Zmienność wybranych cech morfologicznych i mechanicznych źdźbła linii wsobnych żyta

Jacek Jagodziński

j.jagodzinski@ihar.edu.pl
Zakład Genetyki i Hodowli Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Abstrakt

Badaniami objęto 89 linii wsobnych żyta hodowli IHAR Radzików. Celem badań było określenie współczynnika oraz zakresu zmienności wybranych cech morfologicznych i mechanicznych źdźbła linii wsobnych żyta, a także określenie ich wzajemnej zależności. Cechy morfologiczne obejmowały długość źdźbła, masę źdźbła, średnicę źdźbła na poziomie 1. i 2- międzywęźla, a parametry mechaniczne współczynnik sprężystości (k) i średnią sztywność źdźbła na zginanie (EI). Wykazano, że linie różnią się istotnie pod względem wszystkich badanych cech, przy czym najwyższe wartości współczynnika zmienności stwierdzono dla współczynnika sprężystości (41,3%) oraz dla średniej sztywności źdźbła na zginanie (29,3%). Właściwości mechaniczne znacznie wyraźniej różnicowały badane linie wsobne niż ich cechy morfologiczne. Zaobserwowano bardzo wysokie korelacje między współczynnikiem sprężystości źdźbła a jego długością (-0,65) oraz sztywnością źdźbła na zginanie (0,42) Średnia sztywność źdźbła na zginanie zależała w dużym stopniu od jego masy jak i średnicy źdźbła na poziomie 1. i 2- międzywęźla.


Słowa kluczowe:

korelacje, linie wsobne żyta, Secale cereale L., współczynnik sprężystości (k), średnia sztywność źdźbła (EI), zmienność

Bhamonchant P., Patterson F. 1964. Association of morphological characters and lodging resistance in a cross involving Mildford types oats. Crop Sci. 4: 48 — 51. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1964.0011183X000400010016x
Google Scholar

Cacarelli A. R. 1977. Divergent selection for culm length in barley. I. Direct response to selection. Z. Pflanzenzücht. 79: 185 — 195.
Google Scholar

Doliński R., Tarkowski Cz., Bichta J. 1989. Badania nad dziedziczeniem wybranych cech fizycznych źdźbła pszenicy ozimej. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 382: 133 — 142.
Google Scholar

Esechie H. A., Maranville J., Ross W. M. 1977. Relationship of stalk morphology and chemical composition to lodging resistance in sorghum. Crop Sci. 17: 609 — 912. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1977.0011183X001700040032x
Google Scholar

Grochowski L. 1976. Hodowla krótkosłomych i karłowych form żyta w ZDHAR Smolice. Praca Gr. Probl. Hodowla Żyta. IHAR, Radzików Nr 75: 21 — 41.
Google Scholar

Jeżowski S. 1981. Variation, correlation and heritability of characters determining lodging of spring barley (Horedeum vulgare L.). II Analysis of relationship between lodging grade and some morphological characters of spring barley varieties. Genet. Pol. 22: 45 — 60.
Google Scholar

Jeżowski S., Adamski T., Surma M. 1987. Diallel analysis of characters determining lodging resistance of barley (Hordeum vulgare L.). I. An estimate of parental forms and F1 hybrids regarding morphological and physical characters of the stem. Genet. Polon. 28: 333 — 340.
Google Scholar

Jeżowski S. 1996. Analiza genetyczna cech determinujących odporność na wyleganie jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.).
Google Scholar

Luthra O. P., Pardda R. S., Srivastova R. B. 1980. Combining ability of characters related to lodging in wheat. Ind. J. Agic. Sci. 51: 367 — 377.
Google Scholar

Makela P., Vaarala L., Peltonen-Sainio P. 1996. Agronomic comparison of Minnesota-adapted dwarf oat with semi-dwarf, intermediate, and tall oat lines adapted to northern growing conditions. Can. J. Plant Sci. 76: 727 — 734. DOI: https://doi.org/10.4141/cjps96-125
Google Scholar

Neenan M., Spencer-Smith J. L. 1975. An analysis of the problem of lodging with particular reference to wheat and barley. J. Agric. Sci., Camb. 85: 495 — 507. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859600062377
Google Scholar

Norden A., Frey K. I. 1959. Factors associated with lodging resistance in oats. Agron. J. 51: 335 — 338. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1959.00021962005100060009x
Google Scholar

Oda K., Suzuki M., Udagawa T. 1966. Varietal analysis of physical characters in wheat and barley plants relating to lodging and lodging index. Bull. Nat. Inst. Agricul. Sci., Tokio (D) 15: 55 — 91.
Google Scholar

Stanca A. M. Jenkins G., Hanson P. R. 1979. Varietal responses in spring barley to natural and artificial lodging to a growth regulator. J. Agric. Sci. Camb. 93: 449 — 456. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859600038144
Google Scholar

Tottman D.R. 1987. The decimal code for the growth stages of cereals. Ann. Appl. Biol. 110: 441 — 451. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1744-7348.1987.tb03275.x
Google Scholar

Żebrowski J. 1991. Wstępne obserwacje nad wczesnym wyleganiem roślin pszenżyta. W: Hodowla zboża. Cz. II. IHAR, Radzików: 151 — 153.
Google Scholar

Żebrowski J. 2002. Biomechaniczne i fotomorfogenetyczne uwarunkowania odporności pszenżyta ozimego (X Tricosecale Wittmack) na wyleganie. Monografie i rozprawy naukowe. IHAR, Radzików, nr 19/2002.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2005

Cited By / Share

Jagodziński, J. (2005) „Zmienność wybranych cech morfologicznych i mechanicznych źdźbła linii wsobnych żyta”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (235), s. 243–249. doi: 10.37317/biul-2005-0081.

Autorzy

Jacek Jagodziński 
j.jagodzinski@ihar.edu.pl
Zakład Genetyki i Hodowli Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 10
PDF downloads: 4


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Jacek Jagodziński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora