Phytotoxic reaction of five potato cultivars to metribuzin applied postemergence. Part II. The influence on selected quality featares of tubers
Janusz Urbanowicz
j.urbanowicz@ihar.edu.plInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie (Poland)
Abstract
The phytotoxic effect and influence of metribuzin applied postemergence on such quality tuber features as discoloration of raw and cooked flesh, taste, incidence of rust spot and hollow heart in five potato cultivars were assessed in Bonin in the years 2005–2008. The herbicide applied after plant emergence did not affect significantly the quality features examined.
Supporting Agencies
Keywords:
discoloration of tuber flesh, faulty tubers, metribuzin, potato, tasteReferences
Boligłowa E., Gleń K., Pisulewski P. 2004. Wpływ stosowania herbicydów na plonowanie i niektóre cechy jakości bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 500: 391 — 397.
Google Scholar
Chmura K., Rojek S. 2001. Wpływ przebiegu pogody, nawadniania i nawożenia azotem na plonowanie ziemniaków uprawianych w rejonie Wrocławia. Frag. Agron. 1 (69): 76 — 91.
Google Scholar
Dobrzański A. 2001. Wpływ metod ochrony przed chwastami na jakość i wartość odżywczą warzyw. Biul. Nauk. 12: 111 — 116.
Google Scholar
Dvorak J., Remesova I. 1999. Sensitivity of potatoes to post-emergence application of metribuzin and bentazon. Rost. Vyr. 45 (11): 477 — 486.
Google Scholar
Friedman M. 1997. Chemistry, biochemistry and dietary role of potato polyphenols. A review. J. Agric. Ford Chem. 45: 1523 — 1540.
Google Scholar
Galeev R.R., Mekheev V.V. 2000. Herbicides on potatoes. Zashch. Karan. Rastenii 3: 26.
Google Scholar
Grudzińska M., Zgórska K. 2006 a. Ciemnienie enzymatyczne miazgi bulw ziemniaka w zależności od odmiany. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 579 — 584.
Google Scholar
Grudzińska M., Zgórska K. 2006 b. Intensywność ciemnienia enzymatycznego a zawartość związków fenolowych w różnych częściach bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 585 — 591.
Google Scholar
Grudzińska M., Zgórska K. 2008. Ziemniak – surowcem dla przetwórstwa spożywczego. Ziemniak – Nowe perspektywy. Wyd. II Agro Serwis: 112 s.
Google Scholar
Hak P.S. 1990. Niedrige Lagertemperatur für Chipskartoffeln. Kartoffelbau 41: 388 — 390.
Google Scholar
Homouz K., Lachman J., Dvořák P., Pivec V. 2005. The effect of ecological growing on the potatoes yield and quality. Plant Soil Environ. 51 (9): 397 — 402.
Google Scholar
Kłosińska-Rycerska B. 1971 a. Chemiczne odchwaszczanie plantacji ziemniaków a jakość otrzymywanego plonu. Cz. I. Wpływ herbicydów systemicznych na niektóre składniki bulwy. Ziemniak 1 (71): 187 — 205.
Google Scholar
Kłosińska-Rycerska B. 1971 b. Chemiczne odchwaszczanie plantacji ziemniaków a jakość otrzymywanego plonu. Cz. II. Wpływ herbicydów systemicznych na cechy organoleptyczne bulw ziemniaków odmiany Epoka. Ziemniak 1 (71): 207 — 218.
Google Scholar
Kołpak R., Paprocki S. 1988. Badania nad dostosowaniem technologii uprawy do kierunku użytkowania ziemniaków. Cz. II. Wpływ technologii uprawy na skład chemiczny i wartość spożywczą. Rocz. Nauk Rol., Ser. A, 107, (2): 93 — 107.
Google Scholar
Laaniste P., Joudu J., Lohmus A., Jeremejev V. 1999. Mechanical and chemical weed control influence to the potato weediness, yield and quality. Estonian Agric. Univ. Agron. 203: 106 — 110.
Google Scholar
Leszczyński W., Lisińska G., Sobkowicz L. 1981. Wpływ stosowania kilku herbicydów triazynowych w uprawie ziemniaka na skład chemiczny i cechy jakościowe bulw. Zesz. Nauk AR Wrocław 136: 45 — 61.
Google Scholar
Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność, Nauka –Technologia – Jakość. AR Kraków 7, Supl. 4 (25): 5 — 27.
Google Scholar
Leszczyński W. 2002. Zależność jakości ziemniaka od stosowania w uprawie nawozów i pestycydów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 47 — 64.
Google Scholar
Lisińska G. 1981. Wpływ różnych czynników na skład chemiczny bulw ziemniaka i jakość otrzymanych z nich chipsów. Rozpr. habilit. AR Wrocław 31: 1 — 52.
Google Scholar
Lutomirska B. 1999. Zmienność wybranych cech jakości bulw odmian jadalnych i przydatnych dla przemysłu spożywczego. W: Ziemniak jadalny i dla przetwórstwa spożywczego – czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunkujące jakość. Konf. Radzików, 23-25.02.1999. IHAR Oddz. Jadwisin: 15 — 17.
