Wartość siewna, zdrowotność i skład chemiczny ziarna jęczmienia jarego przechowywanego w różnych warunkach

Barbara Wiewióra

b.wiewiora@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Abstrakt

Badano wartość siewną ziarniaków pięciu odmian jęczmienia jarego niezaprawianych i zaprawianych, przechowywanych w dwóch różnych warunkach środowiska. Ponadto oceniano zmiany składu chemicznego nasion po przechowywaniu. Analiza mikologiczna wykazała zmniejszenie liczby mikroorganizmów na ziarniakach po przechowywaniu zarówno w warunkach niekontrolowanych jak i w stałej temperaturze -15C. Ziarniaki zaprawione zaprawą Vitavax, po przechowywaniu były mniej licznie zasiedlone przez mikroorganizmy, mniej porażone przez Bipolaris sorokiniana i Fusarium spp., a jednocześnie dosyć często obserwowano na nich grzyby przechowalnicze z rodzajów: Aspergillus, Penicillium i Mucor. Zdolność kiełkowania ziarna po przechowywaniu była wyższa niż bezpośrednio po zbiorze i zależała od zastosowanego zaprawiania. Ziarno przechowywane w kontrolowanych warunkach charakteryzowało się lepszym wigorem niż przed przechowywaniem i po przechowywaniu w niekontrolowanych warunkach. Stwierdzono, że po przechowywaniu nastąpił wzrost zawartości białka i włókna w nasionach.


Słowa kluczowe:

jęczmień jary, wartość siewna, warunki przechowywania, wigor, zdolność kiełkowania, zdrowotność

Chidambaram S. B., Matur S. B., Neergaard P. 1972. Handbook on seed health testing. The Intern. Seed Testing Association As-NLH. Norway: 1 — 207.
Google Scholar

Delouche J. C., Baskin C. C. 1973. Accelerated ageing techniques for predicting the relative storability of seed lots. Seed Sci. & Technol. 1: 117 — 118.
Google Scholar

De Tempe J. 1964. Seed-borne Fusarium spp. infection in temperate climate cereals. Proceedings of the International Seed Testing Association. Vol. 29, No. 1: 97 — 116.
Google Scholar

Ellis M. B. 1971. „Dematiaceous Hyphomycetes“. Commonwealth Mycological Institute. Kew, Surrey, England. DOI: https://doi.org/10.1079/9780851986180.0000
Google Scholar

Gabińska K., Narkiewicz-Jodko M. 1990. Wartość siewna i mikoflora nasion roślin motylkowatych drobnonasiennych w długoletnim przechowywaniu. Biul. IHAR 173/174: 197 — 200.
Google Scholar

Gabińska K., Narkiewicz-Jodko M., Schneider J. 1991. Wpływ wieloletniego przechowywania na wartość siewną pszenżyta ozimego. Biul. IHAR 180: 43 — 56.
Google Scholar

Górski M. 1995. Żywotność ziarniaków pszenicy ozimej w długoterminowym przechowywaniu. Biul. IHAR 193: 95 — 101.
Google Scholar

Grzelak K., Czuba M., Belotti J., Tulo M., Górski M. 1994. Viability of cereal seeds stored as germplasm in the Polish Genebank. Plant Genetic Resources Newsletter No. 97: 21 — 29.
Google Scholar

Grzesiuk S., Górecki R., Michalczyk D. J. 1990. Zmiany wigoru nasion motylkowatych drobnonasiennych pod wpływem różnego przechowywania. Biul. IHAR 173/174: 171 — 174.
Google Scholar

Grzesiuk S., Kulka K. 1988. Biologia ziarniaków zbóż. PWN Warszawa.
Google Scholar

International Seed Testing Association. 1995. Handbook of Vigour Test Methods. ISTA edited by J.G. Hampton and D. M. TeKrony. 3rd Edition, Zurich, Switzerland.
Google Scholar

International Rules for Seed Testing. Edition 2004. Published by The International Seed Testing Association (ISTA), P. O. BOX 308, 8303 Bassersdorf, CH-Switzerland.
Google Scholar

Jorgensen J. 1970. Aendringer et byggens svampeflora ved ophevaring med et hoit vandinhold. Tidsskr. Planteavl Biol. 74, 3: 425 — 432.
Google Scholar

Kwaśna H., Chełkowski J., Zajkowski P. 1991. Flora Polska T. XXII. Grzyby niedoskonałe. Strzępczakowe. Gruzełkowate. Sierpik (Fusarium) PAN Warszawa-Kraków: 1 — 158.
Google Scholar

