Określenie czynników decydujących o zimowaniu pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego w warunkach polskich

Prof. dr hab. Marcin Rapacz

rrrapacz@cyf-kr.edu.pl
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (Poland)

Barbara Jurczyk


Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (Poland)

Monika Sasal


Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (Poland)

Instytucje finansujące

Prace zostały wykonane w ramach badań podstawowych na rzecz postępu biologicznego w produkcji roślinnej na podstawie decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr HoR.hn.802.8.2018, Zadanie 11.

Słowa kluczowe:

fluorescencja chlorofilu, mrozoodporność, rozhartowywanie, zimotrwałość, zmiany klimatyczne

Rapacz M., Jurczyk B., Sasal M. 2017. Deacclimation may be crucial for winter survival of cereals under warming climate. DOI:10.1016/j.plantsci.2016.11.007. Plant Sci. 256: 5 — 15.
Waalen W. M., Tanino K. K., Olsen J. E., Eltun R., Rognli O. A., Gusta L. V. 2011. Freezing Tolerance of Winter Canola Cultivars is Best Revealed by a Prolonged Freeze Test. DOI:10.2135/cropsci2011.02.0098. Crop Sci. 51: 1988 — 1996.
Waalen W., Øvergaard S. I., Åssveen M., Eltun R., Gusta L. V. 2013. Winter survival of winter rapeseed and winter turnip rapeseed in field trials, as explained by PPLS regression. DOI:http://dx.doi.org/10.1016/j.eja.2013.06.004. Eur. J. Agron. 51: 81 — 90. Google Scholar
Pobierz


Opublikowane
11/30/2019

Cited By / Share

Rapacz, M. ., Jurczyk, B. . i Sasal, M. . (2019) „Określenie czynników decydujących o zimowaniu pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego w warunkach polskich”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (286), s. 27–30. doi: 10.37317/biul-2019-0005.

Autorzy

Prof. dr hab. Marcin Rapacz  
rrrapacz@cyf-kr.edu.pl
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Poland

Autorzy

Barbara Jurczyk 

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Poland

Autorzy

Monika Sasal 

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Poland

Statystyki

Abstract views: 806
PDF downloads: 236


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora