Rozwój bakteriozy pierścieniowej ziemniaka w rozmnożeniach wegetatywnych roślin

Teresa Pastuszewska

t.pastuszewska@ihar.edu.pl
Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Bydgoszczy (Poland)

Iwona Junosza-Kisielewska


Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Bydgoszczy (Poland)

Weronika Grzech


Katedra Fitopatologii, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Sebastian Brzozowski


Katedra Fitopatologii, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Abstrakt

W doświadczeniu polowym, w Pracowni Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, w latach 2001–2003 śledzono rozwój objawów bakteriozy pierścieniowej ziemniaka w bulwach potomnych 8 prób (w próbie od 90–180 bulw) różnych odmian ziemniaka, w których stwierdzono metodą immunofluorescencyjną porażenie latentne. W pierwszym roku doświadczenia pierwsze symptomy choroby na liściach zaobserwowano w 8 tygodniu od wysadzenia u ok. 6% roślin ziemniaka (nr 27, 40, 170 i 187), pod koniec lipca liczba ich wzrosła do 80%. W następnych latach typowych objawów dla tej choroby na roślinach nie obserwowano. Każdego roku dwukrotnie oceniano bulwy potomne w poszukiwaniu widocznych objawów, zewnętrznych i wewnętrznych, na ich przekroju. Obserwacje te wykonywano zaraz po zbiorze oraz po przechowaniu na wiosnę. Bulwy wykazywały objawy od 0% (nr 63) do 21,6% (nr 170) — od ich braku, poprzez szkliste do kremowożółtych stref w wiązce przewodzącej w okolicy przystolonowej, potem żółtych do jasnobrązowych, aż do całkowitego zniszczenia wiązek naczyniowych i wycieku, przy ucisku bulw, śluzu bakteryjnego wraz ze zmacerowanymi tkankami bulwy.


Słowa kluczowe:

bakterioza pierścieniowa ziemniaka, bulwy, porażenie latentne, metoda immuno-fluorescencyjna, objawy, rośliny

Akeley R. V., Stevenson F. J., Blood P. T., Schultz E. S., Bonde R., Nielsen K. F. 1955. Merrimack. A new variety of potato resistant to late blight and ring rot and adapted to New Hampshire. Am. Potato J. 32: 93. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02851157
Google Scholar

Anonim. 1990. Quarantine procedure. Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus. Inspection and test methods. Bulletin OEPP/EPPO Bulletin 20: 235 — 254. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2338.1990.tb01204.x
Google Scholar

Bonde R., Stevenson F. J., Clark C. F., Akeley R. V. 1942. Resistance of certain potato varieties and seedling progenies to ring rot. Phytopathology 32: 813 — 819.
Google Scholar

Bishop A. L., S. A. Slack, 1987. Effect of cultivar, inoculum dose and strain of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus on symptom development in potatoes. Phytopathology 77: 1085 — 1089. DOI: https://doi.org/10.1094/Phyto-77-1085
Google Scholar

Bonde R., Stevenson F. J., Akeley R. V. 1947. Breeding potatoes for resistance to ring rot. Phytopathology 37: 539 — 555.
Google Scholar

Calzolari A., Bazzi C., Mazucchi U. 1982. Cross reactions between Corynebacterium sepedonicum and Arthobacter polychromogenes in immunofluorescence staining. Potato Research 25: 239 — 246. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02357308
Google Scholar

Crowley C. F., De Boer S. H., 1982. Non-pathogenic bacteria associated with potato stems cross-react with Corynebacterium sepedonicum antisera in immunofluorescence. Am. Potato J. 59: 1 — 8. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02854878
Google Scholar

De Boer S. H., Wieczorek A. 1984. Production of monoclonal antibodies of Corynebacterium sepedonicum. Phytopathology 74: 1431 — 1433. DOI: https://doi.org/10.1094/Phyto-74-1431
Google Scholar

De Boer S. H., McNaughton M. E. 1986. Evaluation of immunofluorescence with monoclonal antibodies for detecting latent bacterial ring rot infections. Am. Potato J. 63: 533 — 542. DOI: https://doi.org/10.1007/BF03044053
Google Scholar

De Boer S. H., Mc Cann M. 1990. Detection of Corynebacterium sepedonicum in potato cultivars with different propensities to express ring rot symptoms. Am. Potato J. 67: 85 — 694. DOI: https://doi.org/10.1007/BF03044015
Google Scholar

De Boer S. H., Janse J. D., Stead D. E., Van Vaerenbergh J., Mc Kenzie A. R, 1992a. Detection of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus in potato stems and tubers grown from seed pieces with various levels of inoculum. Potato Research 35: 202 — 216. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02357617
Google Scholar

