Możliwość wykorzystania warunków atmosferycznych do wentylacji naturalnej w przechowalniach ziemniaków

Zbigniew Czerko

z.czerko@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie, Oddz. Jadwisin, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka (Poland)

Abstrakt

W latach 1998–2003 na podstawie danych z punktu meteorologicznego w Jadwisinie k/Warszawy oceniano parametry wiatru. Codziennie w okresie długotrwałego przechowywania (listopad-marzec) bulw ziemniaków rejestrowano ilość godzin występowania wiatru z prędkością większą niż 2 m/s i większą niż 4 m/s z kierunków zachodnich (południowo-zachodni do północno-zachodniego) i wschodnich (północno-wschodni do południowo-wschodniego) przy temperaturze powietrza atmosferycznego niższej niż 3°C. Temperatura powietrza atmosferycznego niższa niż 3°C jest optymalna do wentylacji w przechowalni ziemniaków jadalnych wymagającej temperatury 5°C. W przechowalni wyposażonej w system wentylacji mieszanej wykorzystywane jest także powietrze o temperaturze ujemnej. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że zastosowanie wentylacji naturalnej do utrzymania odpowiedniej temperatury do przechowywania ziemniaków jadalnych może zaoszczędzić do około 70% czasu wymaganego do wentylacji w długotrwałym okresie przechowywania oraz, że w przechowalni ziemniaków wyposażonej w naturalny system wentylacji z wykorzystaniem wiatru, najefektywniejsze jest umieszczenie otworów wentylacyjnych po stronie zachodniej i wschodniej.


Słowa kluczowe:

klimat, temperatura przechowywania, wentylacja naturalna, ziemniak

Brockett B. L., Albright L. D. 1987. Natural ventilation in single airspace building. J. Agric. Eng. Res. 37: 141 — 154.
Google Scholar

Czerko Z., Nowacki W. 2001. Modernizacja tradycyjnego sposobu przechowywania ziemniaków przez zastosowanie sztucznych okryw. Biul. IHAR 220: 237 — 245.
Google Scholar

Czerko Z. 2002 a. Przechowywanie ziemniaków przy wykorzystaniu czynników naturalnych. II Konf. Nauk. „Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie”. Polanica Zdrój 13-16 maja: 33 — 30.
Google Scholar

Czerko Z. 2002 b. Ograniczenie nakładów energii na wentylację mechaniczną w przechowalni ziemniaków przez zastosowanie wentylacji naturalnej. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 489: 65 — 72.
Google Scholar

Czerko Z. 2003. Efektywność energetyczna różnych metod przechowywania ziemniaków. Roczniki Nauk Rol., Seria G, Tom 89, Z. 2: 126 — 135.
Google Scholar

Czerko Z. 2004. Czynniki wpływające na dobór dawki wentylacyjnej w przechowalniach ziemniaków. Biuletyn IHAR, 232: 219 — 225.
Google Scholar

Drozdowicz M. 1996. Wykorzystanie naturalnych warunków klimatycznych w przechowalnictwie płodów ogrodniczych. Zakład Wydawnictw CRS Warszawa, 2: 127 ss.
Google Scholar

Hauschild W., Haller H., Ehe W., Kern A. Potke E. 2004. Entwicklung der Grossbehalterlagerung mit Konvektionsluftung. Kartoffelbau 8, (Jg. 55): 290 — 295.
Google Scholar

Kittas C., Boulard T., Papadakis G. 1997. Natural ventilation of a greenhouse with ridge and side openings: Sensitivity to temperature and wind effects. Transactions of the ASAE, vol. 40 (2): 415 — 425.
Google Scholar

Lorenc H. 1996. Struktura i zasoby energetyczne wiatru w Polsce. Materiały Badawcze IMGW. Seminarium Meteorologiczne, 25, 10 — 23.
Google Scholar

Lorenc H. 2005. Atlas klimatu Polski. IMiGW, Warszawa: 116 ss.
Google Scholar

Nowacki W., Czerko Z. 1987. Zasady budowy i eksploatacji pryzm technicznych z wentylacją grawitacyjną i mechaniczną. W: Technologia i organizacja przechowalnictwa ziemniaków. Poradnik zawodowy. PTE. Koszalin: 57 — 71.
Google Scholar

Schierchorn H. 1998. Nachlese zur 25-jahrigen Anwendung der Systems der Freien Konvektionsluftung nach SCHIERCHORN von 1971-1996. Belüftung von Kartoffeln. Vorträge zur Jahrestagung 1997. Klaus-Verband 1998: 33 — 38.
Google Scholar

Zhang J., Janni K. A., Jacobsen L. D. 1989. Modeling natural ventilation induced by combined thermal buoyancy and wind. Transactions of the ASAE, 32: 2165 — 2174.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2010

Cited By / Share

Czerko, Z. (2010) „Możliwość wykorzystania warunków atmosferycznych do wentylacji naturalnej w przechowalniach ziemniaków ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (257/258), s. 225–236. doi: 10.37317/biul-2010-0025.

Autorzy

Zbigniew Czerko 
z.czerko@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie, Oddz. Jadwisin, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka Poland

Statystyki

Abstract views: 41
PDF downloads: 46


Licencja

Prawa autorskie (c) 2010 Zbigniew Czerko

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>