Efekty hodowli pszenicy ozimej

Część II. Odmiana jako czynnik plonotwórczy w doświadczeniach i w produkcji

Tadeusz Oleksiak

t.oleksiak@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Abstrakt

Określono teoretyczne i praktyczne efekty hodowli pszenicy ozimej. Wykorzystano wyniki doświadczeń odmianowych Stacji Doświadczalnych Oceny Odmian (SDOO) i wyniki badań ankietowych gospodarstw rolnych z lat 1986–2001. Zastosowano metodę opartą na ocenie zależności między wiekiem a plonem odmian, bez odnoszenia się do odmiany wzorcowej. Analizowano związek między uzyskiwanymi plonami a rokiem wprowadzenia odmiany do produkcji. Istnieje istotna zależność liniowa plonu pszenicy od wieku uprawianych odmian (czasu jaki upłynął od ich wprowadzenia do uprawy). Wartość średniego efektu hodowlanego 0,69%, czyli 47 kg·ha-1 rocznie, jest zbliżona do wartości uzyskanych przy zastosowaniu metody oceny opartej na wskaźnikach wartości plonotwórczej odmian (41 kg·ha-1), prezentowanej w I części pracy. Czynnik odmianowy w bezpośredni sposób determinował 42% uzyskanego wzrostu plonów, a jego udział zwiększał się. Średni coroczny przyrost plonu w warunkach produkcyjnych ankietowanych gospodarstw, wynikający bezpośrednio z wprowadzania nowych odmian, po uwzględnieniu zróżnicowania dotyczącego nawożenia mineralnego, warunków glebowych i intensywności ochrony chemicznej, wyniósł 40 kg·ha-1.


Słowa kluczowe:

hodowla, odmiany, plon ziarna, postęp genetyczny, pszenica ozima

Bell M. A., Fischer R. A., Byerlee D., Sayre K. 1995. Genetic and agronomic contributions to yield gains: A case study for wheat. Field Crops Research 44: 55 — 65. DOI: https://doi.org/10.1016/0378-4290(95)00049-6
Google Scholar

Drzazga T., Spis L. 2001. Postęp genetyczny w plonowaniu pszenicy jarej w Polsce. Biul. IHAR 218/219: 195 — 201.
Google Scholar

Duvick D. N. 1986. Plant breeding: past achievements and expectations for the future. Economic Botany 40 (3): 289 — 297. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02858986
Google Scholar

Feil B. 1992. Breeding progress in small grain cereals — a comparison of old and modern cultivars. Plant Breeding, 108: 1 — 11. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1992.tb00093.x
Google Scholar

Feyerham A. M., Kemp K. E., Paulsen G. M. 1989. Genetic contribution to increased wheat yields in the USA between 1979 and 1984 Agron. J. 81: 242 — 245. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1989.00021962008100020021x
Google Scholar

Krzymuski J., Laudański Z., Oleksiak T. 1993. Metody oceny postępu genetycznego. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Rolnictwo Nr 223: 49 — 56.
Google Scholar

Nalborczyk E., 1996. Prognoza badań rolniczych warunkujących rozwój rolnictwa i gospodarki żywnościowej na początku XXI wieku. Materiały na konferencję naukową Nauka w Polsce w perspektywie XXI wieku. 10–11 października 1996 r., Komitet Prognoz "Polska w XXI wieku" przy Prezydium PAN.
Google Scholar

Oleksiak T. 2002. Efekty hodowli pszenicy ozimej. Część I. Zmiany potencjału plonowania odmian. Biul. IHAR 223/234: 67 — 75.
Google Scholar

Silvey V. 1986. The contribution of new varieties to cereal yields in England and Wales between 1947 and 1983. Journal of the National Institute of Agricultural Botany 17: 155 — 168.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2003

Cited By / Share

Oleksiak, T. (2003) „Efekty hodowli pszenicy ozimej: Część II. Odmiana jako czynnik plonotwórczy w doświadczeniach i w produkcji”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (228), s. 11–19. doi: 10.37317/biul-2003-0084.

Autorzy

Tadeusz Oleksiak 
t.oleksiak@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 99
PDF downloads: 23


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Tadeusz Oleksiak

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.