk. SGGW. Warszawa: 260 — 266.
Google Scholar
Sowa-Niedziałkowska G. 2000. Wpływ warunków wzrostu roślin i magazynowania bulw odmian jadalnych ziemniaka na ich trwałość przechowalniczą. Biul. IHAR. 213: 225 — 232.
Google Scholar
Sowa-Niedziałkowska G. 2002 a. Wpływ naturalnych sposobów ograniczających intensywność przemian ilościowych w bulwach ziemniaka w czasie przechowywania. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 489: 355 — 363.
Google Scholar
Sowa-Niedziałkowska G. 2002 b. Określenie optymalnej temperatury przechowywania sadzeniaków różnych odmian ziemniaka w skali 9-stopniowej. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln.,223/224: 361 — 368.
Google Scholar
Sowa-Niedziałkowska G. 2004 a. Wpływ odmiany ziemniaka i warunków przechowywania bulw na długość okresu uśpienia i intensywność kiełkowania. Biul. IHAR 232: 23 — 36.
Google Scholar
Sowa-Niedziałkowska G. 2004 b. Wskaźniki procesów życiowych zachodzących w sadzeniakach ziemniaka podczas długotrwałego przechowywania. Część I. Okres uśpienia i intensywność wzrostu kiełków. Biul. IHAR 233: 219 — 236.
Google Scholar
Zarzyńska K. 2004. Długość okresu spoczynku bulw odmian ziemniaka. Biul. IHAR 232: 5 — 14.
Google Scholar
Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000. Wpływ warunków w czasie wegetacji oraz temperatury przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa. Biul. IHAR 213: 239 — 251.
Google Scholar
Authors
Zbigniew Czerkoz.czerko@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie Poland
Statistics
Abstract views: 31PDF downloads: 46
License
Copyright (c) 2011 Zbigniew Czerko
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.