De Boer S. H., Van Vaerenbergh J., Stead D. E., Janse J. D., Mc Kenzie A. R. 1992b.A comparative study in five laboratories on detection of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus in potato stems and tubers. Potato Research 35: 217 — 226. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02357618
Google Scholar

Dykstra T. P. 1941. Results of experiments in control of bacterial ring rot of potatoes in 1940. Am. Potato J. 18: 27 — 55. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02893261
Google Scholar

Dykstra T. P. 1942. Compilation of results in control of bacterial ring rot in 1941. Am. Potato J. 19: 175 — 196. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02850505
Google Scholar

Dyrektywa EEC Nr 93/85. Officinal Journal L 259.18.10.1993. DOI: https://doi.org/10.1017/S0307883300017247
Google Scholar

EPPO/CABI. 1997. Quarantine Pests for Europe. Second edition: 986 — 990.
Google Scholar

Firrao G. R., R. Lozzi. 1994. Identification of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus using polymerase chain reaction. Can. J. Microbiol. 40: 148 — 151. DOI: https://doi.org/10.1139/m94-024
Google Scholar

Gamard P., De Boer S.H. 1995. Evaluation of antagonistic bacteria for suppression of bacterial ring rot of potato. Eur. J. Plant Pathology. 101: 519 — 525. DOI: https://doi.org/10.1007/BF01874476
Google Scholar

Kawchuk L. M., Lynch D. R., Kozub G. C., Nelson G. A., F. Kulcsar, Fujimoto D. K. 1998. Multi-year evaluation of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus disease symptoms in cultivated potato genotypes. Am. J. of Potato Research 75: 235 — 243. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02853602
Google Scholar

Kriel C. J., Jansky S. H., Gudmestad N. C., Ronis D. H. 1995. Immunity to Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus: Screening of exotic Solanum species. Euphytica 82: 125 — 132. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00027058
Google Scholar

Lansade M. 1950. Recherches sur le fletrissment bacterien de la pomme de terre en France Corynebacterium sepedonicum (S. et K.) Skapt. et Burkh. Ann. Epiphyt. 2: 69 — 156.
Google Scholar

Manzer F. E., Gudmestad N. C., Nelson G. A. 1987. Factors affecting infection, disease development and symptom expression of bacterial ring rot. Am. Potato J. 64: 641 — 676. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02853913
Google Scholar

Nelson G. A., Lynch D. R., Kozub G. C. 1992. Ring rot symptom development on potato cultivars and lines in southern Alberta. Potato Res. 35: 133 — 142. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02357606
Google Scholar

Nelson G.A., Semeniuk G. 1964. An antagonistic variant of Corynebacterium insidiosum and some properties of the inhibitor. Phytopathology 54: 330 — 335.
Google Scholar

Pastrik K.H., Rainey F.A. 1999. Identification and differentiation of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus by polymerase chain reaction — based techniques. J. Phytopathology 147: 687 — 693. DOI: https://doi.org/10.1046/j.1439-0434.1999.00442.x
Google Scholar

Pastuszewska T. 1999. Badania nad sposobami wykrywania i eliminacji Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus w roślinach ziemniaka. Praca doktorska wykonana w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Bydgoszczy.
Google Scholar

Riedl W. A., Stevenson F. J., Bonde R. 1946. The Teton potato, a new variety resistant to ring rot. Am. Potato J. 23: 379 — 309. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02884582
Google Scholar

Schneider B. J., Zhao J. L. Orser C. D. 1993. Detection of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus by DNA amplification. FEMS Microbiol. Lett. 109: 207 — 212. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1574-6968.1993.tb06169.x
Google Scholar

Secor G. A., De Buhr L., Gudmestad N. C. 1987. Chemical sanitation for bacterial ring rot control. Am. Potato J. 64: 699 — 698.
Google Scholar

Slack S. A. 1987. Biology and ecology of Corynebacterium sepedonicum. Am. Potato J. 64: 665 — 669. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02853912
Google Scholar

Westra A. A. G., Slack S. A., Drennan J.L. 1994. Com
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2004

Cited By / Share

Pastuszewska, T. (2004) „Rozwój bakteriozy pierścieniowej ziemniaka w rozmnożeniach wegetatywnych roślin”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (233), s. 277–287. doi: 10.37317/biul-2004-0056.

Autorzy

Teresa Pastuszewska 
t.pastuszewska@ihar.edu.pl
Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Iwona Junosza-Kisielewska 

Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Weronika Grzech 

Katedra Fitopatologii, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Autorzy

Sebastian Brzozowski 

Katedra Fitopatologii, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Statystyki

Abstract views: 21
PDF downloads: 10


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Teresa Pastuszewska, Iwona Junosza-Kisielewska, Weronika Grzech, Sebastian Brzozowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora