Ocena strawności diet zawierających skrobie modyfikowane typu RS w badaniach na szczurach
Joanna Le Thanh-Blicharz
joanna.lethanh-blicharz@ibprs.plOddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych w Poznaniu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (Poland)
Jacek Anioła
Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)
Aleksander Walkowski
Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych w Poznaniu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (Poland)
Grażyna Lewandowicz
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)
Abstrakt
W pracy określono wpływ skrobi opornej na strawność in vivo w badaniach na szczurach outbredowych Wistar. W doświadczeniu wykorzystano 40 samców w wieku 12 tygodni. Zwierzęta karmiono czterema rodzajami diet: kontrolną ze wstępnie kleikowaną skrobią ziemniaczaną suszona na walcach (SW), oraz trzema z dodatkiem różnych preparatów modyfikowanych skrobi opornych (AO, WT, RS). Wykonano oznaczenia parametrów ogólno żywieniowych i wzrostowych oraz oznaczono strawność in vivo metodą klasyczną. Wykazano, że 50% dodatek preparatów opornych na enzymy amylolityczne skrobi modyfikowanych do diet szczurów rasy Wistar spowodował zwiększenie zawartości wody w kale, co świadczy o zdolności tychże preparatów do wiązania wody, a co za tym idzie przyspieszonego pasażu treści pokarmowej czego wynikiem jest jego potencjalne działanie dietetyczne. Oznaczona metodą bilansową strawność diety i jej głównych składników, tzn. białka, tłuszczu oraz węglowodanów (skrobi) była nieznacznie zróżnicowana pomiędzy badanymi grupami. Najniższą strawność in vivo odnotowano w przypadku handlowego preparatu RS3.
Instytucje finansujące
Słowa kluczowe:
badania in vivo, skrobia oporna, strawnośćBibliografia
Biliaderis C.G. 1991. The structure and interactions of starch with food constituents. Can. J. Physiol. Pharmacol., 1991: 1 (69): 60 — 78.
Google Scholar
De Schrijver R., Vanhoof K. 1999. N-nitrosoproline formation in rats fed enzyme resistant starch. Nutrition Research 19 (4): 623 — 627.
Google Scholar
Englyst H.N., Kingman S.M., Cummings J.H. 1992. Classification and measurement of nutritionally important starch fractions. European Journal of Clinical Nutrition 46(2): 33–50.
Google Scholar
Faisant N., Buleon A., Collona P., Molis C., Lartigue S., Galmiche J.P., Champ M. 1995. Digestion of row banana starch in the small intense of healthy humans: structural features of resistant starch. British Journal of Nutrition (73): 111 — 123.
Google Scholar
Fässler C., Arrigoni E., Venema K., Hafner V., Brouns F., Amad R. 2006. Digestibility of resistant starch containing. preparations using two in vitro models European Journal of Nutrition 45: 445 — 453.
Google Scholar
Figurska-Ciura D. Orzeł D. Styczyńska M. Leszczyński W. Żechałko-Czajkowska A. 2007. Wpływ skrobi opornej RS 4 na metabolizm szczurów rasy Wistar. Wskaźniki biochemiczne i lipidowe. 58 (1): 1 — 6.
Google Scholar
Galiński G., Gawęcki J., Remiszewski M. 2000. Strawność skrobi natywnych i modyfikowanych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3 (24): 58 — 68.
Google Scholar
Grajeta H. Prescha A. Biernat J. 2007. Wpływ skrobi opornej RS4 na zawartość wapnia w osoczu krwi i kości udowej oraz na jego absorpcje i retencje pozorna u szczurów doświadczalnych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 40 (1): 99 — 105.
Google Scholar
Hoover R., Zhou Y. 2003. In vitro and in vivo hydrolysis of legume starches by a-amylase and resistant starch formation in legumes — a review Carbohydrate Polymers 54: 401 — 417.
Google Scholar
Hylla S., Gostner A., Dusel G., Anger H., Bartram H.P. Christl S.U., Kasper H., Scheppach W. 1998. Effects of resistant starch on the colon in healthy volunteers: possible implications for cancer prevention. Am. J. Clin. Nutr. 1 (67): 136 — 142.
Google Scholar
Le Blay G.M., Michel C. D., Blottiere H. M., Cherbut C. J. 2003. Raw potato starch and short-chain fatty fructooligosacharides affect the composition and metabolic activity of rat intestinal microbiota differently depending on the caecocolonic segment involved. J. Appl. Microb. 2 (94): 312 — 320.
Google Scholar
Lee P.C. 1985. Digestibility of native and modified starches: in vitro studies with human and rabbit pancreatic amylases and in vivo studies in rabbits. J. Nutr. 1 (115): 93 — 103.
