Ocena strawności diet zawierających skrobie modyfikowane typu RS w badaniach na szczurach

Joanna Le Thanh-Blicharz

joanna.lethanh-blicharz@ibprs.pl
Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych w Poznaniu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (Poland)

Jacek Anioła


Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Aleksander Walkowski


Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych w Poznaniu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (Poland)

Grażyna Lewandowicz


Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

W pracy określono wpływ skrobi opornej na strawność in vivo w badaniach na szczurach outbredowych Wistar. W doświadczeniu wykorzystano 40 samców w wieku 12 tygodni. Zwierzęta karmiono czterema rodzajami diet: kontrolną ze wstępnie kleikowaną skrobią ziemniaczaną suszona na walcach (SW), oraz trzema z dodatkiem różnych preparatów modyfikowanych skrobi opornych (AO, WT, RS). Wykonano oznaczenia parametrów ogólno żywieniowych i wzrostowych oraz oznaczono strawność in vivo metodą klasyczną. Wykazano, że 50% dodatek preparatów opornych na enzymy amylolityczne skrobi modyfikowanych do diet szczurów rasy Wistar spowodował zwiększenie zawartości wody w kale, co świadczy o zdolności tychże preparatów do wiązania wody, a co za tym idzie przyspieszonego pasażu treści pokarmowej czego wynikiem jest jego potencjalne działanie dietetyczne. Oznaczona metodą bilansową strawność diety i jej głównych składników, tzn. białka, tłuszczu oraz węglowodanów (skrobi) była nieznacznie zróżnicowana pomiędzy badanymi grupami. Najniższą strawność in vivo odnotowano w przypadku handlowego preparatu RS3.

Instytucje finansujące

Praca była finansowana z grantu badawczego MNiSW: N N312 093739

Słowa kluczowe:

badania in vivo, skrobia oporna, strawność

Biliaderis C.G. 1991. The structure and interactions of starch with food constituents. Can. J. Physiol. Pharmacol., 1991: 1 (69): 60 — 78.
Google Scholar

De Schrijver R., Vanhoof K. 1999. N-nitrosoproline formation in rats fed enzyme resistant starch. Nutrition Research 19 (4): 623 — 627.
Google Scholar

Englyst H.N., Kingman S.M., Cummings J.H. 1992. Classification and measurement of nutritionally important starch fractions. European Journal of Clinical Nutrition 46(2): 33–50.
Google Scholar

Faisant N., Buleon A., Collona P., Molis C., Lartigue S., Galmiche J.P., Champ M. 1995. Digestion of row banana starch in the small intense of healthy humans: structural features of resistant starch. British Journal of Nutrition (73): 111 — 123.
Google Scholar

Fässler C., Arrigoni E., Venema K., Hafner V., Brouns F., Amad R. 2006. Digestibility of resistant starch containing. preparations using two in vitro models European Journal of Nutrition 45: 445 — 453.
Google Scholar

Figurska-Ciura D. Orzeł D. Styczyńska M. Leszczyński W. Żechałko-Czajkowska A. 2007. Wpływ skrobi opornej RS 4 na metabolizm szczurów rasy Wistar. Wskaźniki biochemiczne i lipidowe. 58 (1): 1 — 6.
Google Scholar

Galiński G., Gawęcki J., Remiszewski M. 2000. Strawność skrobi natywnych i modyfikowanych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3 (24): 58 — 68.
Google Scholar

Grajeta H. Prescha A. Biernat J. 2007. Wpływ skrobi opornej RS4 na zawartość wapnia w osoczu krwi i kości udowej oraz na jego absorpcje i retencje pozorna u szczurów doświadczalnych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 40 (1): 99 — 105.
Google Scholar

Hoover R., Zhou Y. 2003. In vitro and in vivo hydrolysis of legume starches by a-amylase and resistant starch formation in legumes — a review Carbohydrate Polymers 54: 401 — 417.
Google Scholar

Hylla S., Gostner A., Dusel G., Anger H., Bartram H.P. Christl S.U., Kasper H., Scheppach W. 1998. Effects of resistant starch on the colon in healthy volunteers: possible implications for cancer prevention. Am. J. Clin. Nutr. 1 (67): 136 — 142.
Google Scholar

Le Blay G.M., Michel C. D., Blottiere H. M., Cherbut C. J. 2003. Raw potato starch and short-chain fatty fructooligosacharides affect the composition and metabolic activity of rat intestinal microbiota differently depending on the caecocolonic segment involved. J. Appl. Microb. 2 (94): 312 — 320.
Google Scholar

