Wpływ herbicydów na wartość siewną i skład chemiczny ziarna pszenicy ozimej i jarej, jęczmienia jarego, pszenżyta jarego

Krzysztof Klimont

k.klimont@ihar.edu.pl
Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Abstrakt

Badano wpływ trzech herbicydów: Aminopieliku D, Chwastoxu D, Granstaru 75 DF na wartość siewną i skład chemiczny ziarna pszenicy ozimej odmiany Elena, pszenicy jarej odmiany Torka, jęczmienia jarego odmiany Rataj i pszenżyta jarego odmiany Wanad. Określono również zawartość pozostałości substancji biologicznie czynnych użytych preparatów w ziarnie. Obiektami kontrolnymi były poletka nieopryskiwane i niepielone. Otrzymane wyniki wskazują, że tylko Chwastox D zastosowany w pszenicy ozimej istotnie wpływał na obniżenie zdolności kiełkowania ziarna tego gatunku, natomiast żaden z herbicydów nie wpływał istotnie na energię kiełkowania ziarna badanych zbóż. Aminopielik D i Chwastox D istotnie stymulowały wzrost zawartości białka i glutenu w ziarnie pszenicy ozimej, Aminopielik D białka w ziarnie pszenicy jarej, a Granstar 75 DF jęczmienia. Zawartość białka i skrobi w ziarnie jęczmienia była zmienna w latach i zależała od przebiegu pogody w okresie badawczym. Ziarniaki wszystkich gatunków zbóż odchwaszczanych chemicznie nie zawierały żadnych pozostałości substancji biologicznie czynnych (dikamba), lub oznaczone pozostałości nie przekraczały dopuszczalnych wielkości tolerancyjnych.


Słowa kluczowe:

gatunki, herbicydy, odmiany, pozostałości substancji biologicznie czynnych, skład chemiczny nasion, wartość siewna nasion

Ashton F., Crafts A. 1973. Mode of action of herbicides. A. Wiley InterScience Publication, New York.
Google Scholar

Briggs G. 1984. Factors affecting uptake of soil — applied chemicals by plants and other organisms. Soil and Crop Protection Chemicals Monograph No. 27, Proc. of Symp. Wye College, Kent, 11th and 12th July 35 — 48.
Google Scholar

Bundesgesetzblatt. 1989. Teil I Nr 49. Ausgegeben zum Bonn, 27 October.
Google Scholar

Czkanikow D., Sokołow M. 1973. Gierbicidnoje diejstwije 2, 4 D i drugich galoidfienoksikisłot. Izd. „Nauka”, Moskva.
Google Scholar

Dąbrowski J. 1992. Obraz skażeń pozostałościami pestycydów upraw rolnych w Polsce w latach 1986–1990. Mat. XXXII Sesji Nauk. IOR Cz. I Referaty, Poznań: 186 — 209.
Google Scholar

Domańska H., Kłosińska-Rycerska B. 1973. Kilka uwag dotyczących mechanizmu działania herbicydów w powiązaniu z ich wpływem na przebieg fotosyntezy i przemiany białkowe. Post. Nauk Roln., Nr 3; 36 — 44.
Google Scholar

Dziennik Ustaw Rzeczpospolitej Polskiej. 1993. Nr 104, Warszawa.
Google Scholar

Gabińska K. 1986. Tolerancja odmian pszenicy ozimej na herbicydy. Mat.XXVI Sesji Nauk. IOR Cz. II Postery Poznań: 47 — 53.
Google Scholar

Grzesiuk S., 1973. Uboczny wpływ pestycydów na wartość biologiczną nasion. Post. Nauk Roln., 3 (140): 45 — 60.
Google Scholar

Kampe W. 1979. Zur Frage der Herbizidrűckstände in Böden und im Erntegut von Getreide. Gesunde Pfanzen., 4: 96 — 101.
Google Scholar

Klimont K. 1996.Wpływ herbicydów na wartość siewną nasion soi. Biul. IHAR 198: 127 — 132.
Google Scholar

Klimont K. 1998.Wpływ herbicydów na zawartość białka i tłuszczu w nasionach soi. Biul. IHAR 208: 141 — 148.
Google Scholar

Klimont K., Dul S. 1998. Ocena chwastobójczego działania preparatu Lintur 70 WG oraz jego wpływ na plon i wartość siewną ziarna jęczmienia jarego. Biul. IHAR 207; 93 — 98.
Google Scholar

