Wstępna ocena ekstraktów owoców i pędów Actinidia arguta za pomocą profilowania TLC

Anna Kondej

a.kondej@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (Poland)

Abstrakt

Owoce od wieków są nieodłącznym elementem diety człowieka. Jednym z bardzo popularnych owoców, zawierającym wiele składników odżywczych, o wyjątkowym, aromatycznym smaku, jest owoc kiwi, a właściwie owoc Actinidia. Do rodzaju Actinidia należy wiele gatunków, część z nich jest od dawna dostępna handlowo, a niektóre są tzw. ,,nowością’’ na rynku. Przykładem takiego gatunku jest Actinidia arguta (tzw. mini kiwi), który wyróżnia się mniejszym rozmiarem owoców oraz możliwością spożywania ich wraz ze skórką. Roślina Actinidia arguta jest jednym z najbogatszych źródeł wielu związków biologicznie aktywnych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm; są to m. in. witamina C, witaminy z grupy B i polifenole (flawonoidy oraz kwasy fenolowe). W celu oceny składu chemicznego rośliny Actinidia argura zbadano części zielone tej rośliny oraz jej owoce metodami chromatografii cienkowarstwowej. W badaniu zastosowano profilowanie chemiczne, które potwierdziło wysoką zawartość związków fenolowych oraz naturalnie występujących cukrów.


Słowa kluczowe:

Actinidia arguta, Aktinidia, chtomatografia cienkowarstwowa, polifenole profilowane chmicznie

Choma I. M., Nikolaichuk H., 2022, TLC bioprofiling – a tool for quality evaluation of medicinal plants w ,,Evidence-Based Validation of Herbal Medicine’’ wydanie drugie, edytor Pulok K. Mukherjee, wydawnictwo Elsevier, 16, 407-422 DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-323-85542-6.00014-7
Google Scholar

Latocha P., 2019, Aktinidia ostrolistna – wartościowy gatunek o dużych walorach ozdobnych i potencjale produkcyjnym, Rocznik Polskiego Towarzystwa Dendrologicznego, 67, 61-68
Google Scholar

Latocha P., Mini kiwi – towarowa produkcja owoców [dokument WWW]. Adres URL https://www.clematis.com.pl/informacje-o-roslinach/eksperci-radza/dr-hab-piotr-latocha/971-towarowa-produkcja-owocow/
Google Scholar

Ma T., Sun X., Zhao J., You Y., Lei Y., Gao G., Zhan J., 2017, Nutrient compositions and antioxidant capacity of kiwifruit (Actinidia) and their relationship with flesh color and commercial value, Food Chemistry, 218, 294-304 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.081
Google Scholar

Szeremeta D., 2019 , Skład chemiczny rośliny leczniczej Cistus incanus L. (czystek szary) a jej wybrane właściwości biologiczne, Praca doktorska Uniwersytet Śląski, 6-7
Google Scholar

Tan C., Wang Z., Feng X., Irfan M. & Changjiang L., 2021, Identification of bioactive compounds in leaves and fruits of Actinidia arguta accessions from northeastern China and assessment of their antioxidant activity with a radical-scavenging effect, Biotechnology & Biotechnological Equipment, 35, 594-607 DOI: https://doi.org/10.1080/13102818.2021.1908166
Google Scholar

Wojdyło A., Nowicka P., 2019, Anticholinergic effects of Actinidia arguta fruits and their polyphenol content determined by liquid chromatography-photodiode array detectorquadrupole/time of flight-mass spectrometry (LC-MS-PDA-Q/TOF), Food Chemistry, 271, 216-223 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.07.084
Google Scholar

Zhang J., Tian J., Gao N., Gong E. S., Xin G., Liu C., Si X., Sun X., Li B., 2021, Assessment of the phytochemical profile and antioxidant activities of eight kiwi berry (Actinidia arguta (Siebold & Zuccarini) Miquel) varieties in China, Food Science & Nutrition, 20, 5616-5618 DOI: https://doi.org/10.1002/fsn3.2525
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
05/07/2024

Cited By / Share

Kondej, A. (2024) „Wstępna ocena ekstraktów owoców i pędów Actinidia arguta za pomocą profilowania TLC”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (301), s. 23–27. doi: 10.37317/biul-2024-0002.

Autorzy

Anna Kondej 
a.kondej@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Poland

Statystyki

Abstract views: 250
PDF downloads: 59


Licencja

Prawa autorskie (c) 2024 Anna Kondej

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.