Produkcyjne i ekonomiczne efekty różnej intensywności uprawy ziemniaka odmiany Ania

Franciszek Borówczak

agro@up.poznan.pl
Katedra Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu (Poland)

Katarzyna Rębarz


Katedra Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

W doświadczeniach przeprowadzonych w latach 1997–2000 badano wpływ deszczowania, technologii uprawy i nawożenia azotem na plony bulw i efekty ekonomiczne uprawy ziemniaków. Wraz ze wzrostem dawek azotu do 120 kg/ha, plon bulw zwiększał się zarówno na polu deszczowanym jak niedeszczowanym, jednak w warunkach deszczowania ich przyrosty były większe. Deszczowanie, średnio dla pozostałych czynników, zwiększyło plon o 19,8%. Najbardziej opłacalną w obu wariantach wodnych, przy średnim nawożeniu azotowym, okazała się uprawa ziemniaków technologią wysokonakładową. Deszczowanie zwiększyło nadwyżkę bezpośrednią, bez pomniejszania jej o koszty zabiegu, o 1967,1 zł/ha.


Słowa kluczowe:

deszczowanie, efekty ekonomiczne, nawożenie azotem, plon, technologie uprawy, ziemniaki

Borówczak F. 1982. Efekty deszczowania ziemniaków w warunkach Wielkopolski. Rocz. AR w Poznaniu. CXXXVIII: 13 — 23.
Google Scholar

Borówczak F., Koziara W., Grześ S. 1998 a. Produkcyjne i ekonomiczne efekty różnej intensywności uprawy jęczmienia jarego. Pam. Puł. 112: 19 — 26.
Google Scholar

Borówczak F., Koziara W., Grześ S., Gładysiak S. 1998 b. Produkcyjne i ekonomiczne efekty różnej intensywności uprawy ziemniaków. Roczniki AR w Poznaniu. CCCVII, 52: 159 — 167.
Google Scholar

Gładysiak S., Borówczak F. 1996. Wpływ pogody, deszczowania i nawożenia azotowego na plony ziemniaków w wieloletnich doświadczeniach w warunkach Wielkopolski. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 438: 53 — 60.
Google Scholar

Głuska A. 1995. Nawadnianie ziemniaków przeznaczonych na bardzo wczesny zbiór. Ziem. Pol. 3: 25-28.
Google Scholar

Kukuła S., Krasowicz S. 1995. Porównanie technologii uprawy pszenicy ozimej o różnej intensywności produkcji. Fragm. Agron. 48: 96 — 105.
Google Scholar

Nowicka S, Karczmarczyk S., Koszański Z. 1987. Wpływ nawadniania i nawożenia potasem na plonowanie ziemniaków uprawianych na glebie lekkiej niziny szczecińskiej. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 314: 207 — 217.
Google Scholar

Rembeza J., Chotkowski J. 1995. Czynniki zwiększające opłacalność produkcji ziemniaków jadalnych, przemysłowych i sadzeniaków. Konf. Nauk. Efektywność gospodarki ziemniakami na tle innych krajów. Bonin: 142 — 154.
Google Scholar

Zalewski A., Dzwonkowski W., Klementowski A., Mieszkowska L. 2005. Rynek środków produkcji i usług dla rolnictwa. Rynek rolny. Notowania, ceny, tendencje. MRiRW 4 (170): 22 — 32.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2006

Cited By / Share

Borówczak, F. i Rębarz, K. (2006) „Produkcyjne i ekonomiczne efekty różnej intensywności uprawy ziemniaka odmiany Ania”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (242), s. 175–184. doi: 10.37317/biul-2006-0016.

Autorzy

Franciszek Borówczak 
agro@up.poznan.pl
Katedra Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu Poland

Autorzy

Katarzyna Rębarz 

Katedra Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 10
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Franciszek Borówczak, Katarzyna Rębarz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.