Woda jako potencjalne źródło rozprzestrzeniania się bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus

Teresa Pastuszewska

t.pastuszewska@ihar.edu.pl
Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Zakład Technologii Produkcji Roślin Okopowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Bydgoszczy (Poland)

Grzegorz Gryń


Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Zakład Technologii Produkcji Roślin Okopowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Bydgoszczy (Poland)

Abstrakt

Badano czas przeżycia Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Cms) w środowisku sterylnej wody pochodzącej z jeziora, stawu i rzeki oraz wody destylowanej jako kontroli, przechowywanych w różnych temperaturach. Wykonano izolację bakterii z zawiesin wodnych oraz test biologiczny na roślinach bakłażana (Solanum melongena). Wyniki badań wykazały, że Cms może przeżyć przez długi okres czasu w 4°C w środowisku sterylnej wody z jeziora, stawu i rzeki oraz wody destylowanej, zachowując zdolność do wywołania objawów chorobowych u roślin bakłażana. Podwyższenie temperatury do 21°C spowodowało zarówno spadek liczebności bakterii w zawiesinach wodnych jak i obniżenie infekcyjności w stosunku do roślin bakłażana.


Słowa kluczowe:

Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, bakłażan, infekcyjność, przeżywalność w wodzie

Bonde R. 1942. Ring rot in volunteer plants. Am. Potato J. 19: 131 — 133.
Google Scholar

Boer De S. H., McNaughton M. E.1986. Evaluation of immunofluorescence with monoclonal antibodies for detecting latent bacterial ring rot infections. Am. Potato J. 63: 533 — 543.
Google Scholar

Boer De S. H., Vaerenbergh Van J., Stead D. E., Janse J. D., McKenzie A. R. 1992. A comparative study in five laboratories on detection of Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus in potato stems and tubers. Potato Research 35: 217 — 226.
Google Scholar

Dykstra T. P. 1941. Results of experiments in control of bacterial ring rot of potatoes in 1940. Am. Potato J. 18: 27 — 55.
Google Scholar

Dykstra T. P. 1942. Compilation of results in control of bacterial ring rot in 1941. Am. Potato J. 19: 175 — 196.
Google Scholar

Elphinstone J. G. 2004. Bacterial ring rot of potato — the facts (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. British Potato Council Report: 24 — 27.
Google Scholar

EPPO/CABI. 1997. Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. In: Quarantine pests for Europe. Second Edition. (Ed. By Smith I. M., McNamara D. G., Scott P. R., Holderness M.). CAB International, Wallingford, UK: 986 — 990.
Google Scholar

Knorr L. C. 1948. Suspect range of the potato ring rot bacterium. Am. Potato J. 25: 361 — 371.
Google Scholar

Manzer F. E., Gudmestad N. A., Nelson G. A. 1987. Factors affecting infection, disease development and symptom expression of bacterial ring rot. Am. Potato J. 64: 641 — 676.
Google Scholar

Nelson G. A. 1979. Persistence of Corynebacterium sepedonicum in soil and in buried potato stems. Am. Potato J. 56: 71 — 77.
Google Scholar

Nelson G. A. 1980. Long-term survival of Corynebacterium sepedonicum on contaminated surfaces and in infected potato stems. Am. Potato J. 75: 595 — 600.
Google Scholar

Nelson G. A. 1985. Survival of Corynebacterium sepedonicum in potato stems and on surfaces held at freezing and above freezing temperatures. Am. Potato J. 62: 23 — 28.
Google Scholar

Pastuszewska T., Junosza Kisielewska I., Grzech W., Brzozowski S. 2004. Rozwój bakteriozy pierścieniowej ziemniaka w rozmnożeniach wegetatywnych roślin. Biul. IHAR 233: 277 — 287.
Google Scholar

Pastuszewska T. 2008. Tempo rozwoju bakteriozy pierścieniowej ziemniaka z formy bezobjawowej w objawową w potomstwie bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 531: 161 — 168.
Google Scholar

Slack S. A. 1987. Biology and ecology of Corynebacterium sepedonicum. Am. Potato J. 64: 665 — 669.
Google Scholar

Sletten A. 1985. The effect of Corynebacterium sepedonicum on symptoms and field of four potato cultivars. Potato Research 28: 27 — 33.
Google Scholar

Wolf Van der J. M., Beckhoven Van J. R. C. M. 2004. Factors affecting survival of Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus in water. J. Phytopathology 152: 161 — 168.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2009

Cited By / Share

Pastuszewska, T. i Gryń, G. (2009) „Woda jako potencjalne źródło rozprzestrzeniania się bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (252), s. 285–292. doi: 10.37317/biul-2009-0076.

Autorzy

Teresa Pastuszewska 
t.pastuszewska@ihar.edu.pl
Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Zakład Technologii Produkcji Roślin Okopowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Grzegorz Gryń 

Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Zakład Technologii Produkcji Roślin Okopowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Bydgoszczy Poland

Statystyki

Abstract views: 76
PDF downloads: 35


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Teresa Pastuszewska, Grzegorz Gryń

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora