Porównanie plonu i produktywności wiechy u owsa oplewionego (Avena sativa L.) i nagiego (Avena nuda L.)
Jan Moudrý
strobova@fzt.jcu.czUniversity of South Bohemia, Faculty of Agriculture, České Budějovice (Czechia)
Jan Moudrý Jr.
University of South Bohemia, Faculty of Agriculture, České Budějovice (Czechia)
Zdeněk Štěrba
University of South Bohemia, Faculty of Agriculture, České Budějovice (Czechia)
Jan Bárta
University of South Bohemia, Faculty of Agriculture, České Budějovice (Czechia)
Abstrakt
W latach 1999–2001 przeprowadzono polowe doświadczenia, w których porównano plon 3 odmian owsa oplewionego i 3 odmian owsa nieoplewionego oraz określono rolę poszczególnych elementów plonotwórczych. Ocenę prowadzono w czterech miejscowościach. Owies nieoplewiony plonował średnio na poziomie 74% plonu owsa oplewionego, jednakże plon czystego ziarna owsa nieoplewionego był wyższy o 23% od plonu ziarna owsa oplewionego po obłuszczeniu. Zasadniczy wpływ na plon ziarna miała wydajność wiech. Owies oplewiony charakteryzował się większą liczbą kłosków i większą liczbą ziaren w wiesze niż owies nieoplewiony, średnio — odpowiednio — o 4,2 i 6,2. Ciężar 1000 ziaren owsa oplewionego był większy o 14%, jednakże zawartość łuski wynosiła w nich ok. 25% ogólnej masy ziarna. Stąd procentowy udział czystego ziarna był wyższy w plonie owsa nieoplewionego (85%) niż w plonie owsa oplewionego (50%).
Instytucje finansujące
Słowa kluczowe:
owies oplewiony, owies nieoplewiony, plon, wiecha, wydajnośćBibliografia
Burrows V. D. et al. 2001. Groat yield of naked and covered oat. Can. J. Plant Sci. 81: 727 — 729.
DOI: https://doi.org/10.4141/P00-181
Google Scholar
Chapko L. B., BrieNKmann M. A. 1991. Interrelationships between panicle weight, grain yield, and grain yield components in oat. Crop Sci. 31: 878 — 882.
DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1991.0011183X003100040007x
Google Scholar
Moudrý J. jr. 2002. Posouzení výnosu a vybraných kvalitativních parametrů bezpluchého a pluchatého ovsa, diplomová práce. ZF JU České Budějovice.
Google Scholar
Moudrý J., Nýdl V. 1992. Příspěvek k modelování struktury výnosových prvků bezpluchého a pluchatého ovsa pro výnos 4–8 (10) tha-1. Sborník Jihočeská univerzita Zemědělská fakulta České Budějovice, řada fytotechnická. Roč. 9/ 1: 27 — 42.
Google Scholar
Moudrý J., Nýdl V., Voženílkova B. 1996. Occurrence of black and rotten grains in naked oat. Rostl. Výroba 42, no. 11:503 — 508.
Google Scholar
Peltonen-Sainio, P. 1994. Yield component differences between naked and conventional oat. Agron. J. 86: 510 — 513.
DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1994.00021962008600030010x
Google Scholar
Saastamoinen M. 2000. Effect of environmental factors on grain yield and quality of oats. Acta Agriculturae Scandinavica Section B-Soil and Plant Science: 129 — 137.
DOI: https://doi.org/10.1080/09064719809362490
Google Scholar
Autorzy
Jan Moudrýstrobova@fzt.jcu.cz
University of South Bohemia, Faculty of Agriculture, České Budějovice Czechia
Autorzy
Jan Moudrý Jr.University of South Bohemia, Faculty of Agriculture, České Budějovice Czechia
Autorzy
Zdeněk ŠtěrbaUniversity of South Bohemia, Faculty of Agriculture, České Budějovice Czechia
Autorzy
Jan BártaUniversity of South Bohemia, Faculty of Agriculture, České Budějovice Czechia
Statystyki
Abstract views: 58PDF downloads: 27
Licencja
Prawa autorskie (c) 2003 Jan Moudrý, Jan Moudrý Jr., Zdeněk Štěrba, Jan Bárta

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.








