Changes in the use of fodder potatoes in Poland

Bogdan Klepacki

keiop@sggw.edu.pl
Katedra Ekonomiki i Organizacji Gospodarstw Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Elżbieta Szymańska


Katedra Ekonomiki i Organizacji Gospodarstw Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Abstract

The purpose of the study was determination of changes in fodder use of potatoes in Poland. The data confirmed that the country is one of the most important potato producers in the world, due to favourable climate and soil conditions. Fodder is the major way of the crop utilization, most frequently in nutrition of swine, which is highly efficient in the use of potato-stored energy. In the recent years fodder use of the crop gradually decreased, which resulted mainly from high costs of the production, as potato requires high inputs of labour and energy. It caused a decrease of the crop cultivation area in Poland. More and more frequently the farmers put into feeding only waste potatoes or the part of yield, which cannot be sold.


Keywords:

production cost, fodder, nutritive value, potato

Chomyszyn M. 1982. Paszoznawstwo. W: Zootechnika. Tom 1, PWRiL, wydanie V, Warszawa: 301 — 420.
Google Scholar

Dzwonkowski W. 2005. Sytuacja na rynku ziemniaków w sezonie 2002/03. http://www.arr.gov.pl.
Google Scholar

Dzwonkowski W., Chotkowski J. 2005. Produkcja ziemniaków w Polsce. W: Rynek ziemniaka stan i perspektywy 2005. nr 27. IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa: 8 — 13.
Google Scholar

Dzwonkowski W., Szczepaniak E., Rosiak E., Bochińska E. 2005. Popyt na ziemniaki. W: Rynek ziemniaka stan i perspektywy 2005. nr 27. IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa: 13 — 19.
Google Scholar

Gruczek T., Nowacki W., Zarzycka K. 2004: Produkcja ziemniaków w rolnictwie ekologicznymi. Materiały dla rolników. Radom. http://www.odr.net.pl/publikacje/0150.pdf.
Google Scholar

Horszczaruk F. 1971. Perspektywy wykorzystania ziemniaków w żywieniu zwierząt gospodarskich. (W:) Produkcja pasz i technologia żywienia. PWRiL, Warszawa: 193 — 202.
Google Scholar

Normy żywienia świń. Omniteh, 1993. Warszawa.
Google Scholar

Nowacki W. 1995: Przewidywane kierunki zmian w organizacji produkcji i przechowalnictwa ziemniaków, dostosowanie do wymagań gospodarki rynkowej. Biul. Inst. Ziem. 45: 39 — 49.
Google Scholar

Piechowiak K., Słowiński H. 1992. Rośliny okopowe bulwiaste. W: Uprawa roślin rolniczych. Red. Nauk. Z. Hryncewicz. PWRiL, wydanie II, Warszawa: 118 — 144.
Google Scholar

Preś J. Sobczak Z. 1968. Produkcja i właściwości pasz, metody ich przechowywania oraz sposoby skarmiania. W: Żywienie zwierząt. Red. Nauk. T. Konopiński. PWRiL, wydanie III, Warszawa: 127 — 285.
Google Scholar

Reinstein J. 1994. Koszty jednostkowe, dochodowość i opłacalność produkcji rolniczej w gospodarstwach indywidualnych w 1993 roku. Zag. Ekon. Rol. 4/5: 121 — 150.
Google Scholar

Reinstein J., Nałęcz Z., Iwon D., Paziak E. 1991. Koszty jednostkowe i dochodowość produkcji rolniczej w gospodarstwach indywidualnych w 1990 roku. Zag. Ekon. Rol. 6: 87 — 124.
Google Scholar

Rembeza J. 2004. Zmiany w produkcji i użytkowaniu ziemniaków w Polsce na tle krajów UE. Wieś Jutra 2 (67): 25 — 26.
Google Scholar

Rocznik Statystyczny (1981–2004). Wydawnictwo Statystyczne GUS, Warszawa.
Google Scholar

Rykaczewska K. 1999. Pozycja i oferta. Nowoczesne Rolnictwo 6: 10 — 11.
Google Scholar

Seremak-Bulge J. 2003. Perspektywy produkcji i przetwórstwa ziemniaków. Zag. Ekon. Rol. 1: 46 — 64.
Google Scholar

Skarżyńska A., Augustyńska-Grzymek I. 2000. Koszty jednostkowe i dochodowość produkcji rolniczej w gospodarstwach indywidualnych w 1999 roku. Zag. Ekon. Rol. 4–5: 98 — 147.
Google Scholar

Skarżyńska A., Sadowska J. 1997. Koszty jednostkowe i dochodowość produkcji rolniczej w gospodarstwach indywidualnych w 1996 roku. Zag. Ekon. Rol. 4–5: 89 — 135.
Google Scholar

Sokół J. L. 1996. Okopowe i owoce. W: Pasze. Red. nauk. J. Chachułowa. Fundacja „Rozwój SGGW”, Warszawa: 91 — 101.
Google Scholar

Szymańska E. 2000. Ziemniak jako pasza. W: Regionalne zróżnicowanie technologii i produkcji ziemniaków w Polsce. Wydawnictwo P.U.H.P. Sanpollac Sp. z o.o., Warszawa: 111 — 132.
Google Scholar

Witczak F. 1974. Ziemniaki a inne pasze. W: Ziemniak. Red. nauk. W. Gabriel. PWRiL, Warszawa: 304 — 325.
Google Scholar

Witczak F. 1987. Uwagi o konserwacji i skarmianiu ziemniaków. W: Stan produkcji i zagospodarowania ziemniaków w Polsce. Wydawnictwo SGGW-AR, Warszawa: 27 — 40.
Google Scholar

Wyniki Rachunkowości Rolnej Gospodarstw Indywidualnych 2001. IERiGŻ, Warszawa 2002.
Google Scholar


Published
2006-12-31

Cited by

Klepacki, B. and Szymańska, E. (2006) “Changes in the use of fodder potatoes in Poland”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (242), pp. 161–174. doi: 10.37317/biul-2006-0015.

Authors

Bogdan Klepacki 
keiop@sggw.edu.pl
Katedra Ekonomiki i Organizacji Gospodarstw Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

The purpose of the study was determination of changes in fodder use of potatoes in Poland. The data confirmed that the country is one of the most important potato producers in the world, due to favourable climate and soil conditions. Fodder is the major way of the crop utilization, most frequently in nutrition of swine, which is highly efficient in the use of potato-stored energy. In the recent years fodder use of the crop gradually decreased, which resulted mainly from high costs of the production, as potato requires high inputs of labour and energy. It caused a decrease of the crop cultivation area in Poland. More and more frequently the farmers put into feeding only waste potatoes or the part of yield, which cannot be sold.


Authors

Elżbieta Szymańska 

Katedra Ekonomiki i Organizacji Gospodarstw Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

Statistics

Abstract views: 10
PDF downloads: 2


License

Copyright (c) 2006 Bogdan Klepacki, Elżbieta Szymańska

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.