Analiza zmienności i korelacji ważnych cech technologicznych rodów i odmian pszenicy ozimej
Tadeusz Śmiałowski
zhsmialo@cyf-kr.edu.plZakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków (Poland)
Stanisław Węgrzyn
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków (Poland)
Maria Stachowicz
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków (Poland)
Abstrakt
W pracy badano zmienność, genetyczne uwarunkowanie i zależność pomiędzy 13 cechami technologicznymi pszenicy ozimej na podstawie analizy laboratoryjnej ziarna 105 obiektów z doświadczeń wstępnych wykonanych przez Zakład Roślin Zbożowych w Krakowie w 2005 i 2006 roku. Analizy statystyczne wykonano dla każdego roku osobno. Objęły one analizę wariancji, współczynniki zmienności, współczynniki genetycznego uwarunkowania cech oraz współczynniki korelacji fenotypowych i genotypowych. Stwierdzono w każdym roku na podobnym poziomie wartości średnich, współczynników zmienności, genetycznego uwarunkowania cech oraz współczynników korelacji fenotypowych i genotypowych badanych cech. Współczynniki zmienności wahały się od 2,33% dla wydajności mąki do 57,3% dla czasu stałości. Wskaźniki genetycznego uwarunkowania dla badanych cech okazały się zróżnicowane i przyjmowały wartości od 0,40 dla jakości miękiszu do 0,94 dla liczby sedymentacji. Współczynniki korelacji genotypowych okazały się na ogół wyższe od fenotypowych. Stwierdzono istotne dodatnie współczynniki korelacji genotypowe (rg >0,50) pomiędzy liczbą sedymentacji a zawartością białka, wodochłonnością, energią ciasta, objętością chleba, wydajnością mąki, liczbą jakości, jakością miękiszu i gluten indeksem oraz ujemne liczby sedymentacji (LS) z rozmiękczeniem ciasta.
Słowa kluczowe:
analizy technologiczne, korelacje fenotypowe, korelacje genotypowe, pszenica ozima, współczynniki zmiennościBibliografia
Axford D. W. E., Mc Dermott E. E., Retman D. G. 1979. Dodecylo-sulfate test of breadmaking quality: Comparison with Pelshenke and Zeleny tests. Cereal Chem. 56 (6): 582.
Google Scholar
Banaszak Z. Majchrzycki D. 2006. Pszenica jakościowa — od hodowcy do młynarza. Przegląd Zbożowo- Młynarski: 17 — 19.
Google Scholar
Becker W. A. 1984. Quantitative genetics. Washington State University Press, Seatle, Wash.
Google Scholar
Bichoński A., Stachowicz M. 1998. Powiązanie białek gliadynowych i gluteninwych z wybranymi cechami technologicznymi rodów i odmian pszenicy ozimej. Biul. IHAR 208: 43 — 47.
Google Scholar
Bichoński A. 1995. Ocena wybranych cech technologicznych z kolekcji pszenicy ozimej. Biul. IHAR 194: 131 — 138.
Google Scholar
Ceglińska A., Cacak Pietrzak. G., Haber T. 2003. Współzależność pomiędzy cechami jakościowymi rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR 230: 65 — 70.
Google Scholar
Cygankiewicz A. 1997. Wartość technologiczna ziarna materiałów hodowlanych pszenicy ozimej i jarej na tle badań własnych i światowych. Biul. IHAR 204: 219 — 238.
Google Scholar
Falconer D. S., McKay T. F. C. 1996. Introduction to quantitative genetics. 4th. ed. Longman, Essex, England.
Google Scholar
Holland J. B. 2006. Estimating genotyping correlations and their standard errors using multivariate restricted maximum likelihood estimation with SAS Proc. MIXED. Crop Sci. 46: 642 — 654.
Google Scholar
International Cereal Chemists – Amylograph ICC Standard 126.
Google Scholar
International Cereal Chemists – Falling Number 1800 Standard Nr. 107., AACC Standard 58–81 B.
Google Scholar
International Cereal Chemists – Farinograph Resistograph ICC Standard Nr. 115., AACC Standard 20–54.
Google Scholar
International Cereal Chemists – Glutomatic system 2200 ICC Standard 137.
Google Scholar
Park S. H., Bean S.R., Chung O. K., Seib P. A. 2006. Levels of protein and protein composition in hard winter flours and relationships to breadmaking. Cereal Chemistry vol. 83: 418 — 423.
Google Scholar
Pecina M., Gunjaca J. 2000. Multivariate distance and classification of winter wheat breeding program. 22 Int. Conf. Information Technology Interfaces ITI 2000. Pula, Croatia: 232 — 328
Google Scholar
Searle S. R. 1961. Phenotypic, genotypic and environmental correlations. Biometrics 17: 474 — 480.
Google Scholar
Stehno Z., Dvoracek V., Dotlacil L. 2006. Wheat protein fractions to grain quality characters of cultivars in the Czech Republic 2004–2006. CRI. Gene Bank Department. Report: 1 — 3.
Google Scholar
Śmiałowski T., Nita Z., Witkowski E. 2006. Ocena współzależności cech pszenicy ozimej na podstawie analizy ścieżek. Biul. IHAR 240/241: 161 — 166.
Google Scholar
Śmiałowski T., Stachowicz M. 2007. Ocena wartości technologicznej nowych rodów pszenicy badanych w doświadczeniach wstępnych w latach 2005-2006. Biul. IHAR 245: 57 — 66.
Google Scholar
Węgrzyn. S., Bichoński A. 2001. Zróżnicowanie i genetyczne uwarunkowanie cech wartości technologicznej jęczmienia jarego browarnego. Biul. IHAR 220. 153 — 160.
Google Scholar
Węgrzyn S., Wojas T., Śmiałowski T. 2002. Uwarunkowania genetyczne oraz współzależność plonu i wybranych cech użytkowych pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.) Biul. IHAR 223/224: 77 — 88.
Google Scholar
Zych. J. 2006. Wartość technologiczna odmian pszenicy. Przegląd Zbożowo-Młynarski: 7 — 12.
Google Scholar
Autorzy
Tadeusz Śmiałowskizhsmialo@cyf-kr.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków Poland
Autorzy
Stanisław WęgrzynZakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków Poland
Autorzy
Maria StachowiczZakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków Poland
Statystyki
Abstract views: 360PDF downloads: 42
Licencja
Prawa autorskie (c) 2008 Tadeusz Śmiałowski, Stanisław Węgrzyn, Maria Stachowicz
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.