Reakcja owsa nagoziarnistego i oplewionego na działanie regulatorów wzrostu w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem

Robert Maciorowski

wksir@zut.edu.pl
Zakład Doświadczalnictwa, Katedra Uprawy Roli, Roślin i Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza w Szczecinie (Poland)

Krystyna Werwińska


Hodowla Roślin „Strzelce” Sp. z o.o. (Poland)

Zygmunt Nita


Hodowla Roślin „Strzelce” Sp. z o.o. (Poland)

Sławomir Stankowski


Zakład Doświadczalnictwa, Katedra Uprawy Roli, Roślin i Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza w Szczecinie (Poland)

Abstrakt

Doświadczenia poletkowe przeprowadzono w latach 2002–2004 z następującymi czynnikami: regulatory wzrostu (Cycocel 750 SL — chlorek chloromekwatu, Moddus 250 EC — trineksapak etylu i kontrola); nawożenie azotowe (60, 90(60+30), 120(60+30+30) kg N/ha);odmiany owsa (Akt (forma nagoziarnista) i Sławko (forma oplewiona)). Przy braku wylegania, retradanty Moddus i Cycocel w niewielkim stopniu wpływały na plonowanie odmiany nagoziarnistej Akt i oplewionej Sławko. Efekt działania retardantów był uzależniony od przebiegu pogody w okresie wegetacji, głównie warunków wilgotnościowych gleby. Owies reagował zwyżką plonu ziarna na zwiększone nawożenie z 60 do 120 kg N/ha, jedynie w latach o wysokiej ilości opadów. Niski potencjał plonowania odmian nagoziarnistych w stosunku do oplewionych jest nadal głównym czynnikiem, który ogranicza ich szersze wprowadzenie do produkcji. Głównymi komponentami plonu odpowiedzialnymi za obniżony potencjał plonowania form nagoziarnistych owsa jest słaba polowa zdolność wschodów oraz niewystarczające wypełnienie ziarna.


Słowa kluczowe:

komponenty plonu, nawożenie azotem, owies nagi, plon ziarna, regulatory wzrostu

Anonim. 1999. Oats in new era. Semundo Ltd, Cambridge.
Google Scholar

Barr A. R., Pelham S. D., Zwer P. K. 1996. Hulless oat — building a commercial future. Proceedings of the V International Oat Conference & VII International Barley Genetics. University of Saskatchewan, Saskatoon, USA. Eds. Slinkard A., Scoles G., Rossnagel B., University Extension Press, University of Saskatchewan, Saskatoon, Saskatchewan: 97 — 105.
Google Scholar

Budzyński W. 1999. Reakcja owsa na czynniki agrotechniczne przegląd wyników badań krajowych. Żywność Supl. 1 (18): 11 — 25.
Google Scholar

Budzyński W., Wróbel E., Dubis B. 1999. Reakcja owsa nagiego na czynniki agrotechniczne. Żywność Supl. 1 (18): 97 — 103.
Google Scholar

Cyfert R. 2005. Owies. Lista opisowa odmian. COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Gendy A., Höfner W. 1989. Stalk shortening of oat (Avena sativa L.) by combined application of CCC, DCiB and ethephon. Vereinigung für Angewandte Botanik 63: 103 — 110.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z., Pawłowska J. 1997. Reakcja nowych odmian owsa na nawożenie azotem. Pam. Puł. 109: 7 — 18.
Google Scholar

Leitch M. H., Hayes J. D. 1990. Effects of single and repeated applications of chloromequat on early crop development, lodging resistance and yield of winter oats. J. Agric. Sci. Camb. 115: 11 — 14. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859600073858
Google Scholar

Leszczyńska D. 2002. Uprawa owsa nieoplewionego — stan obecny i przyszłość. Pam. Puł. Materiały Konf. 130: 461 — 469.
Google Scholar

Nita Z. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki hodowli owsa w Polsce. Żywność Supl. 1 (18): 186 — 192.
Google Scholar

Pawłowska J., Kozłowska-Ptaszyńska Z., Zych J. 1999. Charakterystyka i technologia uprawy odmian owsa. IUNG, IHAR, COBORU. Puławy, Radzików, Słupia Wielka.
Google Scholar

Peltonen J., Peltonen-Sainio P. 1997. Breaking uniculm growth habit of spring cereals at high latitudes by crop management. II. Tillering, grain yield and yield components. J. Agron. Crop Sci. 178: 87 — 95. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-037X.1997.tb00355.x
Google Scholar

