Efektywność plonotwórcza nawozów wieloskładnikowych w uprawie buraka cukrowego

Jarosław Potarzycki

agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Lucyna Lewicka


Zakłady Chemiczne LUBOŃ S.A. (Poland)

Abstrakt

W latach 1999–2001 w Wielkopolsce, prowadzono badania, których celem było określenie efektywności plonotwórczej trzech nawozów wieloskładnikowych: mieszaniny nawozowej (0–12–20), nawozu mieszanego — blending (6–16–26) i nawozu kompleksowego — amofos (6–20–30). Na każdym obiekcie dodatkowo stosowano azot w formie saletrzaku i saletry amonowej. Dawki nawozów zbilansowano, tak aby ilości N, P i K wynosiły odpowiednio: 150 kg N/ha, 60 kg P2O5/ha i 100 kg K2O/ha. Stwierdzono, że plon korzeni i cukru w pierwszej kolejności kształtowany był przez warunki meteorologiczne, a rodzaj zastosowanego nawozu wieloskładnikowego okazał się czynnikiem drugorzędnym. Spośród testowanych nawozów wieloskładnikowych największe działanie plonotwórcze wykazał nawóz o składzie 0–12–20, co wiązać można z obecnością siarki w superfosfacie prostym, użytym w procesie produkcji. Zastosowanie tego nawozu umożliwiło uzyskanie wysokiej jakości technologicznej korzeni buraków cukrowych. Rodzaj nawozu wieloskładnikowego w największym stopniu wpływał na zawartość N alfa-aminowego i K w miazdze korzeniowej, a w dalszej kolejności na polaryzację. Znaczenie melasotworów w kształtowaniu plonu cukru technologicznego zmniejszało się w kierunku: K > Na > N alfa-aminowy.


Słowa kluczowe:

burak cukrowy, plon, nawozy wieloskładnikowe

Anonim 1995. Die Qualitaet der Zuckerrueben. KWS Verlag, Einbeck: 10 — 23.
Google Scholar

Draycott A. P. 1996. Aspects of fertiliser use in modern, high-yield sugar beet culture. IPI-Bulletin No. 15, Basel: 52.
Google Scholar

Freckleton R. P., Watkinson A. R., Webb D. J. 1999. Yield of sugar beet in relation to weather and nutrients. Agric. For. Meteorol. 93 1: 39 — 51. DOI: https://doi.org/10.1016/S0168-1923(98)00106-3
Google Scholar

Grzebisz W. 1997. Czy nawożenie siarką jest konieczne?. Top Agrar Polska 1: 20 — 23.
Google Scholar

Grzebisz W. 2000. Agrochemiczne zalety nawozów wieloskładnikowych — zasady doboru i stosowania. Wieś Jutra 11/28: 15 — 17.
Google Scholar

Gutmański I. 1996. Niskonakładowa technologia produkcji buraka cukrowego. IHAR, Bydgoszcz.
Google Scholar

Härdter R., Maibaum M., Ross M. 1999. Time to take centre stage. Fertilizer International, 371, 43 — 45.
Google Scholar

Hell R., Rennenberg H. 1998. The plant sulphur cycle. In: Sulphur in agroecosystems. Ed. Schnug, Kulwer Academic Publishers, Dordrecht-Boston-London: 135 — 173. DOI: https://doi.org/10.1007/978-94-011-5100-9_5
Google Scholar

Herlihy M. 1992. Effects of N, P and K on yield and quality of sugar beet. Irish J. Agric. Food Res. 31: 35 — 49.
Google Scholar

Hoffmann C., Koch H. J., Schlinker G., Sander G., Sauer M, Burcky K. 1998. Supply and nutrient demand of sugar beet for sulphur. Zuckerindustrie 123 9: 675 — 682.
Google Scholar

Kovac K 1998. The effect of different soil cultivation and fertilization on yield, quality and uptake of nutrients in sugar beet. Rostl. Vyroba 44 2: 59 — 64.
Google Scholar

Nowakowski M., Szymczak-Nowak J., Kostka-Gościniak D. 2001. Oddziaływanie dawek Polifoski 6, Kemiry Beta 14 i Hydro Vikinga 13 na wschody, plon i zdrowotność buraka cukrowego. Folia Univ. Agric. Stetin. 223 Agricultura 89: 151 — 158.
Google Scholar

Pacuta V, Cerny I, Karabinova M. 2000. The effect of selected factors on the yield and quality of sugar beet. Rostl. Vyroba. 46 8: 371 — 378.
Google Scholar

Potarzycki J., Gaj R. 2001. Sulphur — a chance for superphosphate. In: „Pollution control in agriculture and fertilizer industry” H. Górecki, J. Zwoździak (eds.) Czech-Pol Trade, Praha: 218 — 223.
Google Scholar

Thomas S. G., Bilsborrow P. E., Hockling T. J., Bennett J. 2000. Effect of sulphur deficiency on the growth and metabolism of sugar beet Beta vulgaris cv Druid . J. Sci. Food Agric. 80 14: 2057 — 2062. DOI: https://doi.org/10.1002/1097-0010(200011)80:14<2057::AID-JSFA752>3.0.CO;2-W
Google Scholar

Rudnicki F., Wasilewski P., Urbanowski S. 1997. Zależność plonu buraka cukrowego od warunków opadowo-termicznych w okresie wegetacji. Biul. IHAR 202: 97 — 103.
Google Scholar

Wiśniewski W. 1994. Dynamika wzrostu i pobierania składników pokarmowych przez buraki cukrowe i pastewne z uwzględnieniem ich jakości. Hod. Rośl. Aklim. 38 z.1/2: 3 — 41.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/28/2002

Cited By / Share

Potarzycki, J. i Lewicka, L. (2002) „Efektywność plonotwórcza nawozów wieloskładnikowych w uprawie buraka cukrowego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (222), s. 111–118. doi: 10.37317/biul-2002-0053.

Autorzy

Jarosław Potarzycki 
agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Lucyna Lewicka 

Zakłady Chemiczne LUBOŃ S.A. Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Jarosław Potarzycki, Lucyna Lewicka

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.