Wpływ napromieniowania mikrofalami sadzeniaków ziemniaka na plonowanie roślin
Tomasz Jakubowski
iemeipp@urk.edu.plInstytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (Poland)
Abstrakt
W latach 2007–2009 przeprowadzono doświadczenie poletkowe w którym badano wpływ mocy generatora (100–300 W) i czasu (5–30 s) napromieniowania mikrofalami (2,45 GHz) zastosowanych do stymulacji sadzeniaków na plonowanie roślin ziemniaka bardzo wczesnej odmiany Felka Bona. Przy przyjętych w doświadczeniu parametrach pracy generatora mikrofal stwierdzono istotny wpływ całkowitej dawki napromieniowania mikrofalami na masę plonu bulw ziemniaka spod jednej rośliny. Nie stwierdzono natomiast aby tożsame wartości dawek całkowitych (uzyskanych z różnych wartości mocy urządzenia generującego mikrofale i czasu ekspozycji sadzeniaków) miały taki sam wpływ na plonowanie roślin ziemniaka.
Słowa kluczowe:
mikrofale, plon, ziemniakBibliografia
Belajew I. Y., Shcheglov V. S., Alipov Y. D., Polunin V. A. 1996. Resonance effect of millimeter waves in the power range from 10-19 to 3x10-3 W·cm2 on Escherichia coli cells at different concentrations. Bioelectromagnetics 17: 312 — 321.
Google Scholar
Dewiatkow N. D. 1987. Ispolzowanie niekogierentnych i kogierentnych elektromagnitnych kolebanij w medicinie i biologii. Elektronnaja technika. Elektronika, SWCZ9.
Google Scholar
Dewiatkow N. D., Golant M. B., Beckij O. W. 1991. Milimetrovyje wolny i ich rol w processach zyzniedejatelnosti. Radio i Swiaz. Moskwa.
Google Scholar
Grundller W. 1992. Intensity – and frequency – dependent effects of microwaves on cell growth rates. Bioelektrochem. Bioenerg. 27: 361 — 365.
Google Scholar
Jakubowski T. 2009. Efekt cieplny mikrofalowego ogrzewania bulwy ziemniaka. Acta Agrophysica 14 (2): 345 — 354
Google Scholar
Jakubowski T. 2010. Wpływ promieniowania mikrofalowego o różnych częstotliwościach na wybrane procesy życiowe roślin ziemniaka. Materiały XVII Konferencji Naukowej nt. "Postęp Naukowo-Techniczny i Organizacyjny w Rolnictwie", Zakopane 2010: 19.
Google Scholar
Jethon Z., Grzybowski A. 2000. Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa. Wydawnictwo Lekarskie PZWL: 23 — 24.
Google Scholar
Marks N., Sobol Z., Baran D. 2003. Ocena mikrofalowej stymulacji bulw ziemniaka. Inżynieria Rolnicza Nr 11 (53): 131 — 137.
Google Scholar
Olchowik G., Dziamba S. 1997. The influence of microwave radiation on the buckwheat yields. 6th International Conference on Agrophysics, Sept. 15-18 Lublin, Book of abstracts, v. 2: 289 — 290.
Google Scholar
Wójcik S., Dziamba M., Pietruszewski S. 2004. Wpływ promieniowania mikrofalowego na plonowanie i jakość technologiczną korzeni buraka cukrowego. Acta Agrophysica vol. 3/3: 623 — 630.
Google Scholar
Autorzy
Tomasz Jakubowskiiemeipp@urk.edu.pl
Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Poland
Statystyki
Abstract views: 51PDF downloads: 40
Licencja
Prawa autorskie (c) 2010 Tomasz Jakubowski
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.