Burak cukrowy — historia, aktualne problemy, przyszłość

Jan Malec

ibprs@ibprs.pl
Instytut Przemysłu Cukrowniczego, Warszawa (Poland)

Abstrakt

Historię buraka w Polsce można przedstawić następująco: rasa liściasta (Beta cicla) przywędrowała do Polski wcześniej niż do Europy zachodniej, prawdopodobnie jeszcze w epoce przed piastowskiej i dotarła do nas z Bizancjum. Rasa korzeniowa buraka ogrodowego (Beta vulgaris) dotarła do Polski prawdopodobnie w XVI wieku. Burak cukrowy śląski rozpowszechnił się u nas w latach dwudziestych XIX wieku. Burak cukrowy spowodował olbrzymi przewrót w rolnictwie. Dzięki uprawie buraków rolnictwo zaczęło osiągać duże zyski. Pierwszą cukrownię w Królestwie Polskim uruchomiono w 1826 roku w Częstocicach. Bujny rozwój hodowli buraków i postępy w agrotechnice doprowadziły, że pod koniec XIX wieku cukrowość buraków wynosiła ponad 17%. Najintensywniejszy postęp w produkcji buraków odnotowuje się w ostatnim 15-leciu. Produkcja buraków na potrzeby przemysłu cukrowniczego w najbliższych latach będzie malała z powodu nadprodukcji cukru i olbrzymiej konkurencji cukru trzcinowego.


Słowa kluczowe:

burak cukrowy, cukier trzcinowy, historia, hodowla, produkcja, przemysł, rolnictwo

Jahre Ruebenzucker 1747–1997. 1997. Verlag Bartens, Berlin.
Google Scholar

Ecyklopedia rolnicza. 1890. Wydana staraniem i nakładem Muzeum Przemysłu i Rolnictwa w Warszawie.
Google Scholar

Karpiński W. J. 1912. Uprawa buraków cukrowych. Warszawa, Wyd. Gebethner i Wolf.
Google Scholar

Oczapowski M. 1846. Gospodarstwo wiejskie. Wyd. S. H. Merzbach, Warszawa.
Google Scholar

Oczapowski M. 1848. Uprawa roślin fabrycznych. Wyd. S. H. Merzbach, Warszawa.
Google Scholar

Schuch A. 1837. Hodowanie buraków w otwartem polu. Druk. J. Węcki, Warszawa.
Google Scholar

Smoleński K. 1934. Prace Centralnego Laboratorium Cukrowniczego w latach 1932–1933 r. Wyd. Instytutu Przemysłu Cukrowniczego w Polsce, Warszawa.
Google Scholar

Smoleński Z. 2004. Światowy rynek cukru na przełomie XX i XXI wieku. XII — Wiosenne Spotkanie Cukrowników 10–12 marca 2004, Pułtusk.
Google Scholar

Strzelecki A. 1896. Gospodarstwo pastewne. Druk. K. Kowalewski, Warszawa.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2004

Cited By / Share

Malec, J. (2004) „Burak cukrowy — historia, aktualne problemy, przyszłość”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (234), s. 5–13. doi: 10.37317/biul-2004-0001.

Autorzy

Jan Malec 
ibprs@ibprs.pl
Instytut Przemysłu Cukrowniczego, Warszawa Poland

Statystyki

Abstract views: 11
PDF downloads: 9


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Jan Malec

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.