Klimont K. 2000. The effect of herbicides on their active ingredient residues in soybean seeds. Plant Breeding and Seed Science, Vol. 44. No. 1: 39 — 43.
Google Scholar

Klimont K., Osińska A. 2004. Wpływ herbicydów na wartość siewną i zawartość niektórych składników w ziarnie pszenicy ozimej, jęczmienia jarego i pszenżyta jarego. Biul. IHAR 233: 49 — 58.
Google Scholar

Kostowska B., Sadowski J., Glabiszewski J., Kiepul J. 1991. Wyniki badań lizometrycznych nad przemieszczaniem i wpływem na plon niektórych herbicydów stosowanych w kukurydzy, pszenicy jarej i bobiku. Cz. II. Pozostałości w warunkach przesiąkowych, w glebie i roślinie. Mat. XXXI Sesji Nauk. IOR. Cz. II Postery: 147 — 151.
Google Scholar

Kozaczenko H., Kasińska M., 1992. Badania nad biologiczną aktywnością kilku nowych herbicydów stosowanych w bobiku. Acta Acad. Agricult Tech. Olt., Agricultura 54: 253 — 260.
Google Scholar

Martin D. A., Miller S. D., Alley H. P. 1989. Winter wheat (Triticum aestivum) response to herbicides applied at three growth stages, Weed Technology 3 (1): 90 — 94.
Google Scholar

Moniteur Belge. 1969. Anne N.33.15 Fevrier.
Google Scholar

Pawłowska I. 1996. Reakcja odmian pszenżyta jarego na wybrane herbicydy. Symp. Nauk. Hodowla, uprawa i wykorzystanie pszenżyta. Międzyzdroje: 75.
Google Scholar

Piech M., Maciorowski R. 1996. Reakcja odmian pszenżyta ozimego na herbicydy. Symp. Nauk. “Hodowla, uprawa i wykorzystanie pszenżyta”. Międzyzdroje: 78.
Google Scholar

Płoszyński M., Pawłowska J., Dietrych-Szostak D. 1991. Wpływ herbicydów na plon i zawartość białka w ziarnie pszenżyta jarego uprawianego na różnych kompleksach glebowych. Mat. Sesji Nauk. IOR cz. II: 120 — 123.
Google Scholar

Podolska G., Stankowski S. 2001. Plonowanie i jakość pszenicy ozimej w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem. Biul. IHAR 218/219: 127 — 136.
Google Scholar

Polska Norma 1994. Materiał siewny. Metody badania nasion. (PN-R-65950/94) Wyd. PKN. Warszawa.
Google Scholar

Romek B., Dzienia S. 1993. Efektywność herbicydów stosowanych w pszenżycie ozimym. Mat. Sympozjum Nauk. Biologia i uprawa pszenżyta. Międzyzdroje: 58.
Google Scholar

Romek B., Dzienia S., Ścieżko D. 1993. Wpływ retardantów wzrostu i nawożenia mineralnego na plon i jakość białka w ziarnie pszenżyta ozimego. Mat. Sympozjum Nauk. Biologia i uprawa pszenżyta. Międzyzdroje: 59.
Google Scholar

Rückstande von Pflanzen und Vierratsschutzmitteln in Lebensmitteln. 1969.
Google Scholar

Sadowski J., Rola J., Król Z. 1987. Starane i jego pozostałości w zbożach, kukurydzy, trawach. Mat. XXVII Sesji Nauk. IOR. Cz. II. Postery. Poznań: 207 — 209.
Google Scholar

Sumisławska J., Kostowska B., Sadowski J., Badowski N. 1990. Rozkład i pozostałości graminicydów stosowanych w uprawie grochu. Mat. XXX Sesji Nauk. IOR Cz. 2 Postery II: 179 — 183.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/30/2007

Cited By / Share

Klimont, K. (2007) „Wpływ herbicydów na wartość siewną i skład chemiczny ziarna pszenicy ozimej i jarej, jęczmienia jarego, pszenżyta jarego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (243), s. 57–67. doi: 10.37317/biul-2007-0071.

Autorzy

Krzysztof Klimont 
k.klimont@ihar.edu.pl
Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 84
PDF downloads: 33


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Krzysztof Klimont

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.