Plonowanie oraz zawartość składników odżywczych i związków biologicznie czynnych w kilku ekotypach chrzanu (Armoracia rusticana Gaertn.) w zależności od miejsca uprawy

Alicja Majewska

alicja_majewska@sggw.edu.pl
Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Barbara Dąbrowska


Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Zenon Węglarz


Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Abstrakt

Przedmiotem badań były 4 ekotypy: Mazaniec, Lipnik, Tądle i Osjaków pochodzące z okolic Wielunia. Doświadczenia prowadzono w latach 2000–2001 równocześnie w miejscu pochodzenia w/w ekotypów i w nowych warunkach glebowo-klimatycznych, na Polu Doświadczalnym Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych w Wilanowie. W okresie wegetacji opisano 16 cech morfologicznych liści. Określono plon korzeni i sadzonek, wykonano analizy chemiczne na zawartość suchej masy, witaminy C, cukrów ogółem, jakościowe oznaczenie związków siarki przy pomocy chromatografii gazowej oraz zmierzono zawartość i aktywność peroksydazy. Stwierdzono, że zmiana warunków glebowo-klimatycznych nie miała wpływu na około 90% badanych cech morfologicznych liści. Badane ekotypy chrzanu w różnym stopniu zareagowały wielkością plonu handlowego korzeni konsumpcyjnych na zmianę warunków glebowo-klimatycznych. Najbardziej stabilny okazał się ekotyp Lipnik zaś najbardziej wrażliwe ekotypy Tądle i Osjaków. Najwyższy plon sadzonek stwierdzono u ekotypu Tądle w obu latach badań i w obu miejscach uprawy. Badane ekotypy przeniesione do nowych warunków glebowo-klimatycznych w sposób istotny zareagowały zawartością suchej masy, cukrów ogółem i witaminy C przy czym wielkość tych zmian była uwarunkowana ekotypem. Zawartość izotiocyjanianu allilu była u wszystkich badanych ekotypów (wyjątek Tądle) od 13% do ponad 25% niższa w pierwotnym miejscu uprawy w porównaniu do nowych warunków środowiska, natomiast między ekotypami niezależnie od miejsca uprawy różnice dochodziły do ok. 30%. Jeśli chodzi o peroksydazę to na zawartość tego enzymu miało wpływ przede wszystkim miejsce uprawy. W nowych warunkach uprawy zawartość ta była znacznie wyższa w porównaniu do uzyskanej w pierwotnym miejscu uprawy, a najwyższą zawartością spośród badanych ekotypów charakteryzował się Osjaków. Badając kinetykę reakcji utleniania pirogalolu w obecności peroksydazy chrzanu przy długości fali  430 nm stwierdzono, że reakcja najintensywniej przebiegała u wszystkich badanych ekotypów i niezależnie od miejsca uprawy, w pierwszych 30 sekundach.


Słowa kluczowe:

chrzan, ekotypy, izotiocyjanian allilu, peroksydazaperoksydaza

Courter J. W., Rhodes A. M. 1979. Historical notes on horseradish. J. Econ. Bot. 23: 156 — 164. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02860621
Google Scholar

Dąbrowska B. 1970. Badania nad wpływem różnych sposobów uprawy chrzanu na wysokość i jakość plonu. Rozp. dokt. Inst. Prod. Ogrod. SGGW, Warszawa: 146 ss.
Google Scholar

Fritz D., Wiechmann J., Nebel H. 1987. Influence of provenance and harvest date on some quality properties of horse radish (Armoracia rusitcana Ph. Gaertn. B. Mey. Et Scherb.) for preservation purposes. Acta Horticulturae 220: 425 — 431. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1988.220.59
Google Scholar

Gilbert J., Nursten H. 1972. Volatile constituents of horseradish roots. J. Sci. Food Agric. 23 (4): 527 — 539. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.2740230414
Google Scholar

Howard F. D., Macgillvray J. H., Yamagucki M. 1962. Nutrient composition of fresh California — grown vegetables. Bull. Calif. Agric. Exp. Stat.: 788.
Google Scholar

Kączkowski J. 1987. Materiały do ćwiczeń z biochemii. Wydawnictwo SGGW, Warszawa: 133 — 136 pp.
Google Scholar

Moravec J., Kvasnička S. 1963. Możnosti zvysovani produce a jakosti krenu (Olomouc). Bull. 7: 54.
Google Scholar

Mazza G. 1984. Volatiles in distillates of fresh, dehydrated and freeze-dried horseradish. Can. Inst. Food Sci. Technol. J. 17 (1): 18 — 23. DOI: https://doi.org/10.1016/S0315-5463(84)72310-8
Google Scholar

Nebel H., Wiehmann J., Fritz D. 1988. Ertrag verschiedener Meerretich-Herkünfte. Gemüse, 6: 272 — 273.
Google Scholar

Poniedziałek M. 1986. Wpływ biologicznych i agrotechnicznych czynników na zawartość lotnych związków siarki i aktywność peroksydazy w korzeniach chrzanu (Armoracia rusticana Gaertn.). Zesz. Nauk. A.R. Kraków. Rozp. habil. 106: 60 ss.
Google Scholar

Rendig V. V., Oputa C., McComb E. A. 1976. Effect of sulphur deficiency on non-protein nitrogen, soluble sugars and N/S ratios in young corn plants. Plant and Soil. 44: 423 — 437. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00015893
Google Scholar

Rhodes A. M., Cuorter J. W., Shurtleff M. C. 1965. Identification of horseradish types. Trans Illinois State Acad. Sc. 58, 2: 115 — 122.
Google Scholar

Rhodes A. M., Carmer S.G, Cuorter J. W. 1969. Measurement and classification of genetic variability in Horseradish. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 94: 98 — 102. DOI: https://doi.org/10.21273/JASHS.94.2.98
Google Scholar

Schuphan W. 1948. Gemüsebau auf ernährungwissenschaftlicher Grundlage. (Hamburg): 8,10, 22, 50, 61, 67, 158, 180, 191, 202.
Google Scholar

Tokarska B. 1980. Otrzymanie i stabilizacja ekstraktów smakowo-zapachowych, zawierających związki siarki. Praca doktor. Inst. Przemysłu Fermantacyjnego: 97 ss.
Google Scholar

Velioglu Y. S., Mazza G., Gao L., Oomah B. D. 1998. Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetable, and grain products. J. Agric. Food Chem. 46: 4113 — 4117. DOI: https://doi.org/10.1021/jf9801973
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2003

Cited By / Share

Majewska, A., Dąbrowska, B. i Węglarz, Z. (2003) „Plonowanie oraz zawartość składników odżywczych i związków biologicznie czynnych w kilku ekotypach chrzanu (Armoracia rusticana Gaertn.) w zależności od miejsca uprawy”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (226/227), s. 553–563. doi: 10.37317/biul-2003-0185.

Autorzy

Alicja Majewska 
alicja_majewska@sggw.edu.pl
Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

Autorzy

Barbara Dąbrowska 

Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

Autorzy

Zenon Węglarz 

Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

Statystyki

Abstract views: 55
PDF downloads: 25


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Alicja Majewska, Barbara Dąbrowska, Zenon Węglarz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.