Ocena zmienności i współzależności cech rodów pszenicy ozimej twardej

Władysław Kadłubiec

wladyslaw.kadlubiec@upwr.edu.pl
Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (Poland)

Rafał Kuriata


Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (Poland)

Jarosław Bojarczuk


Hodowla Roślin Smolice Sp. z o. o. Grupa IHAR (Poland)

Abstrakt

Doświadczenie z 17 rodami pszenicy ozimej twardej i 3 odmianami pszenicy ozimej zwyczajnej założono metodą losowanych bloków w dwóch powtórzeniach, czterech miejscowościach w 2005 roku. Wykonano następujące oznaczenia i pomiary: zawartość białka w ziarnie, szklistość ziarna, zawartość popiołu w ziarnie, liczba opadania, zawartość β-karotenu w ziarnie oraz plon ziarna z poletka. Stwierdzono istotne zróżnicowanie badanych form pod względem wszystkich cech. Badane rody pszenicy twardej przewyższały odmiany wzorcowe pod względem zawartości białka, β-karotenu, popiołu w ziarnie oraz szklistości ziarna. Rody durum plonowały istotniej niżej, a pod względem liczby opadania dorównywały odmianom pszenicy zwyczajnej. Stwierdzono ujemne istotne współczynniki korelacji miedzy plonem a pozostałymi cechami. Zwiększenie plonowania rodów prawdopodobnie spowoduje obniżenie jakości ziarna co nie jest dobrą prognozą dla realizowania programów hodowlanych. Wykonana analiza ścieżek potwierdza bezpośredni istotny, ujemny związek miedzy plonem a cechami jakościowymi ziarna z wyjątkiem zawartości białka w ziarnie.


Słowa kluczowe:

analiza ścieżek, analiza wariancji, korelacja prosta, cechy jakościowe, plon ziarna, Triticum durum

Rachoń L. 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozprawy Naukowe AR w Lublinie, z. 248.
Google Scholar

Rachoń L., Kulpa D. 2004. Ocena przydatności ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) do produkcji pieczywa. Annales Universitatis Marie Curie-Skłodowska Lublin. Vol. LIX nr 2: 995 — 1000.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K. 1990. Zawartość białka i cechy fizyczne ziarna wybranych odmian pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Biul. IHAR 173/175: 35 — 39.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K., Segit Z. 1996. Wartość ważniejszych elementów plonowania Triticum durum z uwzględnieniem interakcji genotypowo-środowiskowej. Biul. IHAR, z.200: 291 — 297.
Google Scholar

Williams W. A., Jones M. B., Demment M. W. 1990. A concise table for path analysis statistics. Agron. J. 80: 1022 — 1024.
Google Scholar

Zalewski D., Bojarczk J. 2004. Ocena zmienności cech ilościowych ozimej pszenicy twardej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rolniczych, z. 497: 637 — 644.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2008

Cited By / Share

Kadłubiec, W., Kuriata, R. i Bojarczuk, J. (2008) „Ocena zmienności i współzależności cech rodów pszenicy ozimej twardej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (249), s. 77–83. doi: 10.37317/biul-2008-0035.

Autorzy

Władysław Kadłubiec 
wladyslaw.kadlubiec@upwr.edu.pl
Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Poland

Autorzy

Rafał Kuriata 

Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Poland

Autorzy

Jarosław Bojarczuk 

Hodowla Roślin Smolice Sp. z o. o. Grupa IHAR Poland

Statystyki

Abstract views: 30
PDF downloads: 17


Licencja

Prawa autorskie (c) 2008 Władysław Kadłubiec, Rafał Kuriata, Jarosław Bojarczuk

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.