Wpływ nawożenia porównawczego na plon i jakość buraków cukrowych, bilans składników odżywczych. Ocena długoterminowych doświadczeń polowych w Czechach

Pavel Čermák

ukzuz@ukzuz.cz
Department of Agrochemistry, Soil and Plant Nutrition, Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture in Brno, Czech Republic (Czechia)

Kamil


Department of Agrochemistry, Soil and Plant Nutrition, Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture in Brno, Czech Republic (Czechia)

Abstrakt

Badania rolnicze nad odżywianiem roślin nie mogą rozwijać się bez wyników długoterminowych doświadczeń polowych. W latach 1972–1979, w Centralnym Instytucie Nadzoru i Badań w Rolnictwie założono cztery takie długoterminowe eksperymenty w czterech stacjach doświadczalnych rejonu uprawy buraka cukrowego w Republice Czeskiej. Każde z doświadczeń obejmowało 12 kombinacji nawożenia i miało ośmioletni płodozmian. Następujące pięć kombinacji wykorzystano do oceny plonów buraka cukrowego (korzeni i liści) oraz jakości produktów: kontrolną — bez nawożenia, kombinację z obornikiem oraz trzy kombinacje (tzw. porównawcze) z obornikiem, uzupełnione trzema różnymi poziomami nawożenia mineralnego. W wariancie kontrolnym średni plon korzeni wyniósł 52,0 t/ha, przy zawartości cukru 18,5%. W pozostałych wariantach zwiększenie nawożenia spowodowało stopniowy wzrost plonów korzeni i liści (dla korzeni: od 57,5 t/ha do 68,3 t/ha), a z drugiej strony zmniejszenie zawartości cukru (z 18,6% do 16,8%). Bilans składników był negatywny dla azotu i potasu, z wyjątkiem kombinacji z najwyższą dawką nawożenia mineralnego. Bilans fosforu był wysoce pozytywny dla wszystkich poziomów nawożenia mineralnego.


Słowa kluczowe:

bilans składników odżywczych, burak cukrowy, nawożenie

Baier, J. 1996. Přínos dlouhodobých stacionárních výživářských pokusů pro studium vlivu minerálních a organických hnojiv na dynamiku úrodnosti půd a účinek hnojiv v rozdílných půdních a klimatických podmínkách. In: Sborník z konference „Význam a perspektivy dlouhodobých polních pokusů v České republice“. MZLU-Brno: 124 — 149.
Google Scholar

Cigánek, K., Čermák, P. 2001. Vliv fosforečného hnojení na výnos a kvalitu produkce, bilance fosforu a obsah fosforu v půdě. In: Proceedings of Workshop „Związki fosforu w chemii, rolnictwie i medycynie“.Wrocław, Polska.
Google Scholar

Čermák, P. 2001. Nutrient balances and present state of available nutrients in the soil. In: Proc. XIVth International Plant Nutrition Colloquium „Plant Nutrition — Food security and sustainability of agro-ecosystems through basic and applied research“. Hanover, Germany: 868 — 869. DOI: https://doi.org/10.1007/0-306-47624-X_423
Google Scholar

Čermák, P. 2002. The influence of nitrogen fertilization on the yield of crops and nitrogen balance. Fertilizers and fertilization, IUNG, Puławy: 204 — 208.
Google Scholar

Čermák, P., Klement, V. 2001. The plant nutrient balance on monitoring plots. In: Proceedings of Workshop „Balanced fertilization for crop yield and quality“. Praha, Czech Republic, p.135.
Google Scholar

Fotyma, M., Fotyma, E. 2001. Development of fertilizer recommendation algorithms. Fertilizers and fertilization, Puławy: 81 — 87.
Google Scholar

Grzebisz, W., Barłóg, P., Gaj, R. 2001. Effect of magnesium and nitrogen fertilizers interaction on the yield and quality of sugar-beet — the case of law of optimum. In: Proceedings of Workshop „Balanced fertilization for crop yield and quality“. Praha, Czech Republic: 71 — 76.
Google Scholar

Klír, J. 1999. Bilance rostlinných živin. Studijní informace ÚZPI, Praha.
Google Scholar

Klír, J. 2001. Fertilization intensity and nutrient balance in Czech agriculture. In: Proceedings of Workshop „Balanced fertilization for crop yield and quality“. Praha, Czech Republic: 27 — 33.
Google Scholar

Klír, J., Vostal, J., Lipavský, J. 1998. Plant nutrient balances in Czech agriculture. In: Proc. 11th Inter. Symp. “Codes of Good Fertilizer Practice and Balanced Fertilization”, Puławy, Polska: 428 — 434.
Google Scholar

Neuberg, J. (ed.) 1990. Komplexní metodika výživy rostlin. Metodiky ÚVTIZ, Praha.
Google Scholar

Macháček, V., Čermák, P., Klír, J. 2001. Country report 2 — Development of potash fertilizer input and the consequences for soil fertility and crop production in the Czech Republic Praha.
Google Scholar

Shepherd, M. 2001. Nutrient losses from manure after application. Fertilizers and fertilization, Puławy: 51 — 62.
Google Scholar

Trávník, K. 1995. Výsledky dlouhodobých pokusů deklarujících účinnost a účelnost hnojení. In: Sborník z konference „Racionální použití průmyslových hnojiv“, ČZU Praha: 26 — 35.
Google Scholar

Trávník, K. 1996. Vliv stupňovaných dávek hnojiv na výnosy a obsah živin v půdě — výsledky dlouhodobých pokusů ÚKZÚZ. In: Sborník z konference „Význam a perspektivy dlouhodobých polních pokusů v České republice“. MZLU-Brno: 168 — 175.
Google Scholar


Opublikowane
06/28/2002

Cited By / Share

Čermák, P. i Kamil (2002) „Wpływ nawożenia porównawczego na plon i jakość buraków cukrowych, bilans składników odżywczych. Ocena długoterminowych doświadczeń polowych w Czechach”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (222), s. 39–48. doi: 10.37317/biul-2002-0044.

Autorzy

Pavel Čermák 
ukzuz@ukzuz.cz
Department of Agrochemistry, Soil and Plant Nutrition, Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture in Brno, Czech Republic Czechia

Autorzy

Kamil 

Department of Agrochemistry, Soil and Plant Nutrition, Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture in Brno, Czech Republic Czechia

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Pavel Čermák, Kamil

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora