Oddziaływanie nawożenia mineralnego na plonowanie i zawartość cukru w korzeniach oraz zawartość chlorofilu w liściach buraka cukrowego
Zdzisław Ciećko
kacherol@uwm.edu.plKatedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)
Konrad Grzegorzewski
Gospodarstwo Rolne Agrofarm w Jurkowicach k. Malborka (Poland)
Andrzej Żołnowski
Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)
Tomasz Najmowicz
Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)
Abstrakt
Przedmiotem badań było określenie wpływu nawożenia mineralnego NPK, Mg i mikroelementami na plonowanie i zawartość sacharozy w korzeniach buraka cukrowego odmiany Khazar. Jednocześnie określono zawartość chlorofilu w liściach buraka. W doświadczeniu uwzględniono trzy poziomy nawożenia NPK. Dodatkowo na tle najwyższej dawki NPK zastosowano magnez oraz mikroelementy (B, Cu, Zn, Mn). Testowana odmiana dodatnio reagowała na zastosowane nawożenie istotnym wzrostem koncentracji chlorofilu B oraz sumy chlorofilu A+B w liściach. W odniesieniu do plonu pozytywną reakcję stwierdzono pod wpływem zastosowanych nawozów NPK. Wnoszone na tle wysokiego nawożenia NPK mikroelementy nie miały większego wpływu na plon korzeni, jak i na zawartość sacharozy.
Słowa kluczowe:
burak cukrowy, chlorofil, mikroelementy, Mg, NPK, plon, sacharozaBibliografia
Adamiak J., Adamiak E. 1996. Wpływ różnych form nawożenia organicznego na wysokość i jakość plonu buraka cukrowego. Zesz. Nauk. AR Szczecin. Rol. 62: 3 — 8.
Google Scholar
Chwil S., Szewczuk C. 2003. Wpływ dolistnego dokarmiania buraka cukrowego na jego plon i niektóre cechy jakościowe. Acta Agrophysica 85: 117 — 124.
Google Scholar
Ciećko Z., Wyszkowski M., Żołnowski A., Zabielska J. 2000. Wpływ nawożenia NPK, Mg i K na zawartość chlorofilu w liściach ziemniaka. Biul. IHAR 213: 131 — 136.
Google Scholar
Czuba R. 1993. Regeneracyjne nawożenie gleby silnie wyczerpanej ze składników pokarmowych. Roczn. Gleb., XLIV, 1: 57 — 64.
Google Scholar
Henriques F. S. 2003. Gas exchange, chlorophyll a fluorescence kinetics and lipid peroxidation of pecan leaves with varying manganese concentrations. Plant Science 165: 239 — 244.
DOI: https://doi.org/10.1016/S0168-9452(03)00163-8
Google Scholar
Kabata-Pendias A., Pendias H. 1993. Biogeochemia pierwiastków śladowych. PWN Warszawa pp. 364.
Google Scholar
Karczmarczyk S., Koszański Z., Podsiadło C. 1993. Przebieg niektórych procesów fizjologicznych oraz plonowanie pszenicy ozimej i pszenżyta pod wpływem deszczowania i nawożenia azotem. Cz. 1. Zawartość chlorofilu i karotenoidów w niektórych organach pszenicy ozimej i pszenżyta. Acta Agrobot. 46: 15 — 30.
Google Scholar
Kaspenbaur M. J., Hiatt A. J. 1966. Photoreversible control of leaf shape and chlorophyll content in Nicotiana Tabaccum. Tob. Sci. 10: 29 — 32.
Google Scholar
Ma B. L., Dwyer L. M. 1999. Within plot variability in available soil mineral nitrogen in relation to leave greenness and yield. Communications in Soil Sciences and Plant Analysis. 30, 13–14: 1919 — 1928.
DOI: https://doi.org/10.1080/00103629909370342
Google Scholar
Mazur T., Rogalski L. 1977. Wpływ nawożenia mineralnego na cechy morfologiczne łodyg i zawartość barwników w liściach ziemniaków. Acta Agrobot. XXX, 1: 71 — 83.
Google Scholar
Ostrowska D., Kucińska K. 1998. Wpływ wzrastającego nawożenia azotem oraz różnych form nawozów organicznych na plon i jakość buraka cukrowego. Roczniki AR Poznań. 52, 1: 274 — 278.
Google Scholar
Panak H., Wojnowska T. 1977. Wpływ intensywnego nawożenia mineralnego pastwiska na zawartość barwników oraz magnezu i wapnia w kupkówce pospolitej. Zesz. Nauk. ART Olszt., Rol. 22: 41 — 51.
Google Scholar
Potyra K. 1972. Próby oceny wpływu nawożenia na zawartość karotenu i chlorofilu w trawach. Rocz. Nauk Rol. B, 94: 123.
Google Scholar
Prośba-Białczyk U., Spiak Z., Mydlarski M. 2000. Wpływ nawożenia na zawartość mikroelementów w buraku cukrowym. Części I–III, Zesz. Nauk. Post. Nauk Rol. 471: 441 — 461.
Google Scholar
Rozbicki J., Kalinowska-Zdun M. 1993. Badania nad wpływem struktury morfologicznej łanu na plon i wartość technologiczną buraka cukrowego na tle sposobu siewu i nawożenia azotem. Rocz. Nauk Rol. Ser. A, t. 110 z. 1–2: 69 — 76.
Google Scholar
Seidler M., Mamzer M. 1994. Wpływ zróżnicowanego nawożenia magnezem na zawartość chlorofilu w liściach, natężenie fotosyntezy oraz wielkość i strukturę plonu kukurydzy. Biul. Magnez. 5: 32 — 35.
Google Scholar
Weiland T., Noble R., Crang R. 1975. Photosynthetic and chloroplast ultrastructural consequences of manganese deficiency in soybean. Am. J. Bot. 62: 501 — 508.
DOI: https://doi.org/10.1002/j.1537-2197.1975.tb14076.x
Google Scholar
Autorzy
Zdzisław Ciećkokacherol@uwm.edu.pl
Katedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland
Autorzy
Konrad GrzegorzewskiGospodarstwo Rolne Agrofarm w Jurkowicach k. Malborka Poland
Autorzy
Andrzej ŻołnowskiKatedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland
Autorzy
Tomasz NajmowiczKatedra Chemii Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland
Statystyki
Abstract views: 10PDF downloads: 8
Licencja
Prawa autorskie (c) 2004 Zdzisław Ciećko, Konrad Grzegorzewski, Andrzej Żołnowski, Tomasz Najmowicz

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.