Morfologiczne i genetyczne zróżnicowanie linii wsobnych kukurydzy

Sylwia Lewandowska

sylwia.lewandowska@upwr.edu.pl
Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Rafał Kuriata


Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Władysław Kadłubiec


Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Abstrakt

Doświadczenie założono w latach 2004–2006 na polu doświadczalnym Hodowli Roślin Rolniczych „Nasiona Kobierzyc” w Kobierzycach (obecnie Oddział Nasiona Kobierzyc Małopolskiej Hodowli Roślin — HBP Spółka z o.o.). Ziarno wysiano punktowo na poletkach dwurzędowych o powierzchni 5 m2 w rozstawie rzędów 75 cm. Docelowa liczba roślin na poletkach wynosiła po 36 roślin, co dało obsadę 7,19 roślin na 1 m². Badano 20 linii wsobnych kukurydzy (15 linii o ziarnie zębokształtnym oraz pięć linii o ziarnie szklistym). Na podstawie udostępnionych informacji można stwierdzić, iż linie charakteryzowały się bardzo zróżnicowanym pochodzeniem. Doświadczenie zostało założone metodą losowanych bloków w trzech powtórzeniach. W okresie wegetacji roślin, po okresie kwitnienia, wykonano na dziesięciu losowo wybranych roślinach z każdego poletka pomiary wysokości roślin i osadzenia pierwszej kolby. Określono liczbę roślin porażonych przez głownię guzowatą oraz liczbę krzewiących się roślin. Przed zbiorem pobrano losowo z każdego poletka po pięć kolb, na których po wysuszeniu wykonano następujące pomiary: długości i grubości kolby, liczby rzędów ziaren z kolby, masy kolby i ziarna z kolby oraz liczby ziaren z kolby. Po zbiorze określono procentową zawartość suchej masy w ziarnie oraz obliczono plon ziarna z hektara w t/ha przy 15% wilgotności ziarna. Obliczenia statystyczne przeprowadzono na wartościach średnich z każdego poletka. Z wykonanej analizy wariancji wybranych cech linii wsobnych kukurydzy wynika, że w latach większość cech różniła się istotnie, za wyjątkiem długości kolby, liczby rzędów ziaren, krzewienia roślin i porażenia głownią. Linie różnie reagowały na zmienne warunki pogodowe dla większości cech. Jedynie pod względem wysokości roślin, długości kolby, masy ziarna z kolby, liczby ziaren z kolby i krzewienia roślin były stabilne w latach. Spośród wszystkich badanych linii, linia K233 przewyższa wartość linii wzorcowej pod względem długości kolby, grubości kolby, liczby rzędów ziaren, masy kolby, masy ziarna z kolby, liczby ziaren, zawartości suchej masy i plonu. Linia ta wykazuje jednak skłonność do porażenia głownią. Wpływ genotypu na fenotyp wykazano dla wysokości roślin (75%), u pozostałych cech udział genotypu w zmienności fenotypowej był niski i wynosił od 11 do 65%.


Słowa kluczowe:

cechy morfologiczne, kukurydza, linie wsobne, zróżnicowanie genetyczne

Adamczyk J. 1998. Przegląd metod hodowli kukurydzy i ich przydatność w praktyce. Biul. IHAR 208, 123 — 130.
Google Scholar

Adamczyk J. 2001. Wprowadzenie do krajowych materiałów hodowlanych plazmy zarodkowej kukurydzy północnoamerykańskiej (Zea mays L.). Monografie i Rozprawy Naukowe IHAR 13: 1 — 52.
Google Scholar

Allard R. W. 1968. Podstawy hodowli roślin. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Bujak H., Kaczmarek J., Jedyński S., Dmochowska-Huba K., Topolski A. 2007. Zmienność cech morfologicznych linii wsobnych kukurydzy. Zesz. Probl. Post. Nauk. Roln. 517: 205 — 213.
Google Scholar

Kadłubiec W., Karwowska C., Kurczych Z., Kuriata R., 2000. Zdolność kombinacyjna linii wsobnych kukurydzy. Biul. IHAR 216: 371 — 378.
Google Scholar

Królikowski Z. 1975. Dziedziczenie cech ilościowych na podstawie diallelicznych krzyżowań. Hod. Rośl. Aklim. Nasien. 9 (3): 187 — 221.
Google Scholar

Troyer F.A. 1990. A retrospective view of corn genetic resources. Journal of Heredity 81: 17 — 24.
Google Scholar

Troyer F. A., Larkins J. R. 1985. Selection for early flowering in corn: 10 late synthetics. Crop Sci. 25: 695 — 697.
Google Scholar

Tyagi A. P., Pokhariyal G. P., Odongo O. M. 1988. Correlation and path coefficient analysis for yield components and maturity traits in maize (Zea mays L.). Maydica 33: 109 — 119.
Google Scholar

Zsubori Z., Gyenes-Hegyi Z., Illés O., Pók I., Rácz F., Szőke C. 2002. Inheritance of plant and ear height in maize (Zea mays L.). Acta Agraria Debreceniensis 2002/08: 3 — 8.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/28/2012

Cited By / Share

Lewandowska, S., Kuriata, R. i Kadłubiec, W. (2012) „Morfologiczne i genetyczne zróżnicowanie linii wsobnych kukurydzy”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (264), s. 177–182. doi: 10.37317/biul-2012-0067.

Autorzy

Sylwia Lewandowska 
sylwia.lewandowska@upwr.edu.pl
Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Rafał Kuriata 

Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Władysław Kadłubiec 

Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Statystyki

Abstract views: 404
PDF downloads: 55


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Sylwia Lewandowska, Rafał Kuriata, Władysław Kadłubiec

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.