Wstępna ocena skuteczności wybranych metod zaprawiania nasion do stosowania w rolnictwie ekologicznym

Elżbieta Małuszyńska

e.maluszynska@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Radzików (Poland)

Anna Szydłowska


Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Radzików (Poland)

Abstrakt

Celem badań była ocena wpływu różnych sposobów zaprawiania nasion na wartość siewną ekologicznego materiału siewnego. Materiałem doświadczalnym były nasiona pszenicy, jęczmienia, owsa i gryki pochodzące z uprawy w warunkach ekologicznych. Zastosowano następujące metody zaprawiania nasion: moczenie w roztworze preparatu Biochikol 020 PC, moczenie w roztworze preparatu Biojodis, płukanie w gorącej wodzie oraz zaprawianie wapnem hydratyzowanym. Oceniano zdolność kiełkowania, średni czas kiełkowania i indeks kiełkowania nasion. Poza tym oceniano wigor nasion w oparciu o test wzrostowy siewki i suchą masę siewki oraz wschody polowe. Po zasto¬sowaniu badanych sposobów zaprawiania nasion, zdolność kiełkowania, jak i inne parametry dotyczące kiełkowania nie uległy znacznemu polepszeniu. Nasiona zaprawiane niezależnie od metody nie wykazały większego wigoru mierzonego długością siewki oraz suchą masą siewki. Zaprawianie nasion nie spowodowało zwiększenia wschodów polowych roślin.


Słowa kluczowe:

ekologiczny materiał siewny, wigor, zaprawianie nasion, zdolność kiełkowania

Andruszczak S., Szymona J. 2008. Wpływ preparatu Bioczos płynny, mieszaniny Bioczosu i wyciągów roślinnych oraz potasowego mydła ogrodniczego na energię i zdolność kiełkowania pszenicy jarej. Konf. Nauk. pt. Poszukiwanie nowych rozwiązań w ochronie upraw ekologicznych.” 8–9 września 2008. Poznań, streszczenia IOR-PIB: 202 — 213.
Google Scholar

Domoradzki M., Dzieniecki P. 2008. Odporność termiczna wybranych nasion warzyw. Konf. Nauk. Poszukiwanie nowych rozwiązań w ochronie upraw ekologicznych. 8–9 września 2008. Poznań, streszczenia IOR-PIB: 292 — 306.
Google Scholar

Groot S. P. C. van der Wolf J. M., Jalink H., Langera C. J. van der Bulk R. W. 2004. Challenges for the production of high quality organic seeds. ISTA News Bulletin No. 127 April 2004: 12 — 15.
Google Scholar

Hampton J. G., TeKrony D. M. 1995. Handbook of vigour test methods. ISTA, Zurich, Switzerland.
Google Scholar

Jaczewska-Kalicka A. 2008. Znaczenie podatności odmian pszenicy ozimej na występowanie grzybów patogenicznych w uprawie ekologicznej. Konf. Nauk.” Poszukiwanie nowych rozwiązań w ochronie upraw ekologicznych.” 8–9 września 2008. Poznań, streszczenia IOR-PIB: 269 — 273.
Google Scholar

Kolasińska K, 2008 a. Wartość siewna nasion zbóż jarych wyprodukowanych na ekologicznych plantacjach nasiennych. Hod. Rośl. Nasien. 4: 23 — 28.
Google Scholar

Kolasińska K. 2008 b. Wpływ naturalnych metod zaprawiania na zdolność kiełkowania i wigor zbóż jarych wyprodukowanych na ekologicznych plantacjach nasiennych. Biul. IHAR 247: 15 — 29.
Google Scholar

Matyjaszczyk E. 2008. Kwalifikowanie środków ochrony roślin do stosowania w rolnictwie ekologicznym w Polsce. Konf. Nauk. pt. Poszukiwanie nowych rozwiązań w ochronie upraw ekologicznych. 8–9 września 2008. Poznań, streszczenia IOR-PIB.
Google Scholar

Międzynarodowe Przepisy Oceny Nasion. 2008. Wersja polska: 35 — 37.
Google Scholar

Panasiewicz K., Koziara W., Sulewska H. 2007. Parametry wigorowe ziarna zbóż w zależności od biologicznych i chemicznych zapraw nasiennych. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering vol. 52 (4): 14 — 17.
Google Scholar

Panasiewicz K., Koziara W., Sulewska H., Ptaszyńska G. 2008. Wpływ zaprawiania nasion preparatami biologicznymi na ich wartość siewną w zależności od okresu przechowywania. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering Vol. 53 (4): 27 — 29.
Google Scholar

Pawlewicz A. 2007. Rolnictwo ekologiczne w Polsce — wybrane wskaźniki. Problemy Rolnictwa Światowego. t. XVII: 415— 419.
Google Scholar

Pięta D. 2006. Zastosowanie Bioseptu 33 SL, Biochikolu 020 PC I Polyversum do zwalczania chorób soi (Glycine max (L.) Merrill). Część I. Zdrowotność I plonowanie soi po zastosowaniu biopreparatów. Acta Scientiarum Polonorum — Hortorum Cultus (Ogrodnictwo), nr 5 (2): 35 — 41.
Google Scholar

Pruszyński S. 2008. Biostymulatory jako alternatywne środki rolnictwa ekologicznego. Konf. Nauk. Poszukiwanie nowych rozwiązań w ochronie upraw ekologicznych. 8–9 września 2008. Poznań, streszczenia IOR-PIB: 176 — 183.
Google Scholar

Ruan S., Xue Q., Tylkowska K. 2002. The influence of priming on germination of rice (Oryza sativa L.) seeds and seedling emergence and performance in flooded soil. Seed Sci. & Technol. 30: 61 — 67.
Google Scholar

Skórnicki H., Litwinow A., Lesisz J. T., Gradka I. A., Krysztoforski M., Pomykała D., Schönthaler J. 2008 Technologiczno-ekonomiczne aspekty wdrażania produkcji ekologicznej w wybranych gospodarstwach rolnych. Raport za rok 2007., Centrum Doradztwa Rolniczego, Oddział w Radomiu.: 69.
Google Scholar

Sulewska H., Koziara W. 2006. Ocena wartości siewnej oraz potencjału plonowania trzech frakcji nasion kukurydzy traktowanych preparatem Biochikol 020 PC. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 2006, vol. 51, nr 2: 178 — 182.
Google Scholar

Szmidt K. 2008. Rolnictwo ekologiczne w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Roczniki Nauk. Stow. Ekon. Roln. i Agrobiznesu T. X, 1: 415 — 419.
Google Scholar

www.irene.sggw.pl.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2009

Cited By / Share

Małuszyńska, E. i Szydłowska, A. (2009) „Wstępna ocena skuteczności wybranych metod zaprawiania nasion do stosowania w rolnictwie ekologicznym”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (252), s. 27–34. doi: 10.37317/biul-2009-0052.

Autorzy

Elżbieta Małuszyńska 
e.maluszynska@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Radzików Poland

Autorzy

Anna Szydłowska 

Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 78
PDF downloads: 101


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Elżbieta Małuszyńska, Anna Szydłowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora