Wpływ poziomu ochrony i nawożenia azotem na plonowanie i skład chemiczny ziarna kilku odmian jęczmienia jarego pastewnego. Część I. Plonowanie
Tomasz Zbroszczyk
tomasz.zbroszczyj@upwr.edu.plKatedra Żywienia Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Władysław Nowak
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Abstrakt
W latach 2001–2003 przeprowadzono 3 serie doświadczeń polowych, w których badano wpływ poziomu ochrony i nawożenia azotem na cechy struktury plonu i plon ziarna trzech odmian jęczmienia jarego pastewnego. Porównywano wpływ podstawowego poziomu ochrony chemicznej i pełnego, oraz zróżnicowanego nawożenia azotem (40, 80 i 120 kg azotu na ha ), na strukturę plonu i plon ziarna trzech odmian jęczmienia jarego pastewnego, w tym jednej odmiany nieoplewionej Rastik oraz dwóch oplewionych Bryl i Refren, Stwierdzono istotny wpływ poziomu ochrony na plon ziarna, natomiast wpływ zróżnicowanych dawek azotu nie był udowodniony.
Słowa kluczowe:
jęczmień jary, nawożenie azotem, odmiany, plony, poziom ochronyBibliografia
Adamiak J. 1992. Skutki braku stosowania pestycydów w czterech zbożach. Mater. Konf. Nauk. „Produkcyjne skutki zmniejszenia nakładów na agrotechnikę roślin uprawnych." Olsztyn 25–26 marca, 164 — 169.
Google Scholar
Budzyński W., Szemplinski W., Fedejko B., Majewska K. 1996. Rolnicza, jakościowa i energetyczna ocena różnych sposobów odchwaszczania i nawożenia azotem jarej pszenicy chlebowej. Cz. I. Plon i jakość technologiczna ziarna. Rocz. Nauk Rol., A, 112 (1–2): 81 — 92.
Google Scholar
Deryło S 1990..Plonowanie i zachwaszczenie jęczmienia jarego w zależności od sposobów pielęgnowania. Rocz. Nauk Rol., A, 108 (3): 36 — 45.
Google Scholar
Filipiak K., Kukuła S., Zarychta M.1999. Czynniki decydujące o produkcji jęczmienia jarego w Polsce. Pam. Puł. 114: 83 — 91.
Google Scholar
Fotyma E.1990. Określenie potrzeb nawozowych roślin na przykładzie jęczmienia jarego. Fragm. Agron. 4: 103 — 104.
Google Scholar
Harasim A., Krasowicz S. 1996. Efektywność ekonomiczna wybranych technologii produkcji pszenicy i jęczmienia w latach 1989–1995. W: Niektóre problemy organizacji produkcji rolniczej. IUNG Puławy, R (333): 5 — 33.
Google Scholar
Kraska P., Pałys E. 2006. Plonowanie jęczmienia jarego uprawianego w warunkach zróżnicowanych poziomów agrotechniki. Fragm. Agron. XXIII, 2 (96): 299 — 308.
Google Scholar
Król M., Noworolnik K., Faber A. 1993 a. Produkcyjna i ekonomiczna efektywność produkcji jęczmienia jarego. Pam. Puł. 102: 105 — 118.
Google Scholar
Król M., Noworolnik K., Harasim A., Pecio A. 1993 b. Warianty kompleksowej technologii produkcji jęczmienia jarego przy zmniejszonych nakładach na zespół zabiegów agrotechnicznych i środki produkcji. IUNG Puławy 1993.
Google Scholar
Kruczek G. 1995. Plonowanie oraz jakość ziarna jęczmienia jarego w zależności od nawożenia azotowego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 421 a: 233 — 237.
Google Scholar
Lewandowska B.1996. Badania reakcji odmian jęczmienia jarego i pszenicy ozimej na fungicydy. Ochr. Rośl. 4 — 6.
Google Scholar
Majkowski K., Szempliński W., Budzyński W., Wróbel E., Dubis B. 1993. Uprawa międzyodmianowych i międzygatunkowych mieszanek jęczmienia jarego i owsa. Rocz. AR Poznań, CCXLIII: 85 — 96.
Google Scholar
Noworolnik K., Ruszkowska B. 1985. Wpływ niektórych czynników agrotechnicznych i siedliskowych na plonowanie odmian jęczmienia jarego. Agrotechnika Odmian Jęczmienia Jarego. IUNG Puławy: 37 s.
Google Scholar
Noworolnik K. 1989. Produkcyjność odmian jęczmienia jarego w zależności od niektórych czynników agrotechnicznych i siedliska. IUNG Puławy, R (263): 1 — 37.
Google Scholar
Noworolnik K. 1990. Plonowanie odmian jęczmienia jarego na różnych dawkach azotu. Biul. IHAR 176: 37 — 41.
Google Scholar
Noworolnik K. 1992. Plonowanie odmian jęczmienia jarego w zależności od nawożenia azotem i gęstości siewu. Biul. IHAR 183: 157 — 163.
Google Scholar
Noworolnik K. 1996. Reakcja odmian i rodów jęczmienia jarego na poziom nawożenia azotem. Biul. IHAR 197: 121 — 125.
Google Scholar
Noworolnik K., Kozłowska-Ptaszyńska Z. 1997. Wpływ różnej intensywności technologii uprawy na plonowanie jęczmienia ozimego. Fragm. Agron. 1: 19 — 25.
Google Scholar
Noworolnik K. 2003. Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na plonowanie jęczmienia jarego w różnych warunkach siedliskowych. IUNG Puławy, Monografie i Rozprawy 8: 66 s.
Google Scholar
Prugar J., Strnad P. 1981. Einfluss der N-Düngung auf Ertrag und Qualität der Sommergerste. Braugerstetung, Halle: 211 — 218.
Google Scholar
Ruszkowski M., Bis K., Polak E. 1985. Porównanie różnych technologii uprawy zbóż. I. Jęczmień jary. Pam. Puł. 84: 29 — 43.
Google Scholar
Szmigiel A., Oleksy A. 1998. Wpływ technologii uprawy na plonowanie jęczmienia jarego. Pam. Pul., z. 112: 253 — 259.
Google Scholar
Szymczyk R. 1979. Efektywność nawożenia azotem jęczmienia jarego w zróżnicowanych warunkach siedliska. Cz. I. Wpływ nawożenia azotem na plon ziarna. Rocz. Nauk Rol. A, 104 (2): 131 — 153.
Google Scholar
Autorzy
Tomasz Zbroszczyktomasz.zbroszczyj@upwr.edu.pl
Katedra Żywienia Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Autorzy
Władysław NowakKatedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Statystyki
Abstract views: 156PDF downloads: 38
Licencja
Prawa autorskie (c) 2009 Tomasz Zbroszczyk, Władysław Nowak
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Tomasz Zbroszczyk, Władysław Nowak, Wpływ poziomu ochrony i nawożenia azotem na plonowanie i skład chemiczny ziarna kilku odmian jęczmienia jarego pastewnego. Część II. Skład chemiczny , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 251 (2009): Wydanie regularne