Wpływ promieniowania UV-B na wybrane cechy fizjologiczne roślin soi odmiany Augusta

Wiktor Szwarc

lilla.mielnik@zut.edu.pl
Zakład Fizyki, Akademia Rolnicza w Szczecinie (Poland)

Elżbieta Skórska


Zakład Fizyki, Akademia Rolnicza w Szczecinie (Poland)

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki doświadczenia przeprowadzonego w szklarni na roślinach soi odmiany Augusta poddanych napromieniowaniu UV-B lampami Philips TL 40/12 (4 kJ·m-2·d-1). Zastosowane promieniowanie spowodowało obniżenie natężenia fotosyntezy, zawartości chlorofilu oraz negatywnie wpłynęło na wzrost i biomasę części nadziemnych. Stwierdzono pojawienie się reakcji obronnych w postaci zwiększonej syntezy flawonoidów oraz zwiększonej aktywności enzymów antyoksydacyjnych (peroksydazy i katalazy).


Słowa kluczowe:

flawonoidy, katalaza, peroksydaza, soja, UV-B, stres oksydacyjny

Aebi H. 1984. Catalase in vitro. In: Oxygen radicals in biological systems. (ed.) L. Packer. Methods in Enzymology 105: 121 — 126.
Google Scholar

Allen D. J., Nogues S., Morison J. I. L., Greenslade P. D., Mcleod A. R., Baker N. R. 1999. A thirty percent increase in UV-B has no impact on photosynthesis in well-watered and droughted pea plants in the field. Global Change Biol. 5: 235 — 244.
Google Scholar

Bartosz G. 1995. Druga twarz tlenu. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
Google Scholar

Bornman J. F., Teramura A. H. 1993. Effects of ultraviolet-B radiation on terrestrial plants. In: Environmental UV photobiology ed. A. R. Young et al., Plenum Press, New York, 14: 427 — 477.
Google Scholar

Boros L. 1996. Cechy użytkowe i stabilność produktywności odmian soi IHAR na tle kolekcji. Biul. IHAR 198: 87 — 95.
Google Scholar

Caldwell M. M., Flint S. D., Searles P. S. 1994. Spectral balance and UV-B sensitivity of soybean: a field experiment. Plant, Cell Environ. 17: 267 — 276.
Google Scholar

Caldwell M. M., Björn L.O., Bornman J. F., Flint S. D., Kulandaivelu G., Teramura A. H., Tevini M. 1998. Effects of increased solar ultraviolet radiation on terrestrial ecosystems. J. Photochem. Photobiol. B: Biology. 46: 40 — 52.
Google Scholar

Correia C. M., Areal E. L. V, Torres-Pereira M. S., Torres-Pereira J. M. G. 1999. Intraspecific variation in sensitivity to ultraviolet-B radiation in maize grown under field conditions II. Physiological and biochemical aspects. Field Crops Res. 62: 97 — 105.
Google Scholar

Day T. A., Vogelmann T. C. 1995. Alterations in photosynthesis and pigment distributions in pea leaves following UV-B exposure. Physiol. Plant. 94: 433 — 440.
Google Scholar

Deckmyn G.., Impens I.. 1997. The ratio UV-B/photosynthetically active radiation (PAR) de-termines the sensitivity of rye to increased UV-B radiation. Environm. Exp. Bot. 37: 3 — 12.
Google Scholar

Flint S. D., Caldwell M. M. 2003. Field testing of UV biological spectral weighting functions for higher plants. Physiol. Plant. 117: 145–153.
Google Scholar

Jordan B.R., 1996. The effect of ultraviolet-B radiation on plants: A molecular perspective. Adv. Botan. Res. 22: 97 — 162.
Google Scholar

Lichtenthaler H. K. 1987. Chlorophylls and carotenoids: pigments of photosynthetic biomembranes. Meth. Enzymol. 148: 349 — 382.
Google Scholar

Mark U., Tevini M., 1997. Effects of solar ultraviolet-B radiation, temperature and CO2 on growth and physiology of sunflower and maize seedlings. Plant Ecol. 128: 224 — 234.
Google Scholar

Meier U. 2001. Growth stages of mono and dicotyledonous plants. BBCH Monograph. II Edition. 98 — 98.
Google Scholar

Panagopoulus I., Bornman J.F., Bjorn L. O., 1990. Effects of ultraviolet radiation and visible light on growth, fluorescence induction, ultraweak luminescence and peroxidase activity in sugar beet plants J. Photochem. Photobiol. 8: 73 — 87.
Google Scholar

Pisulewska E. 2000. Plonowanie polskich odmian soi oraz zawartość najważniejszych składników pokarmowych w ich nasionach. Biul. Reg. Zakł. Dor. Roln. AR w Krakowie 320: 19 — 21.
Google Scholar

Prasad S. M., Dwidevi R., Zeeshan M. 2005. Growth, photosynthetic electron transport, and antioxidant responses of young soybean seedlings to simultaneous exposure of nickel and UV-B stress. Photosynthetica 43: 177 — 185.
Google Scholar

Skórska E. 1998. Wpływ długotrwałego promieniowania UV-B na reakcje świetlne fotosyntezy i zawartość barwników w liściach roślin rzepaku. Rośliny Oleiste 19: 81 — 87.
Google Scholar

Skórska E. 2000 a. Comparison of responses of bean, pea and rape plants to UV-B radiation in darkness and in light. Acta Physiol. Plant. 22: 163 — 169.
Google Scholar

Skórska E. 2000 b. Reakcja wybranych roślin uprawnych na promieniowanie UV-B. Rozprawy nr 192. Akademia Rolnicza w Szczecinie.
Google Scholar

Skórska E., Lewandowski R. 2003. Porównanie reakcji roślin trzech odmian owsa na promieniowanie UV-B. Biul. IHAR 229: 199 — 204.
Google Scholar

Sullivan J. H. 1997. Effects of increasing UV-B radiation and atmospheric CO2 on photosynthesis and growth: implications for terrestrial ecosystems. Plant Ecol. 128: 194 — 206.
Google Scholar

Śmiałek E. 2003. Postęp w hodowli roślin strączkowych. Kurier Rolniczy 2: 6 — 7.
Google Scholar

Teramura A. H., Sullivan J. H., 1994. Effect of UV-B radiation on photosynthesis and growth of terrestrial plants. Photosynth. Res. 39: 463 — 473.
Google Scholar

Yuan L., Ming Y., Xun-Ling W., Zhi-De H. 1999. Competition and sensitivity of wheat and wild oat exposed to enhanced UV-B radiation at different densities under field conditions. Environ. Exp. Bot. 41: 47 — 55.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2007

Cited By / Share

Szwarc, W. i Skórska, E. (2007) „Wpływ promieniowania UV-B na wybrane cechy fizjologiczne roślin soi odmiany Augusta”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (245), s. 215–221. doi: 10.37317/biul-2007-0035.

Autorzy

Wiktor Szwarc 
lilla.mielnik@zut.edu.pl
Zakład Fizyki, Akademia Rolnicza w Szczecinie Poland

Autorzy

Elżbieta Skórska 

Zakład Fizyki, Akademia Rolnicza w Szczecinie Poland

Statystyki

Abstract views: 41
PDF downloads: 37


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Wiktor Szwarc, Elżbieta Skórska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.