Oddziaływanie nawożenia potasem przy zróżnicowanych dawkach N i P na cechy kulinarne bulw ziemniaka

Zbigniew Ciećko

kacherol@uwm.edu.pl
Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)

Ilona Rogozińska


Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Produktów Roślinnych, Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy (Poland)

Andrzej C. Żołnowski


Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)

Mirosław Wyszkowski


Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)

Abstrakt

Celem badań było określenie wpływu nawożenia potasem przy trzech poziomach nawożenia NP: N40P17, N80P34, N120P51 na cechy kulinarne bulw ziemniaka odmian Muza, Oda i Orłan. Dawki potasu zwiększano proporcjonalnie do N i P w stosunku równym: 0, 1, 2 i 3. Ocenianymi cechami były: barwa, smak, zapach, tendencja do rozgotowywania, konsystencja, mączystość, wilgotność i struktura bulw ugotowanych oraz ciemnienie miąższu bulw surowych i ugotowanych. Najkorzystniejszą ocenę uzyskała odmiana Muza. W czterostopniowej skali (4 — najgorszy) smak bulw tej odmiany oceniono na 2,0; zapach na 1,2; konsystencję na 1,9; mączystość — 1,7 i wilgotność — 1,9. Odmiana Muza charakteryzowała się niską tendencją do rozgotowywania (1,4). Ciemnienie miąższu bulw surowych tej odmiany w 9-stopniowej skali wyniosło 8,7 — po 10 min. od przekrojenia i 8,2 po 1 h, a bulw ugotowanych 8,8 po 10 min. i 8,3 po 24 h. Niżej oceniono odmianę Oda. Wszystkie cechy bulw tej odmiany były o ok. 0,4 gorsze. Najniższą ocenę uzyskały bulwy odmiany Orłan. Bulwy tej odmiany jedynie w przypadku smaku w niewielkim stopniu przewyższały odmianę Oda. Zastosowane nawożenie NP nie miało decydującego wpływu na większość cech kulinarnych badanych bulw. Wzrastające dawki NP poprawiły smak bulw i wilgotność miąższu, a obniżyły ciemnienie miąższu bulw surowych po 4 h. Wzrastające dawki potasu poprawiły konsystencję miąższu, mączystość oraz zmniejszyły tendencję do rozgotowywania.


Słowa kluczowe:

Solanum tuberosum L., cechy kulinarne, nawożenie mineralne, potas, ziemniak

Ciećko Z., Dziekanowski A., Nowak G. 1993. Wpływ nawożenia potasem na plonowanie i jakość bulw ziemniaka. Rocz. Nauk. Rol., Ser. A, 109 (4): 77 — 86.
Google Scholar

Ciećko Z., Żołnowski A., Wyszkowski M., Zabielska J. 1999. Oddziaływanie nawożenia mineralnego na cechy kulinarne ziemniaka odmiany Mila. Mat. Konf. Nauk. „Ziemniak jadalny i dla przetwórstwa spożywczego – czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunkujące jakość”. Radzików 23-25 lutego 1999: 123 — 126.
Google Scholar

Gronowicz Z., Mozolewski W. 1999. Wpływ nawożenia azotem na jakość ziemniaka. Mat. Konf. Nauk. „Ziemniak jadalny i dla przetwórstwa spożywczego — czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunkujące jakość”. Radzików, 23–25 lutego 1999: 136 — 137.
Google Scholar

Howard H. W. 1974. Factors influencing the quality of ware potatoes. 1. The genotype. Potato Res. 17: 490 — 511. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02362167
Google Scholar

Hughes J.C., Faulks R.M., Grant A. 1975. Texture of cooked potatoes. Relationship between compressive strength, pectic substances and cell size of Redskin tubers of different maturity. Potato Res. 18: 495 — 511. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02361915
Google Scholar

Jensen A. 2003. Potato Nutrition — Letter to Scientific American. Potato Prog. 3 (15): 2 — 3.
Google Scholar

Lachman J., Hamouz K., Orsák M., Pivec V. 2001. Potato glycoalkaloids and their significance in plant protection and human nutrition — review. Rostl. Výr. 47 (4): 181 — 191.
Google Scholar

Leszczyński W. 1994. Ziemniak jako produkt spożywczy. Post. Nauk Rol. 1/94: 15 — 29.
Google Scholar

Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność, 4 (25) Supl: 5 — 27.
Google Scholar

Lipińska J. 1972. Przemysł spożywczy ziemniaka w Europie i w USA. Biul. Inst. Ziemn. 9: 163 — 118.
Google Scholar

Lugt C. 1961. Results of the assessment of the cooking quality of internationally exchanged potato samples. Proceedings of European association for potato research, European Association for Potato Research, Wageningen: 321 — 323.
Google Scholar

Mazur T., Gawlik T. 1977. Wpływ dawki i rodzaju nawozu azotowego na plon oraz cechy jakości wczesnych odmian ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 20: 61 — 82.
Google Scholar

Mercik S., Stępień W. 2001. Działanie potasu na rośliny w wieloletnich doświadczeniach nawozowych w Skierniewicach. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 480: 291 — 298.
Google Scholar

Microsoft. 2000. Microsoft Excel 2000 v. 9.0., www.microsoft.com.
Google Scholar

PN 1996 a. PN-ISO 8586-1. Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających. Wybrani oceniający. PKN: 24.
Google Scholar

PN 1996b. PN-ISO 8586-2. Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających. Eksperci. PKN: 18.
Google Scholar

Rogozińska I, Jaworski R. 2004. Kształtowanie jakości ziemniaka. In: http://www.ipipotash.org /pdf/countrysp/polbroschka4.pdf. International Potash Institute Coordinator Central/Eastern Europe CH-4001 Basel/Switzerland.
Google Scholar

Somorowska K. 1987. Wpływ nawożenia dużymi dawkami soli potasowej i nawadniania na niektóre cechy jakości bulw ziemniaka. Biul Inst. Ziemn., 35: 61 — 72.
Google Scholar

StatSoft 2001. STATISTICA (data analysis software system) Statsoft Inc., version 6.0 www.statsoft.com.
Google Scholar

Teodorczyk A. 1982. Charakterystyka niektórych cech kulinarnych ziemniaka jadalnego w świetle literatury. Biul. Inst. Ziemn. 28: 35 — 53.
Google Scholar

Varis E. 1970. Variation in the quality of table potato and the factors influencing it in Finland. Acta Agralia Fennica, 118: 7 — 90.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 1985. Warunki agrotechniczne i przechowalnicze a cechy użytkowe bulw ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 33: 109 — 120.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/30/2005

Cited By / Share

Ciećko, Z. (2005) „Oddziaływanie nawożenia potasem przy zróżnicowanych dawkach N i P na cechy kulinarne bulw ziemniaka”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (237/238), s. 151–159. doi: 10.37317/biul-2005-0017.

Autorzy

Zbigniew Ciećko 
kacherol@uwm.edu.pl
Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland

Autorzy

Ilona Rogozińska 

Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Produktów Roślinnych, Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Andrzej C. Żołnowski 

Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland

Autorzy

Mirosław Wyszkowski 

Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland

Statystyki

Abstract views: 55
PDF downloads: 25


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Zbigniew Ciećko, Ilona Rogozińska, Andrzej C. Żołnowski, Mirosław Wyszkowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.