Plonowanie form nagich i oplewionych jęczmienia jarego i owsa w mieszankach i siewie czystym na glebie kompleksu pszennego bardzo dobrego

Aleksander Szmigiel

kszur@urk.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Krakowie (Poland)

Andrzej Oleksy


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Krakowie (Poland)

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki trzyletniego ścisłego doświadczenia polowego założonego w latach 2000–2002 w Prusach koło Krakowa na terenie Stacji Doświadczalnej Katedry Szczegółowej Uprawy Roślin Akademii Rolniczej w Krakowie. Badaniami objęto formy nagie i oplewione owsa Akt i Chwat oraz jęczmienia Rastik i Rodos uprawiane w siewie czystym i 50% mieszanki każdej z odmian owsa i jęczmienia, u których oceniano wielkość plonowania, elementy struktury i zawartość białka w ziarnie. Badania wykazały, że oplewione formy owsa i jęczmienia jarego plonowały istotnie lepiej niż formy nieoplewione. Owies Chwat plonował o 58% wyżej niż forma nieoplewiona, a plon ziarna jęczmienia oplewionego Rodos był o 11% wyższy niż nieoplewionego Rastik. W zasiewach mieszanych najwyższym poziomem plonowania charakteryzowała się mieszanka oplewionej formy owsa i jęczmienia, której plon ziarna był istotnie mniejszy od owsa oplewionego Chwat. Spośród mieszanek najniżej plonowała mieszanka nagoziarnistych form owsa i jęczmienia, której poziom plonowania był istotnie większy w porównaniu do owsa Akt uprawianego w siewie czystym. Uprawa zbóż w mieszankach zwiększała poziom plonowania od 5,7% do 8,9% w porównaniu ze średnim plonem komponentów z siewu czystego. Nieoplewione odmiany owsa i jęczmienia jarego charakteryzowały się większą zawartością białka w ziarnie niż oplewione. Ziarno badanych odmian owsa i jęczmienia z zasiewów mieszanych charakteryzowało się zbliżoną zawartością białka w porównaniu do zawartości w ziarnie z siewu czystego.


Słowa kluczowe:

formy nagie, formy oplewione, jęczmień jary, mieszanki zbożowe, owies, plon ziarna, zawartość białka

Dubis B., Budzyński W. 2003. Reakcja owsa nagoziarnistego i oplewionego na termin i gęstość siewu. Biul. IHAR 229: 139 — 146.
Google Scholar

Dziamba Sz., Rachoń L. 1991. Produktywność nagoziarnistych i oplewionych odmian jęczmienia jarego uprawianych w siewie czystym i mieszankach. Fragm. Agron. 1: 94 — 100.
Google Scholar

Korona E., Szempliński W. 1996. Konkurencyjność rolnicza jarych zbóż pastewnych. Acta Acad. Agricult. Tech. Olsz., Agricult. 63: 177 — 183.
Google Scholar

Kuś J. 1999. Rola zasiewów mieszanych w różnych systemach gospodarowania. Materiały z konferencji „Przyrodnicze i produkcyjne aspekty uprawy roślin w mieszankach”. Poznań, 2–3.12.1999: 4 — 16.
Google Scholar

Leszczyńska D., Noworolnik K. 1999. Plon białka i energii netto ziarna mieszanki zbożowej (jęczmień, owies, pszenica) w zależności od kilku czynników agrotechnicznych. Materiały z konferencji „Przyrodnicze i produkcyjne aspekty uprawy roślin w mieszankach”. Poznań, 2–3.12.1999: 62 — 66.
Google Scholar

Michalski T., Osiecka B., Kowalik J. 2000. Wpływ ochrony roślin na plony i wartość paszową jęczmienia i owsa oraz ich mieszanek. Rocz. AR Poznań CCCXXV, Rol. 58: 75 — 82.
Google Scholar

Nita Z. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki hodowli owsa w Polsce. Żywność, nauka, technologia, jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 186 — 192.
Google Scholar

Petkov K., Piech M., Łukaszewski Z., Kowieska A. 1999. Porównanie składu chemicznego i wartości pokarmowej owsa nieoplewionego i oplewionego. Żywność, nauka, technologia, jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 253 — 259.
Google Scholar

Piech M., Nita Z., Maciorowski R. 1999 b. Porównanie plonowania dwóch odmian owsa nieoplewionego z oplewionym przy dwóch poziomach nawożenia azotem. Żywność, nauka, technologia, jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 137 — 141.
Google Scholar

Piech M., Nita Z., Stankowski S. 1999 a. Porównanie plonowania mieszanek jęczmienia z owsem nieoplewionym i oplewionym. Żywność, nauka, technologia, jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 131 — 136.
Google Scholar

Rudnicki F., Wasilewski P. 1999. Efekty uprawy mieszanek zbożowych z udziałem owsa nieoplewionego. Materiały z konferencji „Przyrodnicze i produkcyjne aspekty uprawy roślin w mieszankach”. Poznań, 2-3.12.1999: 102 — 103.
Google Scholar

Szempliński W. 2003. Plonowanie nagich i oplewionych form owsa i jęczmienia jarego w siewie czystym i mieszanym. Biul. IHAR 229, 147 — 156.
Google Scholar

Wróbel E., Budzyński W., Dubis B. 1999. Rolnicza, energetyczna i ekonomiczna efektywność uprawy owsa i jęczmienia jarego na glebie lekkiej. Żywność, nauka, technologia, jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 166 — 172.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2005

Cited By / Share

Szmigiel, A. i Oleksy, A. (2005) „Plonowanie form nagich i oplewionych jęczmienia jarego i owsa w mieszankach i siewie czystym na glebie kompleksu pszennego bardzo dobrego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (236), s. 173–181. doi: 10.37317/biul-2005-0049.

Autorzy

Aleksander Szmigiel 
kszur@urk.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Krakowie Poland

Autorzy

Andrzej Oleksy 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Krakowie Poland

Statystyki

Abstract views: 62
PDF downloads: 18


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Aleksander Szmigiel, Andrzej Oleksy

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora