Poszukiwanie źródeł odporności na stresy biotyczne w dawnych odmianach i populacjach miejscowych pszenic i pszenżyta
Aleksandra Pietrusińska
a.pietrusinska@ihar.edu.plKrajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych Pracownia Gromadzenia i Oceny Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, 05-870 Błonie, Polska (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-6089-7030
Monika Żurek
Zakład Genetyki i Hodowli Roślin, Pracownia Kukurydzy i Pszenżyta Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, 05-870 Błonie, Polska (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-4597-7734
Dariusz Mańkowski
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Pracownia Ekonomiki Nasiennictwa i Hodowli Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, 05-870 Błonie, Polska (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016
Abstrakt
Sprostanie wzrastającemu popytowi na zboża wymaga wyhodowania odmian wysoko plonujących, odpornych na wzrastającą presję ze strony czynników stresowych. Zubożenie puli genowej nowoczesnych odmian zbóż spowodowało zwrócenie zainteresowania naukowców i hodowców na inne potencjalne źródła genów odporności. Dawne odmiany oraz populacje miejscowe zbóż są jednym z perspektywicznych źródeł pozyskiwania genów odporności. Charakteryzują się one dużą różnorodnością morfologiczną, użytkową i genetyczną. Celem przedstawionych prac była charakterystyka pod kątem możliwości pozyskania z dawnych odmianach i populacji miejscowych, efektywnych i trwałych źródeł odporności na mączniaka prawdziwego zbóż i traw. Przy wykorzystaniu selekcji fenotypowej wytypowano obiekty charakteryzujące się reakcją wrażliwości lub odporności na zastosowane izolaty różnicujące z różnych regionów kraju. W celu opisania zróżnicowania pomiędzy badanymi liniami / odmianami oraz izolatami mączniaka prawdziwego przeprowadzono analizy statystyczne.
Słowa kluczowe:
dawne odmiany, geny odporności, hodowla odpornościowa, odmiany miejscowe, różnorodność genetyczna, źródła odpornościBibliografia
Feuillet C., Langridge P., Waugh R. 2007. Cereal breeding takes a walk on the wild side. Trends Genet. 24: 24 — 32.
Google Scholar
Hajjar R., Hodgkin T. 2007. The use of wild relatives in crop improvement: a survey of developments over the last 20 years. Euphytica 156: 1 — 13.
Google Scholar
Haussmann B. I. G., Parzies H. K., Presterl T., Miedaner T. 2004. Plant genetic resources in crop improvement. Plant Genet. Resour-C. 2 (1): 3 — 21.
Google Scholar
Jańczak C., Pawlak A., 2006. Występowanie i szkodliwość mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis) w pszenicy ozimej w latach 2003–2005. Postępy w Ochronie Roślin 46 (2): 582 — 542.
Google Scholar
Kryczyński S., Weber Z. 2011. Fitopatologia. Tom 2. Choroby roślin uprawnych. Poznań: PWRiL, 2011, str. 350-352. ISBN 978-83-09-01077-7.
Google Scholar
Mains E. B., Dietz S. M. 1930. Physiologic forms of barley mildew, Erysiphe graminis hordei Marchal. Phytopathol. 20: 229 — 239.
Google Scholar
Autorzy
Aleksandra Pietrusińskaa.pietrusinska@ihar.edu.pl
Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych Pracownia Gromadzenia i Oceny Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, 05-870 Błonie, Polska Poland
https://orcid.org/0000-0001-6089-7030
Autorzy
Monika ŻurekZakład Genetyki i Hodowli Roślin, Pracownia Kukurydzy i Pszenżyta Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, 05-870 Błonie, Polska Poland
https://orcid.org/0000-0002-4597-7734
Autorzy
Dariusz MańkowskiZakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Pracownia Ekonomiki Nasiennictwa i Hodowli Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, 05-870 Błonie, Polska Poland
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016
Statystyki
Abstract views: 659PDF downloads: 193
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.