Interakcja genotypowo-środowiskowa w ocenie wybranych cech jakości ziemniaka

Antoni Bombik

iro@uph.edu.pl
Katedra Doświadczalnictwa Rolniczego, Akademia Podlaska w Siedlcach (Poland)

Czesław Stankiewicz


Zakład Genetyki i Fizjologii Roślin, Akademia Podlaska w Siedlcach (Poland)

Józef Starczewski


Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Podlaska w Siedlcach (Poland)

Abstrakt

W badaniach przeprowadzonych w latach 1997–1999 określono zawartość witaminy C, skrobi, białka ogółem oraz sumę aminokwasów egzogennych w bulwach 2 odmian ziemniaka: jadalnej Irgi i przemysłowej Ekry. Interakcję genotypowo-środowiskową dla tych cech oceniono na podstawie efektów głównych (genotypów i lat) oraz specyficznych (interakcyjnych), wykorzystując standardową analizę wariancji dla doświadczeń wielokrotnych i test Tukeya. Obliczono również wariancję stabilności genotypów (s2i), charakteryzującą ich zmienność środowiskową oraz współczynnik ekowalencji (Wi), opisujący współdziałanie genotypu ze środowiskiem. Większość analizowanych cech jakości ziemniaka (poza zawartością aminokwasów egzogennych) uwarunkowana była przez odmiany (genotypy). Spośród dwóch badanych genotypów wyższą zawartością witaminy C i skrobi charakteryzowała się odmiana Ekra, natomiast wyższą zawartością białka ogółem odmiana Irga. Cechy jakości bulw modyfikowane były przez środowisko. Istotna była także interakcja genotypowo-środowiskowa, związana z różną reakcją odmian na zmienne warunki środowiska. Analiza tej interakcji nie pozwala na wskazanie bardziej stabilnego genotypu (dla jednych cech bardziej stabilna jest odmiana Irga, a dla drugich Ekra).


Słowa kluczowe:

aminokwasy egzogenne, białko, interakcja genotypowo-środowiskowa, skrobia, stabilność genotypu, witamina C, ziemniak

Aastveit A. H., Mejza S. 1992. A selected bibliography on statistical methods for the analysis of genotype × environment interaction. Biul. Oceny Odmian, 24–25: 83 — 87.
Google Scholar

Bombik A., Boligłowa E. 1994. Zmienność cech jakości ziemniaka jadalnego spowodowana nawożeniem dolistnym. Fragm. Agronom. 2 (42): 52 — 57.
Google Scholar

Bombik A., Starczewski J., Skrzyczyński T. 1996. Ocena odmianowej i spowodowanej zmianowaniem zmienności plonu bulw i innych cech ziemniaka. Biul. IHAR 200: 393 — 397.
Google Scholar

Czajka S. 1995. Metody analizy doświadczeń wielokrotnych i wieloletnich zakładanych w układach o blokach niekompletnych. Biometrical Letters, 32: 101 — 129.
Google Scholar

Pietrzykowski R., Mądry W., Warzecha R. 1996. Analiza stabilności i przystosowania genotypów do środowisk na podstawie serii doświadczeń wielokrotnych z kukurydzą. Biul. IHAR 200: 33 — 39.
Google Scholar

Roztropowicz S. 1989. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragm. Agronom. 1 (21): 33 — 76.
Google Scholar

Shukla G. K. 1972. Some statistical aspects of partitioning genotype-environmental components of variability. Heredity 29: 237 — 245. DOI: https://doi.org/10.1038/hdy.1972.87
Google Scholar

Teodorczyk A. 1998. Charakterystyka niektórych cech kulinarnych ziemniaka jadalnego w świetle literatury. Biul. Inst. Ziemn. 28: 35 — 53.
Google Scholar

Trętowski J., Boligłowa E., Bombik A. 1989. Zmienność plonu i zawartość skrobi u odmian ziemniaka różnych grup wczesności. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 382: 69 — 77.
Google Scholar

Trętowski J., Wójcik A. R. 1991. Metodyka doświadczeń rolniczych. WSRP, Siedlce.
Google Scholar

Wricke G. 1965. Die Erfassung der Wechselwirkung zwischen Genotyp und Umwelt bei quantitativen Eigenschaften. Z. Pflanzenzüchtung, 53: 266 — 343.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2003

Cited By / Share

Bombik, A., Stankiewicz, C. i Starczewski, J. (2003) „Interakcja genotypowo-środowiskowa w ocenie wybranych cech jakości ziemniaka”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (226/227), s. 539–546. doi: 10.37317/biul-2003-0183.

Autorzy

Antoni Bombik 
iro@uph.edu.pl
Katedra Doświadczalnictwa Rolniczego, Akademia Podlaska w Siedlcach Poland

Autorzy

Czesław Stankiewicz 

Zakład Genetyki i Fizjologii Roślin, Akademia Podlaska w Siedlcach Poland

Autorzy

Józef Starczewski 

Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Podlaska w Siedlcach Poland

Statystyki

Abstract views: 50
PDF downloads: 17


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Antoni Bombik, Czesław Stankiewicz, Józef Starczewski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.