Wpływ biostymulatora Asahi SL na fitotoksyczność metrybuzyny w uprawie ziemniaka - Komunikat

Janusz Urbanowicz

j.urbanowicz@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie (Poland)

Abstrakt

W doświadczeniach szklarniowych (3 serie) badano możliwość zastosowania biostymulatora Asahi SL na zminimalizowanie efektu fitotoksyczności po zastosowaniu metrybuzyny w pięciu odmianach ziemniaka (Satina, Lord, Denar, Molli i Sonda). Metrybuzynę zastosowano po wschodach roślin ziemniaka (wysokość 10–15 cm). Biostymulator Asahi SL aplikowano dwukrotnie, 7 i 14 dni po aplikacji metrybuzyny. Spośród testowanych odmian ziemniaka – Sonda i Molli były najbardziej wrażliwe na metrybuzynę. U tych odmian stwierdzono pozytywny wpływ Asahi SL na zmini-malizowanie efektu fitotoksyczności.


Słowa kluczowe:

biostymulator Asahi SL, fitotoksyczność, metrybuzyna, odmiana, ziemniak

Choroszewski P. 1994. Fitotoksyczne działanie herbicydów na rośliny ziemniaka. Ochr. Rośl. 7: 11 — 12.
Google Scholar

Gójski B., Czyż S., Skalski J. 1987. Reakcja 40 odmian ziemniaka na herbicyd Sencor w 1986 r.
Google Scholar

W: Agrotechnika ziemniaka i wybrane zagadnienia z przechowalnictwa. Sesja Nauk. Jadwisin, 4 — 5.03.1987. Inst. Ziemn. Bonin: 167 — 168.
Google Scholar

Gruczek T. 2004. Wrażliwość odmian ziemniaka na metrybuzynę. Biul. IHAR 232: 193 — 199.
Google Scholar

Harasimowicz-Herman G., Borowska M. 2006. Effect of bio-stimulant Asahi SL in winter rapeseed depending on pluviothermic conditions. Rośliny Oleiste, XXVII (1): 95 — 106.
Google Scholar

Kositorna J. 2004. Zastosowanie biostymulatora Asahi SL jako środka chroniącego burak cukrowy przed stresem wywoływanym przez herbicydy. Gazeta Cukrownicza 2/3: 58 — 62.
Google Scholar

Maciejewski T., Michalski T., Bartos-Spychała M. 2008. Effect of the application of biostimulator Asahi SL on the yield of potato tubers and their quality. In: Biostimulators in modern agriculture. Konf. 7–8.02.2008, Warszawa. Part: Solanaceous crops. (Ed.) Dąbrowski Z. T., Wieś Jutra: 52 — 60.
Google Scholar

Michalski T., Horoszkiewicz-Janka J., Bartos M. 2005. Wpływ bioregulatora Asahi SL na zdrowotność i plonowanie jęczmienia jarego i pszenicy jarej. Prog. Plant Prot. 45 (2): 910 — 913.
Google Scholar

Mikos-Bielak M. 2005. Egzogenne regulatory wzrostu w uprawie ziemniaka. UMCS Lublin, Sec. E, LX: 281 — 192.
Google Scholar

Pisarek M., Stompor-Chrzan E., Błażej J. 2001. Dobór środków ochrony roślin stosowanych w ochronie ziemniaka w województwie podkarpackim. Prog. Plant Prot., 41 (1): 209 — 214.
Google Scholar

Sawicka B. 1993. The response of 44 varieties of potato to metrybuzin. Rocz. Nauk Rol., Ser. E, 23, 1 — 2: 103 — 110.
Google Scholar

Urbanowicz J. 2004. Występowanie chwastów w ziemniaku i metody ich zwalczania na terenie Polski. Biul. IHAR 232: 185 — 191.
Google Scholar

Urbanowicz J. 2010. Reakcja odmian ziemniaka na stosowane herbicydy. Ziemn. Pol. 2: 31 — 34.
Google Scholar

Woźnica Z. 2008. Herbologia. PWRiL, Poznań: 430 s.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2012

Cited By / Share

Urbanowicz, J. (2012) „Wpływ biostymulatora Asahi SL na fitotoksyczność metrybuzyny w uprawie ziemniaka - Komunikat”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (265), s. 109–113. doi: 10.37317/biul-2012-0044.

Autorzy

Janusz Urbanowicz 
j.urbanowicz@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Poland

Statystyki

Abstract views: 42
PDF downloads: 46


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Janusz Urbanowicz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.