Google Scholar
Mazurczyk W. 1985. Wpływ herbicydów na jakość bulw ziemniaka. W: Wpływ herbicydów na jakość plonów. Kraj. Symp. Wrocław, 6–7.11.1985. IUNG Puławy:179 — 183.
Google Scholar
Mozolewski W., Wieczorek J. 2002. Wpływ nawożenia ziemniaka azotem na ciemnienie enzymatyczne i nieenzymatyczne bulw po zbiorze i w czasie przechowywania. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 484: 393 — 400.
Google Scholar
Nowacki W. 2006. Udział plonu handlowego w plonie ogólnym jadalnych odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 429 — 439.
Google Scholar
Puła J., Skowera B. 2004. Zmienność cech jakościowych bulw ziemniaka odmiany Mila uprawianego na glebie lekkiej w zależności od warunków pogodowych. Acta Agroph. 3 (2): 359 — 366.
Google Scholar
Roztropowicz S. (red.). 1999. Metodyka obserwacji, pomiarów i pobierania prób w agrotechnicznych doświadczeniach z ziemniakiem. Pr. zbior. IHAR Oddz. Jadwisin: 50 s.
Google Scholar
Sawicka B., Dialo A. S. 1997. Ciemnienie miąższu bulw surowych ziemniaka w warunkach stosowania herbicydu Sencor 70 WP. Biul. IHAR, 203: 187 — 197.
Google Scholar
Sawicka B. 2000. Wpływ technologii produkcji na jakość bulw ziemniaka. Pam. Puł. 120: 391 — 401.
Google Scholar
Sawicka B., Barbaś P., Kawalec A. 2005. Zachwaszczenie łanu ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego systemu produkcji. Pam. Puł., 139: 211 — 223.
Google Scholar
Woda-Leśniewska M. 1993. Zmiany biochemiczne w roślinie ziemniaka pod wpływem karbofuranu (Furadan) i metribuzinu (Sencor). Prace Nauk. IOR, XXXV, 1/2: 80 — 84.
Google Scholar
Zarzecka K., Gąsiorowska B., Ceglarek F. 1997. Wpływ herbicydów na plonowanie i jakość bulw ziemniaka. Prog. Plant Prot. 37 (2): 167 — 169.
Google Scholar
Zarzecka K. 1998. Badania nad stosowaniem zabiegów pielęgnacyjnych na plantacjach ziemniaka. Cz. II. Wpływ sposobów pielęgnowania na wysokość i jakość plonu ziemniaka. Rocz. Nauk Rol., Ser. A, 113, 1 — 2: 179 — 186.
Google Scholar
Zarzecka K., Gąsiorowska B. 2000. Efekty zwalczania chwastów w uprawie ziemniaka i ich wpływ na wybrane cechy jakości bulw. Biul. IHAR 213: 201 — 210.
Google Scholar
Zarzecka K., Gugała M. 2004 a. Kształtowanie się zachwaszczenia odmian ziemniaka w zależności od sposobu pielęgnacji. Biul. IHAR 232: 177 — 184.
Google Scholar
Zarzecka K., Gugała M. 2004 b. Wpływ sposobów pielęgnacji ziemniaka na cechy kulinarne bulw. Ann. UMCS, Sec. E, Agric. 59 (3): 1481 — 1488.
Google Scholar
Zarzecka K., Gugała M. 2004 c. Wpływ herbicydu Plateen 41,5 WG na wartość konsumpcyjną bulw ziemniaka. Ann. UMCS Lublin, Sec. E, Agric. 59 (3): 1489 — 1495.
Google Scholar
Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000 a. Czynniki wpływające na ciemną plamistość pouszkodzeniową bulw ziemniaka. Biul. IHAR 213: 253 — 260.
Google Scholar
Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000 b. Wpływ terminu zbioru i warunków przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa. W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. I Konf. Nauk. Polanica Zdrój, 8-11.05.2000. AR Wrocław: 161.
Google Scholar
Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2002. Normy i wymagania jakościowe ziemniaków jadalnych oraz do przetwórstwa spożywczego. W: Produkcja i rynek ziemniaków jadalnych. Pr. zbior. pod red. J. Chotkowskiego. Wyd. Wieś Jutra Warszawa: 183 — 192.
Google Scholar
Zgórska K. 2004. Wymagania jakościowe wobec odmian ziemniaka do przetwórstwa spożywczego. Ziemn. Pol. 4: 26 — 28.
Google Scholar
Zwolińska-Śniatałowa Z., Woda-Leśniewska M., Bilska W. 1989. Study of some biochemical aspects of the action of herbicide Sencor (metribuzin) on potato plant. Solanum tuberosum. Prace Nauk. IOR, XXXI, 2: 67 — 72.
Google Scholar
Authors
Janusz Urbanowiczj.urbanowicz@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Poland
Statistics
Abstract views: 28PDF downloads: 51
License
Copyright (c) 2010 Janusz Urbanowicz
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.