Lonc W. 1984. Wpływ warunków przechowywania ziarna siewnego pszenicy ozimej, żyta i jęczmienia jarego na zdolność kiełkowania i plony. Biul. IHAR 153: 165 — 184.
Google Scholar

Łuczyńska J. 1980. Szybkość obniżania się zdolności kiełkowania nasion niektórych gatunków roślin rolniczych, przechowywanych w warunkach wysokiej wilgotności środowiska. Biul. IHAR 141: 133 — 143.
Google Scholar

Malone J. P., Muskett A. E. 1997. Seed-borne fungi. Description of 77 fungus species. 3 rd Edition. Sheppard J. W. (ed.). ISTA, Zurich: 1 — 191.
Google Scholar

Mazurek J. 1987. Wpływ czasu przechowywania na wartość siewną i reprodukcyjną ziarna zbóż jarych. Pam. Puł. z. 89: 155 — 163.
Google Scholar

Moreno-Martinez E., Vazquez-Badillo M.E., Navarrete R., Ramirez-Gonzalez J. 1994. Effect of fungi and chemical treatment on viability of maize and barley seeds with different storage characteristics. Seed Sci. & Technol. Vol. 22, No. 3: 541 — 549.
Google Scholar

Narkiewicz-Jodko M. 1979. Wpływ wilgotności na zdolność kiełkowania i mikoflorę ziarna zbóż przechowywanego bez wymiany powietrza oraz w atmosferze dwutlenku węgla. Biul. IHAR 135: 133 — 141.
Google Scholar

Narkiewicz-Jodko M. 1990 a. Wpływ grzybów przechowalniczych na wartość siewną ziarna zbóż. Sympozjum Naukowe PTFiT, Szczecin 12–14 września 1990: 37.
Google Scholar

Narkiewicz-Jodko M. 1990 b. Wpływ zapraw nasiennych na wartość siewną i mikoflorę przechowywanych nasion grochu. Biul. IHAR 173/174: 201 — 203.
Google Scholar

Narkiewicz-Jodko M. 1991 a. Wpływ warunków zbioru na mikoflorę przechowywanego ziarna pszenżyta ozimego. Biul. IHAR 180: 33 — 41.
Google Scholar

Narkiewicz-Jodko M. 1991 b. Możliwość przechowywania zaprawionych nasion grochu (Pisum sativum L.). Biul. IHAR 180: 131 — 143.
Google Scholar

Narkiewicz-Jodko M., Gil Z. 2000. The influence of fungi on germination capacity, quality and health status of winter barley grain during storage. International Seed Health Conference PTFiT, Seed Health as Quality Criterion; Radzików 9–11 October, 2000: 51.
Google Scholar

Narkiewicz-Jodko M., Schneider J. 1990. Wpływ warunków przechowywania na wartość siewną i zdrowotną ziarna pszenżyta ozimego. Hod. Rośl. Aklim. 32, 5–6: 1 — 23.
Google Scholar

Opoku G., Gamble E. E. 1995. Storability of seeds of normal and naked types of OAC Kippen barley. Plant Varieties & Seeds, Vol. 8, No. 3: 197 — 205.
Google Scholar

Pelhate J. 1968. Evolution de la mycoflore des bles en de conservation. Inds. aliment. etagnic 85, 6/7: 769 — 773.
Google Scholar

Roberts E. H. 1972. Viability of seeds. The Scientific Division of Associated Book Publishers, London. 59 — 63.
Google Scholar

Ruza A., Linina A. 2000. Changes of grain seed pathogens during lasting storage under diverse conditions. International Seed Health Conference PTFiT, Seed Health as Quality Criterion; Radzików 9–11 October 2000: 52.
Google Scholar

Stawicki S. 1967. Powierzchniowe i wgłębne zakażenie ziarna pszenicy jako mikrobiologiczny wskaźnik jego jakości i trwałości. Roczniki WSR Poznań, 13.
Google Scholar

White N. D. G., Hulasare R. B., Jayas D. S. 1999. Effects of storage conditions on quality loss of hull-less and hulled oats and barley. Can. J. Plant Sci. Vol. 79, No. 4: 475 — 482. DOI: https://doi.org/10.4141/P98-115
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2006

Cited By / Share

Wiewióra, B. (2006) „Wartość siewna, zdrowotność i skład chemiczny ziarna jęczmienia jarego przechowywanego w różnych warunkach”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (242), s. 89–103. doi: 10.37317/biul-2006-0009.

Autorzy

Barbara Wiewióra 
b.wiewiora@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 10
PDF downloads: 2


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Barbara Wiewióra

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.