The influence of mineral fertilization on yielding, sugar content in roots and chlorophyll content in leaves of sugar beet

Zdzisław Ciećko

kacherol@uwm.edu.pl
Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)

Konrad Grzegorzewski


Gospodarstwo Rolne Agrofarm w Jurkowicach k. Malborka (Poland)

Andrzej Żołnowski


Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)

Tomasz Najmowicz


Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)

Abstract

The aim of the investigation was evaluation of the influence of mineral NPK, Mg and micronutrients fertilization on chlorophyll concentration in leaves, root yield and saccharose content in the sugar beet variety Khazar. Three levels of NPK were compared in a field trial. Additionally, Mg and micronutrients (B, Cu, Zn,Mn) were applied together with the highest NPK dose. The elevated doses of fertilization increased root yield and content of chlorophyll B as well as the summed concentration of chlorophylls A and B in leaves. The use of micronutrients exerted no significant effect either on root yield or on saccharose content.


Keywords:

chlorophyll, Mg, micronutrients, NPK, saccharose, sugar beet, yield

Adamiak J., Adamiak E. 1996. Wpływ różnych form nawożenia organicznego na wysokość i jakość plonu buraka cukrowego. Zesz. Nauk. AR Szczecin. Rol. 62: 3 — 8.
Google Scholar

Chwil S., Szewczuk C. 2003. Wpływ dolistnego dokarmiania buraka cukrowego na jego plon i niektóre cechy jakościowe. Acta Agrophysica 85: 117 — 124.
Google Scholar

Ciećko Z., Wyszkowski M., Żołnowski A., Zabielska J. 2000. Wpływ nawożenia NPK, Mg i K na zawartość chlorofilu w liściach ziemniaka. Biul. IHAR 213: 131 — 136.
Google Scholar

Czuba R. 1993. Regeneracyjne nawożenie gleby silnie wyczerpanej ze składników pokarmowych. Roczn. Gleb., XLIV, 1: 57 — 64.
Google Scholar

Henriques F. S. 2003. Gas exchange, chlorophyll a fluorescence kinetics and lipid peroxidation of pecan leaves with varying manganese concentrations. Plant Science 165: 239 — 244. DOI: https://doi.org/10.1016/S0168-9452(03)00163-8
Google Scholar

Kabata-Pendias A., Pendias H. 1993. Biogeochemia pierwiastków śladowych. PWN Warszawa pp. 364.
Google Scholar

Karczmarczyk S., Koszański Z., Podsiadło C. 1993. Przebieg niektórych procesów fizjologicznych oraz plonowanie pszenicy ozimej i pszenżyta pod wpływem deszczowania i nawożenia azotem. Cz. 1. Zawartość chlorofilu i karotenoidów w niektórych organach pszenicy ozimej i pszenżyta. Acta Agrobot. 46: 15 — 30.
Google Scholar

Kaspenbaur M. J., Hiatt A. J. 1966. Photoreversible control of leaf shape and chlorophyll content in Nicotiana Tabaccum. Tob. Sci. 10: 29 — 32.
Google Scholar

Ma B. L., Dwyer L. M. 1999. Within plot variability in available soil mineral nitrogen in relation to leave greenness and yield. Communications in Soil Sciences and Plant Analysis. 30, 13–14: 1919 — 1928. DOI: https://doi.org/10.1080/00103629909370342
Google Scholar

Mazur T., Rogalski L. 1977. Wpływ nawożenia mineralnego na cechy morfologiczne łodyg i zawartość barwników w liściach ziemniaków. Acta Agrobot. XXX, 1: 71 — 83.
Google Scholar

Ostrowska D., Kucińska K. 1998. Wpływ wzrastającego nawożenia azotem oraz różnych form nawozów organicznych na plon i jakość buraka cukrowego. Roczniki AR Poznań. 52, 1: 274 — 278.
Google Scholar

Panak H., Wojnowska T. 1977. Wpływ intensywnego nawożenia mineralnego pastwiska na zawartość barwników oraz magnezu i wapnia w kupkówce pospolitej. Zesz. Nauk. ART Olszt., Rol. 22: 41 — 51.
Google Scholar

Potyra K. 1972. Próby oceny wpływu nawożenia na zawartość karotenu i chlorofilu w trawach. Rocz. Nauk Rol. B, 94: 123.
Google Scholar

Prośba-Białczyk U., Spiak Z., Mydlarski M. 2000. Wpływ nawożenia na zawartość mikroelementów w buraku cukrowym. Części I–III, Zesz. Nauk. Post. Nauk Rol. 471: 441 — 461.
Google Scholar

Rozbicki J., Kalinowska-Zdun M. 1993. Badania nad wpływem struktury morfologicznej łanu na plon i wartość technologiczną buraka cukrowego na tle sposobu siewu i nawożenia azotem. Rocz. Nauk Rol. Ser. A, t. 110 z. 1–2: 69 — 76.
Google Scholar

Seidler M., Mamzer M. 1994. Wpływ zróżnicowanego nawożenia magnezem na zawartość chlorofilu w liściach, natężenie fotosyntezy oraz wielkość i strukturę plonu kukurydzy. Biul. Magnez. 5: 32 — 35.
Google Scholar

Weiland T., Noble R., Crang R. 1975. Photosynthetic and chloroplast ultrastructural consequences of manganese deficiency in soybean. Am. J. Bot. 62: 501 — 508. DOI: https://doi.org/10.1002/j.1537-2197.1975.tb14076.x
Google Scholar


Published
2004-12-31

Cited by

Ciećko, Z. (2004) “The influence of mineral fertilization on yielding, sugar content in roots and chlorophyll content in leaves of sugar beet”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (234), pp. 137–143. doi: 10.37317/biul-2004-0017.

Authors

Zdzisław Ciećko 
kacherol@uwm.edu.pl
Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland

Authors

Konrad Grzegorzewski 

Gospodarstwo Rolne Agrofarm w Jurkowicach k. Malborka Poland

Authors

Andrzej Żołnowski 

Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland

Authors

Tomasz Najmowicz 

Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland

Statistics

Abstract views: 59
PDF downloads: 29


License

Copyright (c) 2004 Zdzisław Ciećko, Konrad Grzegorzewski, Andrzej Żołnowski, Tomasz Najmowicz

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.