Wpływ zawartości kadmu w ziarnie pszenicy jarej na wartość wypiekową
Jerzy Grabiński
iung@iung.pulawy.plZakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — PIB, Puławy (Poland)
Abstrakt
Celem badań było określenie związku pomiędzy wybranymi cechami jakości ziarna pszenicy jarej decydującymi o jakości wypiekowej a zawartością kadmu. Materiał do badań stanowiło ziarno pszenicy jarej uzyskane z doświadczeń wazonowych. W badaniach uwzględniono cztery odmiany pszenicy jarej (Eta, Hera, Igna, Sigma). Przeprowadzono dwa niezależne doświadczenia: z glebą o naturalnie niskiej zawartości kadmu i z glebą zanieczyszczoną (4 mg Cd/kg). Zawartość kadmu w ziarnie określono metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej w płomieniu (AAS). Analizy zawartości białka w ziarnie wykonano metodą Kjeldahla. Zawartość glutenu mokrego i suchego oraz indeks glutenu określono przy wykorzystaniu aparatu Glutomatic 2200. Nie stwierdzono istotnej korelacji pomiędzy zawartością kadmu w ziarnie i cechami jakości decydującymi o wartości wypiekowej otrzymanej z niego mąki w przypadku uprawy pszenicy na glebie niezanieczyszczonej. Natomiast w eksperymencie przeprowadzonym na glebie zanieczyszczonej kadmem stwierdzono dodatnią korelację pomiędzy zawartością tego pierwiastka w ziarnie a zawartością glutenu (mokrego i suchego) i białka. Indeks glutenu był skorelowany z zawartością kadmu ujemnie.
Słowa kluczowe:
białko, gluten, indeks glutenu, kadm, ziarno pszenicyBibliografia
Chaudri A. M., Allain C. M. G., Badawy S. H., Adams M. L., McGrath S. P., Chambers B. J. 2001. Cadmium content of wheat grain from a long term field experiment with sewage sludge. J. Environ. Quality 30: 1575 — 1580.
DOI: https://doi.org/10.2134/jeq2001.3051575x
Google Scholar
Clarke J. M., Norvell W. A., Clarke F. R., Buckley W. T. 2002. Concentration of cadmium and other elements in the grain of near-isogenic durum lines. Canadian J. Plant Sci. 82: 27 — 33.
DOI: https://doi.org/10.4141/P01-083
Google Scholar
Commission of the European Communities. Setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. Commission Regulation 466, 2001. Official J. Eur. Communities L 77: 1 — 13.
Google Scholar
Grant C. A. 2001. Seeding date, environmental conditions and application effect on quality of durum wheat: protein level and Cd concentration. http://www.gov.mb.ca/agriculture/research/ardi/projects/98-146.html.
Google Scholar
Gray C. W., McLaren R. G. 2001. Cadmium concentration in some New Zealand wheat grain. New Zealand Crop Hort. Sci. 29: 125 — 136.
DOI: https://doi.org/10.1080/01140671.2001.9514170
Google Scholar
Greger M., Lofstedt M. 2004. Comparison of uptake and distribution of cadmium in different cultivars of bread and durum wheat. Crop Sci. 44: 501 — 507.
DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci2004.5010
Google Scholar
Hutton M. 1982. Cadmium in the European Community: A prospective assessment of sources, human exposure and environmental impact. Monitoring and Assessment Res. Centre. Tech. Rep., 26, Univ. of London, UK.
Google Scholar
McLaughlin M. J., Maier N. A., Correl R. L., Smart M. K., Sparrow L. A., McKay A. 1999. Prediction of cadmium concentration in potato tubers (Solanum tuberosum L.) by pre-plant soil and irrigation water analyses. Australian J. Soil Res. 37: 191 — 207.
DOI: https://doi.org/10.1071/S98031
Google Scholar
McLaughlin M. J., Palmer L. T., Tiller K. G., Beech T. A., Smart M. K. 1994. Increased soil salinity causes elevated cadmium concentration in field-grown potato tubers. J. Environ. Quality 23: 1013 — 1018.
DOI: https://doi.org/10.2134/jeq1994.00472425002300050023x
Google Scholar
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Rada Monitoringu Jakości Gleb, Roślin, Produktów Rolniczych i Spożywczych: Raport z badań monitoringowych jakości gleb, roślin, produktów rolniczych i spożywczych w 2001 roku. Warszawa 2002.
Google Scholar
Nath R., Prasad R., Palinal V. K., Chopra R. K.1984. Molecular basis of cadmium accumulation. Progr. Food Nutr. Sci. 18: 109 — 163.
Google Scholar
Norvell W. A., Wu J., Hopkins D. G., Welch R. M. 2000. Association of cadmium in durum wheat grain with soil chloride and chelate-extractable soil cadmium. Soil Sci. Soc. Am. J. 64: 2162 — 2168.
DOI: https://doi.org/10.2136/sssaj2000.6462162x
Google Scholar
Smolders E., Lambregts R. M., McLaughlin M. J., Tiller K. G. 1998. Effect of soil solution chloride on cadmium availability to Swiss Chard. J. Environ. Qual. 27: 426 — 431.
DOI: https://doi.org/10.2134/jeq1998.00472425002700020025x
Google Scholar
Zook E. G., Greene F. E., Morris E. R. 1970. Nutrient composition of selected wheat’s and wheat products. Cereal Chem. 47: 720 — 731.
Google Scholar
Autorzy
Jerzy Grabińskiiung@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — PIB, Puławy Poland
Statystyki
Abstract views: 57PDF downloads: 21
Licencja
Prawa autorskie (c) 2005 Jerzy Grabiński

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Piotr Nieróbca, Jerzy Grabiński, Architektura łanu żyta w zależności od warunków glebowych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 228 (2003): Wydanie regularne