Petonen-Sainio P. 1994. Yield component differences between naked and conventional oat. Agron. J. 86: 510 — 513. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1994.00021962008600030010x
Google Scholar

Peltonen-Sainio P. 1997. Growth yield and plant stand structure of naked and hulled oat under different nitrogen fertilizer and seeding rates. Agron. J. 89: 140 — 147. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1997.00021962008900010021x
Google Scholar

Peltonen-Sainio P., Forsman K., Poutala T. 1997. Crop management effects on pre- and post-anthesis changes in leaf area index and leaf area duration and their contribution to grain yield and yield components in spring cereals. J. Agron. Crop Sci. 179: 47 — 61. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-037X.1997.tb01146.x
Google Scholar

Peltonen-Sainio P., Rajala A. 2001. Chloromequat chloride and ethephon affect growth and yield formation of conventional, naked and dwarf oat. Agric. Food Sci. Finl. 10: 165 — 174. DOI: https://doi.org/10.23986/afsci.5691
Google Scholar

Peltonen-Sainio P., Rajala A., Simmons S., Caspers R., Stuthman D. 2003. Plant growth regulator and day length effects on pre-anthesis main shoot and tiller growth in conventional and dwarf oat. Crop Sci. 43: 227 — 233. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci2003.2270
Google Scholar

Piech M., Nita Z., Maciorowski R. 2001. Reakcja owsa nieoplewionego i oplewionego na nawożenie azotem. Biul. IHAR 217: 111 — 119.
Google Scholar

Pisulewska E., Poradowski R., Witkowicz R. 2004. Uprawa owsa oplewionego i nagoziarnistego w warunkach górskich. AR, Kraków (b.w.).
Google Scholar

Rajala A. 2004. Plant growth regulators to manipulate oat stands. Agric. Food Sci. 13: 186 — 197. DOI: https://doi.org/10.2137/1239099041838058
Google Scholar

Rajala A., Peltonen-Sainio P. 2001. Plant growth regulator effects on spring cereal root and shoot growth. Agron. J. 93: 936 — 943. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2001.934936x
Google Scholar

Rajala A., Peltonen-Sainio P. 2002. Timing applications of growth regulators to alter spring cereal development at high latitudes. Agric. Food Sci. Finl. 11: 233 — 244. DOI: https://doi.org/10.23986/afsci.5721
Google Scholar

Steen E., Wünsche U. 1990. Root growth dynamics of barley and wheat in field trials after CCC application. Swed. J. Agric. Res. 20: 57 — 62.
Google Scholar

Sułek A. 2003. Wpływ dawek azotu na plon ziarna i jego komponenty u nowych odmian owsa. Biul. IHAR 229: 125 — 130.
Google Scholar

Valentine J., Hale O. D. 1990. Investigation into reduced germination of seed of naked oats. Plant Varieties Seeds 3: 21 — 30.
Google Scholar

Walens M. 2003. Wpływ nawożenia azotowego i gęstości siewu na wysokość i jakość plonu ziarna odmian owsa oplewionego i nagoziarnistego. Biul. IHAR 229: 115 — 124.
Google Scholar

Wróbel E., Krajewski T., Krajewski W. 2003. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i strukturę plonu owsa oplewionego i nagoziarnistego. Biul. IHAR 229: 95 — 102.
Google Scholar

Yang W., Naylor R. E. L. 1988. Effect of tetcyclacis and chloromequat applied to seed on seedling growth of triticale cv. Lasko. Plant Growth Reg. 7: 289 — 301. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00037637
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2006

Cited By / Share

Maciorowski, R. (2006) „Reakcja owsa nagoziarnistego i oplewionego na działanie regulatorów wzrostu w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (239), s. 137–146. doi: 10.37317/biul-2006-0083.

Autorzy

Robert Maciorowski 
wksir@zut.edu.pl
Zakład Doświadczalnictwa, Katedra Uprawy Roli, Roślin i Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza w Szczecinie Poland

Autorzy

Krystyna Werwińska 

Hodowla Roślin „Strzelce” Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Zygmunt Nita 

Hodowla Roślin „Strzelce” Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Sławomir Stankowski 

Zakład Doświadczalnictwa, Katedra Uprawy Roli, Roślin i Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza w Szczecinie Poland

Statystyki

Abstract views: 22
PDF downloads: 5


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Robert Maciorowski, Krystyna Werwińska, Zygmunt Nita, Sławomir Stankowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>