General combining ability and heritability of glucosinolate content of winter oilseed rape (Brassica napus L.) seeds
Teresa Piętka
t.pietka@ihar.edu.plInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu (Poland)
Krystyna Krótka
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu (Poland)
Jan Krzymański
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu (Poland)
Abstract
A content of aliphatic glucosinolates in seeds of winter oilseed rape is a very important trait determining the nutritional value of fodder. Further reduction of their content is one of the most important goals in breeding of improved cultivars. Better understanding of their inheritance should make selection more effective and speed up the breeding process. The knowledge of general combining ability (GCA) values in respect to individual glucosinolates is of great importance for breeding both population varieties and hybrids. Eleven inbred lines of winter oilseed rape characterized by a very low glucosinolate content were studied. These lines were crossed with five cultivars used as testers. The crosses were carried out in both directions. Hybrids were grown in field trials in two replications. Statistical analyses of GCA values were performed separately for particular glucosinolates as well as F1 and F2 generations. To estimate the heritabilities analyses of regression, correlation and determination coefficients between both generations were made. Most of the calculated coefficients were significant at the level α = 0,01 or α = 0,05, which proved that the method of GCA estimation used in our experiments was satisfactorily reproducible.
Keywords:
antinutritive components, general combining ability, glucosinolate, heritabilityReferences
Bartkowiak-Broda I. 1998. Odmiany mieszańcowe rzepaku — osiągnięcia i perspektywy. Rośliny Oleiste, XIX (2): 359 — 370.
Google Scholar
Frankiewicz A., Potkański A., Warych H., Kliber A., Szkudelski T. 1995. Wpływ poziomu glukozynolanów w wytłokach rzepakowych na wyniki produkcyjne u młodych świń. Rośliny Oleiste, XVI (2): 375 — 381.
Google Scholar
Friedt W. 1999. Breeding of rapeseed (Brassica napus L.) for modified seed quality — Synergy of conventional and modern approaches. 10th International Rapeseed Congress. Canberra 26–29. 09. 1999. Australia.
Google Scholar
Garretsen F., Keuls M. 1978. A general method for the analysis of genetics variation of complete and incomplete diallels and North Carolina II design. Part II. Procedures and general formules for the fixed model. Euphytica 27: 49 — 68.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF00039119
Google Scholar
Heimann S. 1999. Ocena jakościowa odmian rzepaku ozimego za lata 1996-1998. Rośliny Oleiste, XX (2): 637 — 641.
Google Scholar
Krzymański J. 1970. Genetyczne możliwości ulepszania składu chemicznego nasion rzepaku ozimego. Hod. Rośl. Aklim. 14: 95 — 113.
Google Scholar
Krzymański J. 1993. Osiągnięcia i nowe perspektywy prac badawczych nad roślinami oleistymi w Polsce. Post. Nauk Rol. (5): 7 — 14.
Google Scholar
Krzymański J., Piętka T., Krótka K. 1993. Zdolność kombinacyjna i heterozja mieszańców diallelicznych rzepaku ozimego podwójnie ulepszonego. I. Pokolenie F1. Post. Nauk Rol. (5): 41 — 52.
Google Scholar
Krzymański J., Piętka T., Krótka K. 1994. Zdolność kombinacyjna i heterozja mieszańców diallelicznych rzepaku ozimego podwójnie ulepszonego. II. Pokolenie F1 i F2. Rośliny Oleiste, XV (1): 21 — 32.
Google Scholar
Krzymański J., Piętka T., Krótka K., Michalski K. 1995. Zawartość glukozynolanów u mieszańców F1 polskiego rzepaku ozimego podwójnie ulepszonego. Rośliny Oleiste, XVI (1): 13 — 24.
Google Scholar
Krzymański J., Piętka T., Ogrodowczyk M., Krótka K. 1999. Ocena wartości kombinacyjnych mieszańców między liniami wsobnymi rzepaku ozimego i odmianami wykonana w układzie czynnikowym. I. Pokolenie F1. Rośliny Oleiste, XX (2): 335 — 345.
Google Scholar
Kudła M. 1997. Zagadnienie glukozynolanów w hodowli jakościowej rzepaku (Brassica napus L). Rośliny Oleiste, XVIII (1): 119 — 134.
Google Scholar
Michalski K., Kołodziej K., Krzymański J. 1995. Quantitative analysis of glucosinolates in seeds of oilseed rape. Effect of sample preparation on analysis results. Proceedings of 9th International Rapeseed Congres, Cambridge, UK, 4–7. 07.1995, 3: 911 — 913.
Google Scholar
Piętka T., Krótka K., Krzymański J. 2000. Ocena wartości kombinacyjnych mieszańców między liniami wsobnymi rzepaku ozimego i odmianami wykonana w układzie czynnikowym. II. Pokolenie F1 i F2. Rośliny Oleiste, XX (2): 329 — 340.
Google Scholar
Rakowska M., Ochodzki P. 1995. Chemiczna i żywieniowa ocena śrut rzepakowych otrzymanych różnymi metodami. Rośliny Oleiste, XVI (2): 345 — 350.
Google Scholar
Ubysz-Borucka L., Mądry W., Muszyński S. 1985. Podstawy statystyczne genetyki cech ilościowych w hodowli roślin. SGGW-AR, Warszawa.
Google Scholar
Authors
Teresa Piętkat.pietka@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu Poland
Authors
Krystyna KrótkaInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu Poland
Authors
Jan KrzymańskiInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu Poland
Statistics
Abstract views: 39PDF downloads: 17
License
Copyright (c) 2003 Teresa Piętka, Krystyna Krótka, Jan Krzymański

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.