Google Scholar
Le Thanh J., Błaszczak W. Lewandowicz G. 2007. Digestibility vs structure of food grade modified starches, EJPAU 10(3), #10. Dostępne online: http://www.ejpau.media.pl/volume10/issue3/art-10.html.
Google Scholar
Le Thanh-Blicharz J. 2009. Praca doktorska pt.”Charakterystyka dietetycznych produktów spożywczych otrzymywanych w procesach modyfikacji skrobi”. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Google Scholar
Le Thanh-Blicharz J., Małyszek Z., Walkowski A., Drożdżyńska A., Lewandowicz G. 2011. Właściwości reologiczne i tekstura kleików nowego typu RS4. Postępy Nauki i Technologii przemysłu Rolno-Spożywczego nr 4, t.66: 53 — 65.
Google Scholar
Muir J. G., Yeow E. G. W., Keogh J., Pizzey C., Bird A. R., Shape K., O’Dea K., Macrae F. A. 2004. Combining wheat bran with resistant starch has nore beneficial effects on fecal indexes than does wheat bran alone. Am. J. Clin. Nutr. 6 (79): 1020 — 1028.
Google Scholar
Orzeł D. Figurska-Ciura D. Styczyńska M. Leszczyński W. Żechałko-Czajkowska A. 2007. Wpływ skrobi opornej RS 4 na absorpcje magnezu i żelaza u szczurów rasy Wistar. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 58 (1): 29 — 34.
Google Scholar
Reeves P. G., Nielsen F. H., Fahey G. C. Jr. 1993. AIN-93 purified diets for laboratory rodents: final rapport of American Institute of Nutrition ad hoc writing committee on reformulation of the AIN-76A rodent diet. J. Nutr. 11 (123): 1939 — 1951.
Google Scholar
Rutkowska U. 1981. Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa.
Google Scholar
Skrabanja V., Laerke H. N., Kreft I. 1998. Effects of Hydrothermal Processing of Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) Groats on Starch Enzymatic Availability In Vitro and In Vivo in Rats. Journal of Cereal Science 28: 209 — 214.
Google Scholar
Soral-Śmietana M, Wronkowska M. 2004 Resistant starch — nutritional and biological activity. Pol. J. Food Nutr. Sci. 13/54 (S1 1): 51 — 64.
Google Scholar
Sun T., Lærke H. N., Jørgensen H., Knudsen K. E. B. 2006. The effect of extrusion cooking of different starch sources on the in vitro and in vivo digestibility in growing pigs. Animal Feed Science and Technology 131: 66 — 85.
Google Scholar
Walkowski A., Lewandowicz G., Szymańska G., Gzyl P., Mączyński M. 2000. Sposób otrzymywania skrobi modyfikowanej E 1412 do produktów sterylizowanych. Projekt wynalazczy nr 1/2000 z dnia 12.01.2000.
Google Scholar
Wiseman J. 2006. Variations in starch digestibility in non-ruminants Animal Feed Science and Technology 130: 66 — 77.
Google Scholar
Zięba T., Szumny A., Kapelko M. 2011. Properties of retrograded and acetylated starch preparations: Part 1. Structure, susceptibility to amylase, and pasting characteristics. LWT — Food Science and Technology 44: 1314 — 1320.
Google Scholar
Zięba T., Juszczak L., Gryszkin A. 2011. Properties of retrograded and acetylated starch preparations: Part 2. Dynamics of saccharification with amyloglucosidase and rheological properties of resulting pastes and gels. LWT — Food Science and Technology 44: 1314 — 1320.
Google Scholar
Autorzy
Joanna Le Thanh-Blicharzjoanna.lethanh-blicharz@ibprs.pl
Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych w Poznaniu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Poland
Autorzy
Jacek AniołaKatedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland
Autorzy
Aleksander WalkowskiOddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych w Poznaniu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Poland
Autorzy
Grażyna LewandowiczKatedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland
Statystyki
Abstract views: 51PDF downloads: 53
Licencja
Prawa autorskie (c) 2012 Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Anioła, Aleksander Walkowski, Grażyna Lewandowicz
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Agata Olejnik, Wiktor Obuchowski, Charakterystyka ekstrudowanych przekąsek zbożowych zawierających sok z ziemniaka , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Anna Bryła, Wojciech Juzwa, Grażyna Lewandowicz, Kapsułkowanie soku z ziemniaka w liposomach , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 272 (2014): Wydanie regularne
- Grażyna Lewandowicz, Przemysław Kowalczewski, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Joanna Rychlik, Rozdział frakcji soku ziemniaczanego różniących się masą cząsteczkową i charakterystyka ich aktywności biologicznej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Jacek Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Jan Jasiczak, Ocena możliwości zastosowania skrobi woskowych jako zagęstników sosów typu keczup , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 272 (2014): Wydanie regularne