Yielding of naked and covered oat and spring barley in pure and mixed crops
Władysław Szempliński
dziekanat.wril@uwm.edu.plKatedra Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn (Poland)
Abstract
Field trials were conducted in 2000–2001 to determine lodging, infection by pathogens and yielding of two cultivars of oat and spring barley each (naked and covered forms) grown as single and mixed crops. The results showed that the yields of the covered forms of oat (cv. Borowiak) and spring barley (cv. Rodion) were higher by 33% and 23% than those of the naked forms (cvs Akt and Rastik, respectively), the differences being significant. The lowest yield was produced by the mixture of the naked forms of oat and barley. Cultivation of the mixed crops resulted in reduction of lodging and of infestation by pathogenic fungi. It could also ensure 1.3 to 7% higher yields, as compared to the average yields of the components, obtained in pure sowing. The grains of naked cultivars of oat and spring barley contained more crude protein than those of the covered forms. In most cases, the content of crude protein was lower in the grains harvested from the mixtures than in those produced by single crops.
Keywords:
grain yield, lodging, mixtures, naked and covered forms, oat, spring barley, pathogensReferences
Budzyński W. 1999. Reakcja owsa na czynniki agrotechniczne — przegląd wyników badań krajowych. Żywność, nauka, technologia, jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 11 — 25.
Google Scholar
COBORU. 2001. Wyniki plonowania odmian w doświadczeniach porejestrowych. Zboża, rzepak 2001. Słupia Wielka: 1 — 17.
Google Scholar
Čermák B., Moudrý J. 1998. Comparison of grain yield and nutritive value of naked and husked oats. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricult. 66: 89 — 98.
Google Scholar
Dziamba Sz., Rachoń L. 1991. Produktywność nagoziarnistych i oplewionych odmian jęczmienia jarego uprawianych w siewie czystym i mieszankach. Fragm. Agron. 1: 94 — 100.
Google Scholar
Korona E., Szempliński W. 1996. Konkurencyjność rolnicza jarych zbóż pastewnych. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricult. 63: 177 — 183.
Google Scholar
Kurowski T, P., Nowicki J., Wanic M. 1998. Choroby jęczmienia jarego i owsa uprawianych w siewie czystym i mieszankach. Fragm. Agron. 4: 25 — 35.
Google Scholar
Maciejewicz-Ryś J., Sokół K. 1999. Wartość pokarmowa ziarna owsa oplewionego (Avena sativa L.) i nagoziarnistego (Avena sativa var. nuda). Żywność, nauka, technologia, jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 273 — 278.
Google Scholar
Michalski T. 1991. Rozwój i plonowanie jęczmienia jarego i owsa w siewie czystym i w mieszankach. Rocz. AR Poznań, CCXXVI: 113 — 121.
Google Scholar
Michalski T., Osiecka B. 1999. Porównanie skuteczności ograniczania chorób jęczmienia i owsa poprzez uprawę w mieszankach oraz chemiczną ochronę. W: Przyrodnicze i produkcyjne aspekty uprawy roślin w mieszankach. Ogólnopolska Konf. Nauk. AR Poznań 2–3 grudnia: 68 — 69.
Google Scholar
Michalski T., Weber Z., Gołębniak B. 1999 a. Skuteczność ograniczania chorób zbóż jarych przez uprawę w mieszankach w latach 1996–1999. W: Przyrodnicze i produkcyjne aspekty uprawy roślin w mieszankach. Ogólnopolska Konf. Nauk. AR Poznań 2–3 grudnia:72 — 73.
Google Scholar
Michalski T., Weber Z., Horoszkiewicz J. 1999 b. Porównanie plonowania mieszanki jęczmienia z owsem, pszenicą oraz pszenżytem z ich siewami czystymi. W: Przyrodnicze i produkcyjne aspekty uprawy roślin w mieszankach. Ogólnopolska Konf. Nauk. AR Poznań 2–3 grudnia:74 — 75.
Google Scholar
Nita Z. T. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki hodowli owsa w Polsce. Żywność, nauka, technologia, jakość. Suplem., PTTŻ Kraków, 1: 186 — 192.
Google Scholar
Noworolnik K., Leszczyńska D. 1999. Konkurencyjność owsa względem jęczmienia w siewie mieszanym. Żywność, nauka, technologia, jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 126 — 130.
Google Scholar
Petkov K., Piech M., Łukaszewski Z., Kowieska A. 1999. Porównanie składu chemicznego i wartości pokarmowej owsa nieoplewionego i oplewionego. Żywność, nauka, technologia, jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 253 — 259.
Google Scholar
Piech M., Nita Z., Stankowski S. 1999 a. Porównanie plonowania mieszanek jęczmienia z owsem nie-oplewionym i oplewionym. Żywność, nauka, technologia, jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 131 — 136.
Google Scholar
Piech M., Nita Z., Maciorowski R. 1999 b. Porównanie plonowania dwóch odmian owsa nieoplewionego z oplewionym przy dwóch poziomach nawożenia azotem. Żywność, nauka, technologia, jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 137 — 141.
Google Scholar
Wróbel E., Budzyński W., Dubis B. 1999. Rolnicza, energetyczna i ekonomiczna efektywność uprawy owsa i jęczmienia jarego na glebie lekkiej. Żywność, nauka, technologia, jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 166 — 172.
Google Scholar
Authors
Władysław Szemplińskidziekanat.wril@uwm.edu.pl
Katedra Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn Poland
Statistics
Abstract views: 53PDF downloads: 20
License
Copyright (c) 2003 Władysław Szempliński

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.