Lee P.C. 1985. Digestibility of native and modified starches: in vitro studies with human and rabbit pancreatic amylases and in vivo studies in rabbits. J. Nutr. 1 (115): 93 — 103.
Google Scholar

Le Thanh J., Błaszczak W. Lewandowicz G. 2007. Digestibility vs structure of food grade modified starches, EJPAU 10(3), #10. Dostępne online: http://www.ejpau.media.pl/volume10/issue3/art-10.html.
Google Scholar

Le Thanh-Blicharz J. 2009. Praca doktorska pt.”Charakterystyka dietetycznych produktów spożywczych otrzymywanych w procesach modyfikacji skrobi”. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Google Scholar

Le Thanh-Blicharz J., Małyszek Z., Walkowski A., Drożdżyńska A., Lewandowicz G. 2011. Właściwości reologiczne i tekstura kleików nowego typu RS4. Postępy Nauki i Technologii przemysłu Rolno-Spożywczego nr 4, t.66: 53 — 65.
Google Scholar

Muir J. G., Yeow E. G. W., Keogh J., Pizzey C., Bird A. R., Shape K., O’Dea K., Macrae F. A. 2004. Combining wheat bran with resistant starch has nore beneficial effects on fecal indexes than does wheat bran alone. Am. J. Clin. Nutr. 6 (79): 1020 — 1028.
Google Scholar

Orzeł D. Figurska-Ciura D. Styczyńska M. Leszczyński W. Żechałko-Czajkowska A. 2007. Wpływ skrobi opornej RS 4 na absorpcje magnezu i żelaza u szczurów rasy Wistar. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 58 (1): 29 — 34.
Google Scholar

Reeves P. G., Nielsen F. H., Fahey G. C. Jr. 1993. AIN-93 purified diets for laboratory rodents: final rapport of American Institute of Nutrition ad hoc writing committee on reformulation of the AIN-76A rodent diet. J. Nutr. 11 (123): 1939 — 1951.
Google Scholar

Rutkowska U. 1981. Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa.
Google Scholar

Skrabanja V., Laerke H. N., Kreft I. 1998. Effects of Hydrothermal Processing of Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) Groats on Starch Enzymatic Availability In Vitro and In Vivo in Rats. Journal of Cereal Science 28: 209 — 214.
Google Scholar

Soral-Śmietana M, Wronkowska M. 2004 Resistant starch — nutritional and biological activity. Pol. J. Food Nutr. Sci. 13/54 (S1 1): 51 — 64.
Google Scholar

Sun T., Lærke H. N., Jørgensen H., Knudsen K. E. B. 2006. The effect of extrusion cooking of different starch sources on the in vitro and in vivo digestibility in growing pigs. Animal Feed Science and Technology 131: 66 — 85.
Google Scholar

Walkowski A., Lewandowicz G., Szymańska G., Gzyl P., Mączyński M. 2000. Sposób otrzymywania skrobi modyfikowanej E 1412 do produktów sterylizowanych. Projekt wynalazczy nr 1/2000 z dnia 12.01.2000.
Google Scholar

Wiseman J. 2006. Variations in starch digestibility in non-ruminants Animal Feed Science and Technology 130: 66 — 77.
Google Scholar

Zięba T., Szumny A., Kapelko M. 2011. Properties of retrograded and acetylated starch preparations: Part 1. Structure, susceptibility to amylase, and pasting characteristics. LWT — Food Science and Technology 44: 1314 — 1320.
Google Scholar

Zięba T., Juszczak L., Gryszkin A. 2011. Properties of retrograded and acetylated starch preparations: Part 2. Dynamics of saccharification with amyloglucosidase and rheological properties of resulting pastes and gels. LWT — Food Science and Technology 44: 1314 — 1320.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2012

Cited By / Share

Le Thanh-Blicharz, J. (2012) „Ocena strawności diet zawierających skrobie modyfikowane typu RS w badaniach na szczurach”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (266), s. 57–64. doi: 10.37317/biul-2012-0005.

Autorzy

Joanna Le Thanh-Blicharz 
joanna.lethanh-blicharz@ibprs.pl
Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych w Poznaniu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Poland

Autorzy

Jacek Anioła 

Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Autorzy

Aleksander Walkowski 

Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych w Poznaniu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Poland

Autorzy

Grażyna Lewandowicz 

Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 51
PDF downloads: 53


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Anioła, Aleksander Walkowski, Grażyna Lewandowicz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.