Wstępne badania aktywności fotosyntezy jednorocznych roślin wybranych odmian winorośli

Klaudia Borowiak

klaudine@up.poznan.pl
Katedra Ekologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Stanisława Korszun


Katedra Dendrologii i Szkółkarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

Celem przeprowadzonego doświadczenia było określenie różnic w intensywności procesu fotosyntezy pomiędzy wybranymi odmianami jednorocznych roślin winorośli o różnym poziomie plonowania. Metodą nieinwazyjną dokonano pomiarów takich parametrów jak: intensywność fotosyntezy netto, przewodność aparatów szparkowych, stężenie wewnętrzne CO2 i intensywność transpiracji. Wykonano również dodatkowe pomiary parametrów charakteryzujących stan fizjolo¬giczny roślin — zawartości chlorofilu, powierzchni liścia, specyficznej powierzchni liścia. Badania wykonano dwukrotnie na roślinach jednorocznych, w okresie wegetacyjnym 2010 roku. Wyniki badań powiązano ze średnim plonem z jednej rośliny w wieku produkcyjnym. Stwierdzono istotne różnice w poziomie intensywności fotosyntezy pomiędzy odmianami, jak również różnice w poziomach pozostałych badanych parametrów. Wykazano, że wysoka zawartość chlorofilu nie zawsze jest powiązana z poziomem aktywności fotosyntezy. Świadczy to o wysokiej wydajności fotosyntezy dla odmian o niskiej zawartości chlorofilu i odwrotnie. Poziom intensywności fotosyntezy powiązany był z powierzchnią liści. Na podstawie przeprowadzonych wstępnych badań jednorocznych roślin winorośli stwierdzono, że wysoki poziom badanych parametrów (tj. intensywność fotosyntezy, zawartość chlorofilu) odmiany Vertes Csillaga może być powiązany z dużym plonowaniem roślin w wieku produkcyjnym.


Słowa kluczowe:

winorośl, intensywność fotosyntezy netto, przewodność aparatów szparkowych, transpiracja, zawartość chlorofilu, powierzchnia liści

Craver B. F., Nevo E. 1990. Genetic diversity of photosynthetic characters in native populations of Triticum dicoccoides. Photosynth. Res. 25: 119 — 128.
Google Scholar

Downton W. J. S., Grant W. J. R., Loveys B. R. 1987. Diurnal changes in the photosynthesis of field grown grape vines. New Phytol. 105: 71 — 80.
Google Scholar

Escalona J. M., Flexas J., Medrano H. 2003. From leaf photosynthesis to grape yield: influence of soil water availability. Vitis 42 (2): 57 — 64.
Google Scholar

Garnier E., Shipley B., Roumet C., Laurent G. 2001. A standardized protocol for the determination of specific leaf area and leaf dry matter content. Funct. Ecol. 15: 688 — 695.
Google Scholar

Hiscox J. D., Israelstam G. F. 1978. A method for the extraction of chlorophyll from leaf tissue without maceration. Can. J. Bot. 5: 1332 — 1334.
Google Scholar

Hoffmann M., Korszun S. 1990 a. Zmiany zawartości pobierania i przemieszczania N, P, K, Ca i Mg w winorośli odm. Schuyler rozmnażanej in vitro w I roku uprawy. PTPN. Pr. Komis. Nauk Rol. Leś. 69: 33 — 42.
Google Scholar

Hoffmann M., Korszun S. 1990 b. Wymagania pokarmowe winorośli odm. Skarb Panonii w pierwszym roku uprawy. PTPN. Pr. Komis. Nauk Rol. Leś. 69: 43 — 52.
Google Scholar

Hoffmann M., Korszun S. 1992. Uprawa winorośli z sadzonek zielnych i metodą in vitro w nieogrzewanym tunelu foliowym. PTPN. Pr. Komis. Nauk Rol. Leśn. 73: 25 — 31.
Google Scholar

Kadir S., Von Weihe M., Al-Khatib K. 2007. Photochemical Efficiency and Recovery of Photosystem II in Grapes After Exposure to Sudden and Gradual Heat Stress. J. Amer. Society Hort. Sci. 132: 764 — 769.
Google Scholar

Kopcewicz J., Lewak S. 2000. Fizjologia roślin. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa, ss. 806.
Google Scholar

Lamber H., Chapin F.S., Pons T. 1998. Plant physiological ecology, Springer Publishing, New York, ss. 540.
Google Scholar

Larcher W. 2003. Physiological plant ecology. Springer, Berlin: 513 pp.
Google Scholar

LeCain D. R., Morgan J. A., Zerbi G. 1989. Leaf anatomy and gas exchange in nearly isogenic semi dwarf and tall winter wheat. Crop Sci. 29: 1246 — 1251.
Google Scholar

Morgan J. A., LeCain D. R. 1991. Leaf gas exchange and related leaf traits among 15 winter wheat genotypes. Crop Sci. 31: 443 — 448.
Google Scholar

Rawson H. M., Hindmarsh J. H., Fischer R. A., Stockman Y.R. 1983. Changes in leaf photosynthesis with plant ontogeny and relationships with yield per year in wheat cultivars and 120 progeny. Aust. J. Plant Physiol. 10: 503 — 514.
Google Scholar

Schultz H. R. 1996. Water relations and photosynthetic response of two grapevine cultivars of different geographical origin during water stress. Acta Hort. 427: 251 — 266.
Google Scholar

Shoaf T. W., Lium B. W. 1976. Improved extraction of chlorophyll a and b from algae using dimethyl sulphoxide. Limnol. Oceanogr. 21: 926 — 928.
Google Scholar

Sirohi G. S., Ghildiyal M. C. 1975. Varietal differences in photosynthetic carboxylases and chlorophylls in wheat varietes. Indian J. Exp. Biol. 13: 42 — 44.
Google Scholar

Wang L. J., Fan L., Loescher W., Duan W., Liu G.-J., Cheng J.-S., Luo H.B., Li S.-H. 2010. Salicylic acid alleviates decrease in photosynthesis under heat stress and accelerates recovery in grapevine leaves. Plant Biol. 10: 34 — 44.
Google Scholar

Williams L. E. 1996. Grape. In: Zamski E. (ed.) Photoassimilate distribution in plants and crops: source-sink relationships. Marcel Dekker, New York: 851 — 881.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2011

Cited By / Share

Borowiak, K. i Korszun, S. (2011) „Wstępne badania aktywności fotosyntezy jednorocznych roślin wybranych odmian winorośli”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (259), s. 179–191. doi: 10.37317/biul-2011-0067.

Autorzy

Klaudia Borowiak 
klaudine@up.poznan.pl
Katedra Ekologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Autorzy

Stanisława Korszun 

Katedra Dendrologii i Szkółkarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 317
PDF downloads: 56


Licencja

Prawa autorskie (c) 2011 Klaudia Borowiak, Stanisława Korszun

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.