Zmienność i współzależność wybranych cech technologicznych jęczmienia jarego browarnego

Andrzej Bichoński

a.bichonskli@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków (Poland)

Abstrakt

W latach 1999–2001 oceniono wartość browarną 353 odmian i rodów hodowli krajowej. Oceniane ziarno pochodziło z doświadczeń przedwstępnych i wstępnych w każdym roku z trzech miejscowości. Oszacowano współczynniki genetycznego uwarunkowania dla: masy 1000 ziaren, celności, zawartości białka ogółem, a po wysłodowaniu ziarna dla: białka ogółem w słodzie, białka rozpuszczalnego, liczby Kolbacha, ekstraktywności, lepkości brzeczki, siły diastatycznej i końcowego stopnia odfermentowania. Wpływ czynników środowiskowych był najwyższy dla procentowej zawartości białka i lepkości brzeczki. Odziedziczalność cech była wysoka dla masy 1000 ziaren, siły diastatycznej i zawartości białka rozpuszczalnego. Określono korzystne i niekorzystne z punktu widzenia hodowlanego korelacje pomiędzy analizowanymi cechami użytkowymi. Otrzymane wyniki badań wskazują na istotny wpływ genotypu i środowiska na wartość browarną jęczmienia jarego.


Słowa kluczowe:

jęczmień browarny, odziedziczalność, wartość browarna

Arends A. M., Fox G. P., Henry R. J., Marschke R. J., Symons M. H. 1995. Genetic and environmental variation in the diastatic power of Australian Barley. J. Cereal Sci. 21 (1): 63 — 70. DOI: https://doi.org/10.1016/S0733-5210(95)80009-3
Google Scholar

Becker W. A. 1984. Manual of quantitative genetics. Ed. 4, Pullman USA.
Google Scholar

Bichoński A., Burek J. 2000. Wartość browarna i plonowanie rodów jęczmienia ozimego ocenianych w latach 1989–1998. Biul. IHAR 215: 153 — 160.
Google Scholar

Bichoński A., Burek J. 2000. Zmienność i współzależność pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi jęczmienia ozimego browarnego. Biul. IHAR 215: 161 — 166.
Google Scholar

Garcera L., Sarraft A., Jestin L., Ecochard R. 1991. Variabilite Gėnėtique de Certains Paramėtres de la Qualitė Brassicole de l'Orge. Plant Breeding 106: 235 — 241. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1991.tb00506.x
Google Scholar

Hallauer A. R., Miranda J. B. 1988. Quantitative genetics in maize breeding. Ed. 2, Iowa State University Press/Ames.
Google Scholar

Molina-Cano J. L. 1987. The EBC barley and Malt committee index for the evaluation of malting quality in barley and its use in breeding. Plant Breeding. 98: 249 — 256. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1987.tb01124.x
Google Scholar

Molina-Cano J. L,. Rubio A., Igartua E., Gracia P., Montoya J. L. 2000. Mechanisms of malt extract development in barleys from different European regions: I. Effect of environment and grain protein content on malt extract yield. Journal of the Institute of Brewing. 106(2): 111 — 115. DOI: https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2000.tb00047.x
Google Scholar

Pochaba L., Węgrzyn S. 2000. Zmienność i współzależność kilku cech pszenicy ozimej. Biul. IHAR 216: 261: 266.
Google Scholar

Śmiałowski T., Węgrzyn S. 2001. Zmienność i współzależność niektórych cech struktury plonu żyta ozimego. Biul. IHAR 218/219: 401 — 408.
Google Scholar

Vargas L., Molina-Cano J. L., Hassan S. 1983. A quality index for the assessment of barley varieties. Monatsschr. Brauwissen 12: 481 — 485.
Google Scholar

Węgrzyn S. 1983. Znaczenie korelacji w hodowli roślin. Zesz. Probl. Post. Nauk. Rol. 290: 15 — 21.
Google Scholar

Węgrzyn S., Kowalska M., Ruśniak L. 1997. Odziedziczalność niektórych cech wartości browarnej jęczmienia. Hod. Rośl. Aklim. 21,2: 133 — 141.
Google Scholar

Węgrzyn S., Bichoński A. 2000. Współzależności pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi jęczmienia. Biul. IHAR 216: 165 — 171.
Google Scholar

Węgrzyn S., Bichoński A. 2001. Zróżnicowanie i genetyczne uwarunkowanie cech wartości technologicznej jęczmienia jarego browarnego. Biul. IHAR. 220: 153 — 160.
Google Scholar

Winiarski J. 1998. Odziedziczalność wybranych cech wartości browarnej jęczmienia jarego. Biul. IHAR 207: 25 — 34.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2003

Cited By / Share

Bichoński, A. (2003) „Zmienność i współzależność wybranych cech technologicznych jęczmienia jarego browarnego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (228), s. 105–110. doi: 10.37317/biul-2003-0094.

Autorzy

Andrzej Bichoński 
a.bichonskli@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków Poland

Statystyki

Abstract views: 96
PDF downloads: 20


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Andrzej Bichoński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.